Recurs - litigiu cu profesionişti. deschiderea procedurii insolvenţei. plata creanţei creditoarei introductive până la soluţionarea recursului. respingerea cererii introductive. -art.3 pct.12 din Legea nr.85/2006; -art.31 alin.1 din Legea nr.85/2006.

Decizie 117 din 14.02.2013


SECŢIA A II – A CIVILĂ, DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV ŞI FISCAL.

RECURS - LITIGIU CU PROFESIONIŞTI. DESCHIDEREA PROCEDURII INSOLVENŢEI. PLATA CREANŢEI CREDITOAREI INTRODUCTIVE PÂNĂ LA SOLUŢIONAREA RECURSULUI. RESPINGEREA CERERII INTRODUCTIVE.

-art.3 pct.12 din Legea nr.85/2006;

-art.31 alin.1 din Legea nr.85/2006.

 

Decizia nr.117/C/14.02.2013 a Curţii de Apel Oradea - Secţia a II –a civilă,  de contencios administrativ şi fiscal.

Prin sentinţa nr.2437/F din 17 octombrie 2012,  Tribunalul Bihor a admis cererea formulată de creditorul S.C. V. M. S.A. pentru deschiderea procedurii insolvenţei împotriva debitorului SC M. P. SRL, şi în temeiul art.33 alin 6 din Legea privind procedura  insolvenţei, a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă împotriva debitorului SC M. P. SRL.

În temeiul art.34 din Legea privind procedura de insolvenţă, a fost numit  administrator judiciar S. S. M. A. I. I.P.U.R.L., număr de ordine în tabloul practicienilor în insolvenţă II- 0551 care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art.20 din lege şi în temeiul art.61 din Legea privind procedura de insolvenţă, s-a dispus notificarea deschiderii procedurii debitorului SC M. P. SRL asociaţilor şi O. R.  C. de pe lângă T. B. , prin Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, în vederea efectuării menţiunii în temeiul art.61 din Legea privind procedura de insolvenţă, precum şi tuturor băncilor unde debitorul are deschise conturi, punându-i în vedere administratorului judiciar prevederile art. 252 din Legea nr.31/1990 republicată şi dispunând  menţionarea la registrul comerţului a reprezentanţilor permanenţi ai administratorului judiciar.

A fixat termen pentru depunerea de către administratorul judiciar a raportului prevăzut de art.54 din  Legea nr.85/2006 la data de 06.11.2012, termenul limită pentru depunerea creanţelor la  03.12.2012, termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor la  10.12.2012 şi termenul pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor la  17.12.2012.

A dispus trimiterea notificărilor către toţi creditorii debitorului, de către administratorul judiciar şi în temeiul art.4 din Legea privind procedura de insolvenţă, s-a dispus deschiderea de către debitor a unui cont la o unitate bancară, din care vor fi suportate cheltuielile aferente procedurii, în termen de 2 zile de la notificarea deschiderii procedurii, în caz de neîndeplinire a atribuţiei, contul va fi deschis de către administratorul judiciar. Eventualele disponibilităţile băneşti vor fi păstrate într-un cont special de depozit bancar, stabilind termen de judecată  23 ianuarie 2013, camera 3, ora 9.

Pentru a pronunţa astfel, instanţa de fond, constatând că cererea formulată la data de 28.07.2011 de creditoarea S.C. V. M.  S.A., având ca obiect deschiderea procedurii insolvenţei, a fost comunicată debitoarei SC M. P. SRL la data de 04.08.2011 şi că nu s-a formulat contestaţie, potrivit art.33 alin. 6 din Legea privind procedura insolvenţei, că debitorul se află în încetare de plăţi, stare de fapt dovedită cu aceea că, debitorul, după 90 de zile de la scadenţă nu a plătit datoria sa faţă de creditor că, creditorul  are o creanţă comercială, certă, lichidă şi exigibilă împotriva debitorului în cuantum de 59.836, 42 lei dovedită cu  actele depuse la dosar şi că s-a achitat numai suma de 10.000 lei deşi au fost acordate mai multe termene de judecată, in temeiul art. 33 alin. 6 din Legea 85/2006, a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă împotriva debitoarei şi în temeiul art.34 din lege, a fost numit în calitate de administrator judiciar pe S. S.  M. A. I. I.P.U.R.L. cu sediul în O. ,str. P. T. nr. , jud. B.  care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art.20 din lege.

