Art. 197 C.p.

Sentinţă penală 408 din 15.06.2009


ROMÂNIA

JUDEC?TORIA ONESTI

Dosar nr. 1353/270/2009

Înreg. 13.03.2009 art. 197 C.p.

SENTIN?A PENAL? Nr. 408

Sedinta publica din 15.06.2009

Completul de judecata format din:

Presedinte SIMINA PURICE

Grefier ENACHE GABRIEL

Ministerul Public a fost reprezentat de procuror VICENTIU Craciunel ANTOHI

Pe rol judecarea actiunii penale pusa in miscare  prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Onesti împotriva inculpatului B.V. trimis in judecata pentru savârsirea tentativei la infractiunea de viol.

La apelul nominal facut in sedinta publica  au raspuns inculpatul personal si asistat de avocat din oficiu T.E., partea civila C.M. personal.

Procedura legal îndeplinita.

S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta,  care învedereaza instantei comunicarea relatiilor solicitate,  dupa care;

Procurorul si avocat T.E. au precizat ca nu au alte cereri de formulat.

Partea civila C.M. nu are alte cereri.

Nemaifiind cereri de formulat si probe de administrat instanta declara terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvântul in dezbateri.

Reprezentantul Parchetului, prezentând situatia de fapt retinuta prin actul de sesizare, apreciaza ca a fost dovedita fapta si vinovatia inculpatului cu  materialul probator  administrat in cauza, motiv pentru care solicita condamnarea inculpatului la pedeapsa închisorii, cu executare in regim privativ de libertate, cu obligarea lui B.V. la daune morale si cheltuieli judiciare catre stat.

Partea civila a lasat la aprecierea instantei solutionarea laturii penale urmând ca inculpatul sa fie obligat la despagubiri civile.

Aparatorul inculpatului, a solicitat instantei ca la deliberare sa aiba in vedere întregul material probatoriu administrat in cauza si in cazul in care va retine vinovatia inculpatului sa-i aplice o pedeapsa intr-un cuantum care sa atinga scopul educativ al acesteia. Cu onorariu din fondurile Ministerului Justitiei.

Inculpatul, având ultimul cuvânt, arata ca este vinovat, instanta urmeaza sa aiba in vedere si declaratiile martorilor, dar pentru ca este arestat vinovat este seful postului de politie.

INSTANTA

Deliberând asupra cauzei penale de fata constata ca  prin rechizitoriul  nr.522/P/2009 din data de 10.03.2009 al Parchetului  de pe lânga Judecatoria  Onesti s-a  dispus trimiterea  în judecata  în stare de arest preventiv a inculpatului  B.V. pentru comiterea  tentativei la infractiunea  de viol prevazuta si pedepsita de art. 20 Cod penal raportat la  art. 197 al.1 Cod penal cu aplicarea  art. 37 lit. a Cod penal.

Prin actul de sesizare a instantei  se retine ca  în ziua de 21.02.2009, în timp ce  se deplasa  pe un  drum  laturalnic  din comuna  Casin inculpatul  a acostat-o pe C.M. în vârsta de 73 ani si prin violenta a încercat  sa întretina  raporturi sexuale  cu aceasta însa si-a abandonat  activitatea  infractionala  datorita strigatelor de ajutor  ale victimei.

Din analiza  probatoriului  administrat  în cauza instanta  retine  urmatoarele:

În ziua de 21.02.2009 inculpatul  B.V. a consumat  bauturi  alcoolice la domiciliul  unui prieten si prin diverse baruri de pe raza  comunei Casin, jud. Bacau.

Aflat  în stare de ebrietate, în jurul orei 1500, în timp ce se  deplasa  pe o ulita spre locuinta  sa, inculpatul  a întâlnit-o pe partea  vatamata C.M. în vârsta de 73 ani.

Profitând de  împrejurarea  ca în preajma nu se mai aflau alte persoane inculpatul  s-a apropiat  de parte vatamata careia i-a pus  piedica, aceasta din urma cazând la pamânt.

B.V.  a imobilizat-o, apoi  pe C.M. si a – dezbracat-o  de fusta, ciorapi-pantaloni si de lenjeria intima, spunându-i victimei ca doreste  sa întretina raporturi sexuale cu ea.

Întrucât a întâmpinat împotrivirea femeii, inculpatul  a lovit-o cu pumnii  peste cap apoi a – îndreptat lama unui briceag spre zona inimii, amenintând-o pe C.M.  ca o va omorî daca nu  consimte  „ sa o violeze”, astfel cum a declarat  partea vatamata.

