Conform art. 6 alin. 1 din hg 925/2006 autoritatea contractantă nu poate iniţia o procedură dacă serviciile nu sunt incluse în programul anual al achiziţiilor publice şi dacă nu sunt identificate sursele de finanţare

Decizie 1341 din 10.07.2008


Autoritatea contractantă are dreptul de a anula o procedură de atribuire a contractului de achiziţie publică, dacă ia această decizie, de regulă, înainte de data transmiterii comunicării privind rezultatul aplicării procedurii de atribuire. Între condiţiile prevăzute de art. 209 din OUG 34/2006 sunt şi cele referitoare la abateri de la prevederile legale de natură să afecteze procedura sau fac imposibilă încheierea contractului. Curtea a apreciat că lipsa fondurilor este de natură să facă imposibilă încheierea şi executarea contractului.

 

Petenta  SC A&R  SRL a formulat contestaţie împotriva anulării procedurii de achiziţie publică, dispusă de comisia de evaluare a ofertelor, pentru lucrarea „modernizare drumuri comunale şi cămin cultural în comuna Întorsura”.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor prin decizia nr.1598/C3/1101/05.05.2008 a respins contestaţia petentei.

La pronunţarea deciziei, s-a reţinut că nu erau îndeplinite condiţiile prevăzute de art.6 alin.1 din HG.925/2006, pentru iniţierea unei proceduri de atribuire a unui contract de achiziţie publică, deoarece autoritatea contractantă nu a avut asigurate fondurile necesare achiziţiei.

Împotriva deciziei CNSC a formulat plângere SC A&R SRL.

În motivarea plângerii s-a arătat că, atât soluţia autorităţii contractante, cât şi aceea a CNSC, sunt greşite, deoarece autoritatea contractantă a indicat în anunţul de participare valoarea estimată a contractului, că nu a fost publicată o erată privind valoarea contractului, care ar fi trebuie comunicată până în momentul deschiderii ofertelor şi că a prezentat oferta cea mai avantajoasă sub aspect economic.

Plângerea este nefondată.

Consiliul Local Întorsura a organizat procedura de atribuire a contractului de servicii, consultanţă şi proiectare „modernizare drumuri comunale şi cămin cultural în comuna Întorsura”, procedura fiind iniţiată prin publicarea în SAP a anunţului de participare din data de 12 ianuarie 2008, valoarea contractului fiind de 800.000 RON.

Au fost depuse oferte de către mai multe societăţi, între care şi petenta.

Comisia de evaluare a ofertelor a adoptat decizia de anulare a procedurii în data de 10 martie 2008 în şedinţa de deschidere a ofertelor.

Soluţia a fost adoptată de către comisia de evaluare, datorită faptului că autoritatea contractantă a transmis în mod eronat valoarea estimată şi că nu există fonduri în vederea îndepliniri contractului (adresa 384/25.03.2008)

În conformitate cu prevederile art.209 din OUG 34/2006, autoritatea contractantă are dreptul de a anula aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publică, dacă ia această decizie, de regulă, înainte de data transmiterii comunicării privind rezultatul aplicării procedurii de atribuire, în condiţiile prevăzute în acest act normativ.

Între condiţiile prevăzute sunt şi acelea care se referă la abateri de la prevederile legale, de natură să afecteze procedura sau este imposibilă încheierea contractului.

Ţinând seama că reclamanta nu avea fondurile necesare încheierii contractului de achiziţie, Curtea apreciază că soluţia privind anularea procedurii este legală, deoarece lipsa fondurilor este de natură să facă imposibilă încheierea şi executarea contractului.

Curtea mai arată că măsura a fost dispusă în termenul legal, prevăzut de art.209 din OUG 34/2006, deoarece s-a adoptat înainte de a se transmite comunicarea privind rezultatul procedurii,de fapt concomitent cu deschiderea ofertelor.

În acelaşi timp, mai arătăm că în conformitate cu art.6 alin.1 din HG 925/2006, autoritatea contractantă nu poate iniţia o procedură dacă serviciile nu sunt cuprinse în programul anual al achiziţiilor publice şi dacă nu sunt identificate sursele de finanţare, prin  care se asigură fondurile necesare în vederea îndeplinirii contractului de achiziţie publică.

Apreciază Curtea, în raport de prevederile legale citate şi de probele administrate în cauză că soluţia autorităţii contractante privind anularea procedurii nu are caracter abuziv, ci este de natură a se circumscrie şi principiilor scopului legii, instituit prin art.2 din OUG 34/2006.

Având în vedere motivele mai sus enunţate, Curtea, în baza art.285 din OUG 34/2006, va respinge plângerea formulată de petentă.

1