Efectele retragerii plângerii prealabile în cazul infracţiunii de viol:

Decizie 54 din 22.05.2008


Dacă la data retragerii plângerii prealabile partea vătămată este majoră şi are capacitate deplină de exerciţiu, poate să formuleze orice act de dispoziţie, având reprezentarea consecinţelor juridice ale oricărui astfel de act, inclusiv cu privire la retragerea plângerii prealabile formulată  împotriva inculpatului.

Prin sentinţa penală nr.172 din 6 noiembrie 2007, Judecătoria Filiaşi, în baza art. 11 pct.2 lit. b rap. la art. 10 lit. h Cod pr.penală, a încetat procesul penal privind pe inculpatul M. E., având ca obiect infracţiunea prev. de art.197 alin.1 C.p., ca urmare a retragerii plângerii prealabile de către partea vătămată B. I.

În baza art.189 alin.1, alin.2 Cod penal,  cu aplicarea art. 74 alin.1 lit.a Cod penal şi art. 76 lit.b Cod  penal, a fost  condamnat  inculpatul la pedeapsa de 2 ani închisoare.

În baza art. 81, 82 Cod penal, s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate inculpatului pe o perioadă de 4 ani, termen de încercare calculat conform art. 82 Cod penal.

În baza art. 71 alin.2 Cod penal, s-au interzis inculpatului drepturile prev. de art. 64 lit.a teza a-II-a, art. 64 lit.b Cod penal.

S-a făcut aplicarea art. 71 alin.5 Cod penal  şi s-a suspendat executarea pedepsei accesorii pe durata suspendării executării pedepsei principale.

În baza art.88 Cod  penal s-a scăzut  din durata pedepsei aplicate timpul cât inculpatul a fost reţinut şi arestat preventiv de la data de 14.05.2007 până la data de 12 septembrie 2007.

În baza art. 346 Cod pr.penală s-a luat act că partea vătămată a renunţat la acţiunea civilă privind acordarea de daune materiale şi morale.

Împotriva sentinţei a declarat apel partea civilă, criticând-o pentru netemeinicie, sub aspectul greşitei soluţionări a laturii civile.

Prin decizia  penală nr.18 din 25 martie 2008,  Tribunalul Dolj a admis apelul formulat de partea vătămată  , a desfiinţat în parte sentinţa, dispunând condamnarea inculpatului şi pentru săvârşirea infracţiunii  prev de art.197 alin.1 Cod penal.

Tribunalul, examinând cauza prin prisma efectului devolutiv reglementat de art.371 alin.2 Cod pr.penală, a constatat că sentinţa apelată este nelegală, reţinând că  potrivit art.131 alin.5 Cod  penal, în cazul în care cel vătămat este o persoană cu capacitate de exerciţiu restrânsă, acţiunea penală se pune în mişcare şi din oficiu. În consecinţă, pentru săvârşirea infracţiunii de viol împotriva unei minore, retragerea plângerii prealabile nu înlătură răspunderea penală, astfel  încât instanţa nu trebuia  să înceteze procesul penal.

Împotriva acestei decizii a declarat recurs parchetul, arătând  că în mod nelegal  şi netemeinic, instanţa de apel l-a condamnat pe inculpat şi pentru săvârşirea infracţiunii de viol prev. şi ped. de art.197 alin.1 Cod penal, deşi  partea vătămată , pe parcursul procesului penal şi-a retras  plângerea formulată împotriva acestuia.

Recursul a fost apreciat ca fondat şi a fost admis  pentru următoarele considerente:

În şedinţa publică din 12 septembrie 2007 , partea vătămată, majoră la acea dată, şi-a retras plângerea penală formulată inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii  de viol prev.de art.197 alin.1  Cod penal.

În mod greşit, instanţa de apel, examinând cauza prin prisma efectului devolutiv al apelului, reglementat de art.371 alin.2 Cod  pr.penală, a reţinut că pentru săvârşirea infracţiunii de viol asupra unei minore, retragerea plângerii  prealabile nu înlătură răspunderea penală, avându-se în vedere dispoziţiile art.131 alin.5 Cod penal, în conformitate cu care, în cazul în care cel vătămat este o persoană cu capacitate de exerciţiu restrânsă, acţiunea penală se pune  în mişcare şi  din oficiu.

Această apreciere a instanţei de apel este eronată, întrucât la data retragerii plângerii prealabile, partea vătămată devenise majoră şi avea capacitate deplină de exerciţiu, putând astfel că formuleze orice act de dispoziţie şi având reprezentarea consecinţelor juridice ale oricărui astfel de act, inclusiv cu privire la retragerea plângerii prealabile formulată  împotriva inculpatului.

De altfel, în cauză, partea vătămată a formulat plângere prealabilă împotriva inculpatului  la 14 mai 2007, iar retragerea acestei plângeri prealabile a fost perfect valabilă, având în vedere data efectuării sale,  atunci  când  partea vătămată devenise majoră.

În aceste condiţii, condamnarea , în apel, a inculpatului şi pentru săvârşirea infracţiunii prev.de art.197 alin.1 Cod penal apare ca fiind nelegală, dat fiind efectul retragerii plângerii prealabile a părţii vătămate

Având în vedere aceste considerente, în baza art.38515 pct.2 lit.d Cod  pr.penală, a fost admis recursul declarat de parchet şi a fost casată decizia apelată, pe latură penală.