C.M.  a strigat  dupa ajutor, iar inculpatul  si-a  întrerupt  activitatea  infractionala  în momentul  în care  a sesizat  ca din  directia  catunului  V. se apropiau  mai  multe  persoane.

Martorii … au descris  starea  în care  se afla partea vatamata C.M. atunci  când acesta  s-a apropiat  de ei. Batrâna  era lovita în zona  gurii si la arcada  ochiului  stâng „avea pantalonii trasi în jos”, era  în  stare  de soc si le-a  relatat  celor aflati în preajma ei ca a fost batuta de „hotul lui  B.” care ar  fi „abuzat” de ea – a se vedea  declaratiile  de la filele 13, 14 dosar urmarire  penala si filele  73, 74 dosar instanta.

Martorul  … a apelat  telefonic Serviciul  de Ambulanta, solicitând interventia  lucratorilor  de politie, partea vatamata  fiind transportata  la Spitalul  Municipal  Onesti unde  i s-au  acordat  îngrijiri medicale la centrul  primire urgente- fila 33 dosar instanta.

Raportul  de constatare  medico-legala  întocmit  în cauza a evidentiat  existenta  pe corpul victimei a unor  semne de  violenta în zona  sprâncenara stânga si  periorbitala  a ochiului  stâng, sindrom vertiginos post traumatism craniocerebral  cu comotie cerebrala,  fara  semne de violenta în sfera genito-anala-fila 23  dosar urmarire penala.

Audiat  la datele de 23.02.2009, 25.02.2009  si 02.03.2009 inculpatul  a recunoscut  ca în ziua  de 21.02.2009, aflat  în stare de ebrietate i-a propus partii vatamate  sa întretina relatii sexuale cu el.

Fata de refuzul femeii B.V. s-a enervat încercând sa o dezbrace, dându-i jos  pantalonii si fusta.

Vazând ca victima striga dupa  ajutor „s-a luptat” cu aceasta dupa care s-a ridicat  si s-a îndreptat  spre locuinta  sa, temându-se ca se va apropia vreun  consatean- filele 26-30 dosar  urmarire penala.

În etapa cercetarii judecatoresti inculpatul  a revenit,  însa, asupra  declaratiilor anterioare.

Astfel, la data de 27.04.2009 B.V. a sustinut ca la data de 21.02.2009  se afla sub influenta bauturilor alcoolice.  A întâlnit-o, întâmplator,  pe partea vatamata la  revenirea  în domiciliu dar nu a agresat-o pe C.M. care ar fi cazut,  împiedicându-se de o  piatra dupa care  s-a ridicat singura. Inculpatul  a negat orice încercare de a întretine raporturi sexuale cu partea vatamata,  considerând  ca ancheta  penala  declansata în cauza se datoreaza  în exclusivitate sefului postului de politie din localitate- fila 19 din dosarul  de cercetare judecatoreasca.

Declaratia partii vatamate se coroboreaza, însa,  cu proba  testimoniala (declaratiile martorilor … care au, confirmat  sustinerile  victimei dar si cu constatarile medicului legist, precum si cu declaratiile  inculpatului  în etapa  urmaririi penale.

Simpla retractare  de catre  inculpat  a declaratiilor  anterioare nu  poate produce efectul de a înlatura declaratiile  retractate  pentru  simplul  motiv ca situatia de fapt aratata  în cuprinsul  acelor  depozitii rezulta  si din  probele  mai –sus, invocate.

Aceleasi considerente  urmeaza  a fi avute în vedere  si în ceea ce  priveste  declaratiile  martorului  … care, audiat  în etapa  cercetarii  judecatoresti  a sustinut ca nu-si  mentine  declaratia  de la fila 22 dosar urmarire penala – a se vedea fila 72 dosar cercetare judecatoreasca.

Principiul aflarii adevarului, consacrat în art. 3 Cod procedura penala impune  instantei de judecata sa dea  valoare acelor probe care, coroborate  cu alte probe  legal administrate, exprima  adevarul.

Neexistând niciun temei  legal pentru a se crea o ordine  de preferinta între  declaratiile  succesive  ale inculpatului sau ale martorilor  instanta va constat ca în prezenta  cauza exprima adevarul declaratiile date  la urmarirea penala de inculpat  B.V. si de martorul  L.N. întrucât acestea  se coroboreaza cu  fapte si împrejurari ce rezulta  din ansamblul  probelor  administrate  în cauza,  inclusiv din  constatarile  medicului legist-fila 23 dosar urmarire  penala.

Astfel, acesta  concluzioneaza  la 23.02.2009 ca partea  vatamata  C.M. a suferit  leziuni  corporale  ce au putut  fi produse prin loviri cu  si de corpuri/mijloace  contondente,  asadar  prin lovire activa si pasiva, putând data din 21.02.2009.

