Conflict negativ de competenţă. Legea nr. 221/2009. Competenţa materială.

Sentinţă civilă 20 din 07.07.2010


Prin cererea înregistrata la Tribunalul Mehedinti, la data de 25.01.2010, reclamanta C.M. a chemat în judecata pe pârâtul Statul Român, prin Ministerul Finantelor Publice, pentru ca, prin hotarâre judecatoreasca, sa se dispuna  obligarea pârâtului  la plata sumei de 100.000 euro.

În motivarea  cererii a aratat ca sotul sau fost deportat în Baragan, începând cu l8 iunie 1951 si pâna la 27  octombrie  1955, pe o perioada de 4 ani 6 luni si 13 zile.

 Pârâtul a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea actiunii ca neîntemeiata.

 Tribunalul Mehedinti, prin sentinta civila nr. 139 din 06.04.2010, a admis exceptia necompetentei materiale a instantei si a declinat competenta de solutionare a cauzei  privind pe  reclamanta C.M. si pe pârâtul Statul Român, prin Ministerul de Finante, în favoarea Judecatoriei Drobeta Turnu Severin.

 Pentru a pronunta astfel, s-a retinut ca,  potrivit art. 2, alin. 1, lit. b Cod procedura civila, sunt de competenta în prima instanta a tribunalului, procesele si cererile în materie civila al caror obiect are o valoare de peste 500.000 lei RON.

În ceea ce priveste dispozitiile speciale ale Legii nr. 221/2009, instanta a constatat ca tribunalul este competent sa judece doar în situatiile prevazute de art. 4 din lege si anume, atunci când se solicita sa se constate caracterul politic al condamnarii sau al masurii administrative. În celelalte situatii, când se solicita daune morale sau materiale legea nu prevede o competenta speciala, prin urmare se aplica regulile din codul de procedura civila.

Cum suma ce face obiect al cererii în pretentii formulata de reclamant este mai mica decât cea stipulata de lege, instanta a constatat ca în  mod eronat aceasta a fost adresata tribunalului, competenta de solutionare apartinând în speta Judecatoriei Drobeta Turnu Severin, în favoarea careia urmeaza sa se dispuna declinarea.

Prin sentinta civila nr. 3611 din 04.06.2010, pronuntata de Judecatoria Dr. Tr. Severin, s-a admis exceptia de necompetenta materiala a Judecatoriei Dr. Tr. Severin, invocata din oficiu, în baza art. 4 alin.4 din Legea 221/2009 si s-a declinat competenta de solutionare a cauzei în favoarea Tribunalului Mehedinti.

S-a constatat ivit conflictul negativ de competenta si s-a înaintat dosarul Curtii de Apel Craiova, în vederea solutionarii conflictului de competenta.

Pentru a pronunta astfel, instanta a retinut ca  Legea 221/2009 este o lege speciala, ce confera competenta materiala exclusiva tribunalului, nedistingând între cererile evaluabile si neevaluabile în bani.

Cu privire la conflictul de competenta, Curtea stabileste urmatoarele:

Competenta instantelor judecatoresti constituie o institutie procesuala stabilite prin lege, fara ca partile sa aiba, în principiu, posibilitatea de a opta dupa bunul plac pentru solutionarea litigiului dintre ele de catre o instanta sau alta.

Regulile dupa care se determina competenta instantelor judecatoresti se bazeaza pe criterii obiective, strict precizate de lege.

Competenta materiala, respectiv asa numita competenta de atributiune, prin care se delimiteaza sfera atributiilor instantelor judecatoresti de grad diferit, este stabilita de lege atât prin norma de procedura civila, care este de stricta interpretare, dar, în situatii speciale, poate fi atribuita prin continutul legii speciale unor anume instante, fara ca respectiva competenta sa se regaseasca în norma procesuala, respectiv art. 2 Cod pr. civ., invocat în prezenta cauza.

Prin Legea nr. 221/2009, care constituie o lege speciala, se instituie o competenta speciala pentru judecarea cauzelor, conform art. 4, respectiv competenta de solutionare apartine tribunalului, sectia civila, în circumscriptia careia domiciliaza persoana interesata.

Pentru a respecta unicitatea legii si a se aplica aceeasi norma procesuala, raportata la aceasta lege, având în vedere scopul general al legii, se constata ca tribunalului - sectia civila îi apartine competenta de solutionare în toate cazurile enumerate de aceasta lege.

Având în vedere aceste considerente, urmeaza ca, aplicând art. 20 Cod pr. civ. si art. 22 alin.4 Cod pr. civ., sa se stabileasca competenta de solutionare a litigiului în favoarea Tribunalului Mehedinti.