Fond funciar

Sentinţă civilă 3849 din 13.11.2013


SENTINŢA CIVILĂ NR.3849

Şedinţa publică de la 13 noiembrie 2013

Instanţa constituită din:

Deliberând asupra prezentei cauze funciare, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului … la data de 07.04.2008, sub nr….., reclamantul … a solicitat în contradictoriu cu pârâtele Agenţia Domeniilor Statului, Primăria mun….. şi Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor …. – anularea Protocolului nr….. cu privire la retrocedarea suprafeţei de 7,11 ha livadă, tarla 43 parcela 654. De asemenea, a solicitat obligarea pârâtelor la plata cheltuielilor de judecată.

În fapt, reclamantul a arătat că a iniţiat litigiul care face obiectul dosarului nr…. al Judecătoriei …..a, pentru punerea sa în posesie pe suprafaţa de 5 ha  teren arabil, pe amplasamentul delimitat de expert … şi pentru modificarea titlului de proprietate nr…. în sensul înscrierii amplasamentului indicat de expert. Acest amplasament vizează terenul care a făcut obiectul protocolului. S-a mai arătat că, suprafaţa de 7,11 ha a fost predată către Comisia municipală pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor …, care a emis titluri de proprietate pentru: …. (suprafaţa de 1,60 ha), …(7,11 ha) şi … ş.a.(081 ha). Cum terenul aparţinea ….., reclamantul a învederat că în mod greşit s-a încheiat Protocolul privind predarea suprafeţei de 7,11 ha către Comisia municipală de fond funciar.

Acţiunea nu a fost întemeiată, în drept.

Primăria municipiului Tulcea a formulat întâmpinare prin care a invocat excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Comisiei municipale de fond funciar, arătând că Protocolul nr…. a fost emis de Agenţia …. şi prin urmare, doar aceasta poate avea calitatea de pârât.

Prin Sentinţa civilă nr…. – Tribunalul…. a declinat cauza în favoarea Curţii de Apel …, care prin Sentinţa civilă ….. a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Judecătoriei Tulcea.

Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor ….a formulat întâmpinare prin care a invocat excepţia lipsei de interes, arătând că reclamantul nu şi-a dovedit dreptul de proprietate pe vechiul amplasament. Mai mult decât atât, s-a arătat că pentru terenul reclamat a fi vechiul amplasament există emise titluri de proprietate şi prin urmare reclamantului nu i se mai poate reconstitui dreptul de proprietate de această manieră, întrucât terenul nu este liber.

În acest context s-a constituit la data de 25.03.2009, dos…...

Agenţia Domeniilor ….i a formulat întâmpinare, prin care a solicitat respingerea acţiunii ca neîntemeiată. S-a arătat că reclamantul nu indică în mod concret vreun motiv de nulitate absolută iar protocolul a fost încheiat cu respectarea condiţiilor de validitate prev. de art.948 Cod civ. S-a mai arătat că, ADS a procedat conform prevederilor art.4 din Legea nr.268/2001 şi art.9 din HG 26/2001, transmiţând la cererea comisiei judeţene, terenuri aflate în domeniul privat al statului, în vederea finalizării procesului de reconstituire a dreptului de proprietate către persoanele îndreptăţite.

În cauză, ….. a formulat cerere de intervenţie – calificată prin Încheierea de şedinţă din data de …. ca fiind accesorie interesului pârâtelor. Intervenientul a arătat că, reclamantul nu a făcut niciodată dovada dreptului de proprietate pentru terenul ce a făcut obiectul protocolului, a cărui anulare se solicită. S-a mai arătat că, acesta a formulat cererea de reconstituire la data de 24.08.2005, deci ulterior încheierii protocolului şi prin urmare acest aspect nu poate atrage nulitatea actului în contextul nerespectării obligaţiei legale privind reconstituirea dreptului de proprietate, pe vechiul amplasament. De asemenea, acesta a solicitat obligarea reclamantului la plata cheltuielilor de judecată. 

Prin Încheierea de şedinţă din data de … s-a dispus citarea în cauză, în calitate de pârâtă, a Comisiei municipale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor …..

Prin Încheierea de şedinţă din data de … a fost sesizată instanţa de contencios administrativ din cadrul Tribunalului …, pentru soluţionarea excepţiei de nelegalitate a actului de delimitare a teritoriului cadastral al municipiului Tulcea.

Curtea de Apel …. a soluţionat în mod irevocabil excepţia invocată de reclamant, prin decizia civilă nr….. pronunţată în dos…. în sensul respingerii excepţiei de nelegalitate, ca inadmisibilă, iar cu privire la acţiunea directă promovată de reclamant, respectiv de anulare a actului de delimitare nr…. şi a Hărţii cadastrale a municipiului ….a, în partea referitoare la delimitarea teritorială faţă de com…. – aceasta a fost respinsă ca nefondată.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Prin Protocolul de predare-primire a terenurilor cu destinaţie agricolă, din domeniul privat al statului, înregistrat sub nr. …. - Agenţia Domeniilor Statului a predat către Comisia locală pentru aplicarea legii fondului funciar a Primăriei …., suprafaţa de 10 ha. individualizată prin procesul-verbal din data de 20.10.2004 (7,11 ha în tarla 43 parcela 654 şi 2,89 ha în tarla 43 parcela 644) – pentru retrocedarea către persoanele îndreptăţite, în perimetrul …..