Împotriva hotărârii pronunţate de judecătorul sindic, în termen şi legal timbrat a declarat recurs debitoarea SC”M. P. ”SRL B., solicitând instanţei admiterea recursului, casarea/modificarea sentinţei recurate, în sensul respingerii cererii formulate de creditoarea SC”V. M. ”SA O..

În dezvoltarea motivelor de recurs recurenta a arătat că între debitoare şi creditoarea SC”V. M. ”SA a intervenit o tranzacţie prin care s-a convenit achitarea sumei de 29.300 lei şi că debitoarea a achitat întregul debit menţionat în tranzacţia amintită, astfel că aceasta nu mai deţine calitatea de creditor.

Potrivit art.31 alin.1 din Legea nr.85/2006, coroborat cu art.3 pct.2 din legea insolvenţei, orice creditor este îndreptăţit să solicite deschiderea procedurii, atunci când debitoarea are de achitat către creditor un debit de minim 45.000 lei, condiţie care nu este îndeplinită în cauză.

În drept au fost invocate dispoziţiile art.8 alin.2 din Legea nr.85/2006.

Instanţa de recurs analizând recursul declarat prin prisma motivelor invocate, cât şi din oficiu a reţinut că este fondat, astfel că în baza art.8 din Legea 85/2006, art.312 Cod procedură civilă a dispus admiterea lui şi modificarea în tot a sentinţei atacate pentru următoarele considerente:

Intimata SC V. M.  SA O. a solicitat deschiderea procedurii insolvenţei debitoarei recurente invocând existenţa unei creanţe certe, lichide şi exigibile împotriva debitoarei în cuantum de 59.836,42 lei rezultată dintr-o hotărâre judecătorească irevocabilă.

Insolvenţa a fost definită de legiuitor ca fiind acea stare a patrimoniului debitoarei care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide şi exigibile. Nu orice neplată a datoriilor scadente face ca debitoarea să fie caracterizată ca fiind în insolvenţă, ci doar a cele datorii scadente situate peste valoarea prag prevăzută de lege, neachitate de mai mult de 30 de zile, coroborat cu lipsa disponibilului bănesc necesar pentru achitarea lor. Jena financiară în care se poate afla societatea la un moment dat, datorită diverşilor factori economici şi sociali ce influenţează activitatea şi circuitul economic al societăţii, nu poate duce la insolvenţa acesteia dacă se face dovada că perioada respectivă a fost una temporară şi că a fost depăşită.

Acesta a fost şi cazul recurentei debitoare, care la momentul depunerii cererii introductive nu achitase datoria restantă către intimată, însă ulterior pe parcursul soluţionării cauzei a achitat integral debitul invocat, aspect recunoscut şi de creditoare intimată.

Deoarece debitoarea recurentă a achitat debitul invocat în cererea introductivă, răsturnând prezumţia de insolvenţă a societăţii, cererea creditoarei intimate nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru deschiderea procedurii insolvenţei.

În consecinţă, instanţa de recurs apreciind fondate motivele de recurs invocate, a dispus admiterea recursului şi modificarea în tot a sentinţei atacate în sensul respingerii cererii introductive având ca obiect deschiderea procedurii insolvenţei debitoarei recurente.

De asemenea, instanţa de recurs a dispus radierea menţiunilor efectuate pe seama debitoarei în temeiul sentinţei atacate, de la O.  R.  C. de pe lângă T.  B.

Instanţa nu a acordat cheltuieli de judecată deoarece părţile nu au solicitat acordarea lor.