În lumina  acestor  constatari urmeaza a fi înlaturata apararea  inculpatului  în sensul  ca partea  vatamata  s-ar fi lovit  în cadere fara a fi  agresata fizic.

Starea de fapt fiind  dovedita cu probatoriile  administrate  în cauza instanta  retine, asadar,  ca în ziua de 21.02.2009,  în timp ce  se deplasa  pe o ulita a satului  Casin inculpatul  B. V. si-a pus  în  executare hotarârea  de a întretine raporturi  sexuale cu  partea vatamata  C.M., folosind  constrângerea fizica si amenintarile  în scopul  imobilizarii victimei  pentru a o determina  pe aceasta  la  raport sexual. Executarea  a fost, însa,  întrerupta de apropierea  unor consateni astfel  ca activitatea infractionala a inculpatului întruneste, elementele,  constitutive  ale tentativei la infractiunea de viol prevazuta de art. 20 raportat  la art. 197 al.1 Cod penal pentru care  se va dispune condamnarea acestuia.

La individualizarea judiciara a pedepsei, în  baza  art. 72 Cod penal instanta  va avea  în vedere: gradul de  pericol social al faptei  concretizat  în încalcarea  libertatii si inviolabilitatii sexuale a partii vatamate; vârsta  înaintata a acesteia si  locul public -  în care  a fost comisa fapta, în  plina zi ceea ce  denota pericolul social sporit al inculpatului.

La  stabilirea si aplicarea  pedepsei urmeaza a se avea  în vedere, de  asemenea, antecedentele  penale ale inculpatului.

Din continutul  fisei de  cazier judiciar aflata la filele 33, 34 dosar  urmarire penala rezulta  persistenta  inculpatului  în savârsirea  aceluiasi, gen de infractiuni. Astfel, prin sentinta penala nr.75/16.05.1994 a Tribunalului  Bacau inculpatul  a fost  condamnat pentru tentativa la infractiunea de  viol iar prin  sentinta  penala nr.649/23.05.2005, Judecatoria Onesti i-a  aplicat  acestuia pedeapsa  de 4 ani închisoare pentru infractiunea  de viol.

Din  executarea  pedepsei de 4 ani închisoare B.V. a fost  liberat  conditionat  la 24.03.2008 cu un rest  neexecutat de 382 zile.

Vazând  data savârsirii  infractiunii  deduse judecatii instanta  retine  ca în cauza sunt  aplicabile dispozitiile  art. 37 lit. a Cod penal referitoare la starea de recidiva postcondamnatorie.

Raportându-se  la acelasi moment al comiterii faptei în intervalul  de timp de la liberarea conditionata  si pâna la  împlinirea duratei pedepsei  de 4 ani închisoare aplicata prin sentinta penala nr.649/23.05.2005 instanta va  dispune, în baza art. 61 al.1 Cod penal,  revocarea  liberarii conditionate, contopind restul de 382 zile cu pedeapsa  aplicata  prin prezenta  hotarâre.

I se va  interzice  inculpatului  exercitiul  drepturilor  civile prevazute  de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal în conditiile  art. 71 al.2 Cod penal.

I se va  aplica  inculpatului  si pedeapsa  complementara  a interzicerii drepturilor  prevazute  de art. 64 al.1 lit. e,  Cod penal pe o durata de 3 ani, începând  din momentul  expirarii pedepsei principale.

Fata de  retinerea starii de recidiva, vazând si toate  elementele  de natura a caracteriza persoana  inculpatului, în baza art.350 al.1 Cod procedura penala se va mentine  masura arestarii preventive a inculpatului.

În temeiul  art. 88 Cod penal se va scadea din durata  pedepsei închisorii timpul  arestarii preventive, începând cu  data de 02.03.2009 ora 15,00.

Sub aspectul laturii  civile a procesului penal instanta  retine ca în cauza sunt întrunite,  cumulativ, conditiile  raspunderii civile  delictuale.

Prin fapta sa culpabila inculpatul B.V. a prejudiciat  parte vatamata C.M. sub aspect fizic si emotional.

Victima  nu a solicitat daune  materiale dar a pretins a fi despagubita  cu suma  de 5.500 lei daune morale pentru „ spaima  si suferinta” ei – fila 18 dosar instanta.

Fata de împrejurarile concrete  în care a  fost comisa  fapta  dedusa judecatii, vazând  si vârsta  înaintata  a victimei, starea  precara  a sanatatii  acesteia si  socul emotional  provocat prin tentativa  de viol  instanta  retine ca cererea partii civile  este justificata.

Pe de alta  parte, inculpatul  a achiesat la pretentiile  formulate  de C.M.  astfel ca în baza  art. 14, 346 Cod procedura penala si art. 998 Cod civil  el va fi obligat sa o despagubeasca pe acesta  cu suma  de 5.500 lei.

Prin folosirea  constrângerii fizice inculpatul  a adus  prejudicii sanatatii partii vatamate, ocazionând  cheltuieli  pentru furnizorii de servicii medicale.

Fata de  considerentele  ce preced si în baza  art. 313 al.1 din Legea nr.95/2006 va fi obligat inculpatul  sa achite Spitalului  Municipal Onesti si Serviciului  de Ambulanta Bacau despagubiri civile  în suma de 29 lei si respectiv 324,4 lei cheltuieli  ocazionate  de îngrijirile  medicale acordate  victimei  C.M. si de transportul  acesteia cu ambulanta.

În baza art.189 Cod procedura penala se va dispune plata din  fondurile  Ministerului Justitiei a onorariului  aparatorului  desemnat  din oficiu în faza judecatii.

Aflându-se  în culpa procesuala - va fi obligat  inculpatul  B.V. ca în baza art. 191 al.1 Cod procedura penala sa achite  cheltuielile  judiciare  ocazionate de prezenta  cauza, inclusiv contravaloarea  expertizei medico-legale  efectuate în etapa  urmaririi penale.

Pentru aceste motive,

În numele legii

HOTARASTE

În baza art. 20 raportat la art. 197 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 37 lit. a Cod penal pentru savârsirea tentativei la infractiunea de viol condamna inculpatul B.V. (date de stare civila), arestat preventiv in prezenta cauza, in prezent aflat in Penitenciarul Bacau la pedeapsa de 3 ( trei ) ani închisoare.

In baza art. 61 alin. 1 Cod penal revoca liberarea conditionata pentru restul de 382 zile ramas neexecutat din pedeapsa de 4 ani închisoare aplicata prin sentinta penala nr. 649/23.05.2005 a Judecatoriei Onesti, definitiva  prin decizia penala nr. 645/A/14.07.2005 a Tribunalului  Bacau.

Contopeste restul de pedeapsa de 382 zile cu pedeapsa aplicata prin prezenta hotarâre urmând sa execute pedeapsa rezultanta de 3 ( trei) ani închisoare.

Interzice inculpatului exercitiul drepturilor civile prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal Cod penal in conditiile si pe durata prevazute de art. 71 alin. 2 Cod penal.

In baza art. 65 alin. 2 Cod penal aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 alin. 1 lit. e Cod penal pe o durata de 3 ani care începe dupa executarea pedepsei principale.

În baza art. 350 alin. 1 Cod procedura penala mentine masura arestarii preventive a inculpatului.

In baza art. 88 Cod penal scade din durata pedepsei timpul arestarii preventive începând cu data de 02.03.2009 ora 15,00.

În baza art. 313 alin. 1 din Legea nr. 95/2006 cu modificarile si completarile ulterioare obliga inculpatul sa achite Serviciului de Ambulanta Bacau suma de 324,4 lei despagubiri civile, reprezentând cheltuieli ocazionate de transportul partii vatamate C.M.

In baza art. 14, 346 Cod procedura penala si art. 998 Cod civil obliga inculpatul sa achite partii civile C.M. daune morale in suma de 5.500 lei.

In baza art. 313 alin. 1 din Legea nr. 95/2006 obliga acelasi inculpat la plata catre Spitalul Municipal Onesti a  sumei de 29 lei, cheltuieli reprezentând contravaloarea serviciilor medicale acordate lui C.M. la centrul primire urgente.

In baza art. 189 Cod procedura penala dispune plata din fondurile Ministerului Justitiei catre Biroul de Avocati Onesti a sumei de 200 lei pentru aparatorul desemnat din oficiu in faza cercetarii judecatoresti – avocat T.E.

In baza art. 191 alin. 1  Cod procedura penala obliga inculpatul la 900 lei cheltuieli judiciare catre stat incluzând suma de 64 lei contravaloarea expertizei medico-legale ( pe persoana) ce urmeaza a se vira in contul 50414278728-2 deschis la Trezoreria Onesti pentru Spitalul Judetean Bacau.

Cu apel in termen de 10 zile de la pronuntare pentru partea civila C. M. si de la comunicare pentru celelalte parti.

Pronuntata in sedinta publica, azi 15.06.2009.

PRESEDINTE GREFIER

SIMINA PURICE  ENACHE GABRIEL

Red.S.P.- 24.06.2009

Tehnor.M.L.-25.06.2009

Exemp.4