Privitor la excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Comisiei municipale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor ….:

Potrivit dispoz. art.3 alin.3 din Legea nr.268/2001 - terenurile care urmează să fie retrocedate în conformitate cu prevederile Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările şi completările ulterioare, se transmit, la cererea comisiilor judeţene, comisiilor locale.

Potrivit art.44 din HG 1172/2001 - în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (7) din Legea nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului şi conform art. 9 şi 10 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 626/2001, terenurile care fac obiectul retrocedării drepturilor proprietarilor, conform Legii nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legii nr. 1/2000, cu modificările ulterioare, se vor preda pe bază de protocol comisiilor locale, în vederea eliberării titlurilor de proprietate şi punerii în posesie a celor îndreptăţiţi.

Protocolul nr….. a fost încheiat de ADS şi Comisia municipală de fond funciar ….

Prin urmare, fiind semnatară a actului juridic a cărui anulare se solicită, în mod evident că pârâta Comisia municipală pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor …. are calitate procesuală pasivă.

Privitor la excepţia lipsei de interes, invocată de pârâta Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor ….:

Potrivit art.III alin.2 din Legea nr.169/1997, nulitatea actelor juridice emise cu încălcarea legislaţiei funciare, poate fi invocată de orice persoană care justifică un interes legitim.

Interesul, reprezintă o condiţie de ordin subiectiv, ce reprezintă folosul practic, material sau moral pe care-l urmăreşte cel ce promovează acţiunea.

Ceea ce caracterizează, din punct de vedere procesual, interesul de a uza de acţiunea în justiţie, este principiul necesităţii practice a acţiunii şi a autonomiei dreptului la acţiune, astfel că, dacă cel interesat n-ar recurge la valorificarea dreptului în instanţă, s-ar expune unui prejudiciu inevitabil.

Interesul, pentru a servi ca temei al unei acţiuni, trebuie să fie născut, actual, legitim şi personal.

Privitor la interesul procesual – reclamantul a învederat că terenul ce a făcut obiectul protocolului, reprezintă vechiul amplasament al terenului revendicat în baza Legii nr.247/2005 şi în consecinţă trebuia să-i fie retrocedat acestuia. A mai arătat reclamantul că, a formulat o acţiune în acest sens care a făcut obiectul dosarului nr.....(soluţionat prin Sentinţa civilă ....) şi o acţiune privind anularea titlurilor de proprietate emise pentru terenul în speţă, ce a făcut obiectul dosarului nr.....(soluţionat prin Sentinţa civilă ... rămasă irevocabilă prin Decizia civilă ....). S-a mai învederat că, împotriva soluţiilor pronunţate s-a formulat,  cerere de revizuire ce face obiectul dosarului nr....., pentru care a solicitat, la data de ..., repunerea pe rol).

Faţă de considerentele învederate, instanţa constată următoarele:

…. a solicitat la data de … – reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului în suprafaţă de 5 ha, în calitate de moştenitor al defunctului …. (cererea fiind înregistrată la primăria …).

Prin Hotărârea comisiei locale Frecăţei nr…… a fost admisă solicitarea reclamantului, validat ulterior prin HCJ nr…., cu includerea acestuia în Anexa nr.23 (teren prin preluare de la ADS). Prin titlul de proprietate nr…. s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru suprafaţa de 5 ha. pe teritoriul administrativ al municipiului ….

Este adevărat că, prin acţiunea ce a făcut obiectul dosarului nr.2184/327/2007 – reclamantul a solicitat modificarea HCJ 951/19.07.2006, în sensul reconstituirii dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 5 ha., pe vechiul amplasament şi punerea în posesie; însă, nu se poate omite că prin Sentinţa civilă nr…..- instanţa a constatat perimată această acţiune.

Anterior, a formulat o acţiune (….) prin care solicita obligarea Comisiei locale de fond funciar …. să întocmească documentaţia necesară eliberării titlului de proprietate pentru suprafaţa de 5 ha şi obligarea Comisiei judeţene de fond funciar să elibereze titlul de proprietate, pe raza comunei …., pe vechiul amplasament. Şi această acţiunea s-a constatat a fi perimată, conform Sentinţei civile nr…./…..

În dosarul nr….. – reclamantul a solicitat constatarea nulităţii absolute parţiale pentru: titlul de proprietate nr….. emis pentru …, în ceea ce priveşte suprafaţa de 1,60 ha teren; titlul de proprietate nr…. emis pentru …, în ceea ce priveşte suprafaţa de 7,11 ha şi titlul de proprietate …. emis pe numele …. ş.a., în ceea ce priveşte suprafaţa de 0,81 ha  - toate situate în tarla 43 parcela 654.

Cauza a fost soluţionată prin …. rămasă irevocabilă prin Decizia civilă nr…. a Tribunalului …, în sensul respingerii acţiunii ca nefondată, privind titlurile de proprietate nr…. şi nr….; totodată s-a luat act de renunţarea reclamantului la soluţionarea cererii privind constatarea nulităţii absolute a titlului de proprietate  nr…...

Într-adevăr, reclamantul a pretins revizuirea Sentinţei civile … şi a Sentinţei civile … – ambele pronunţate de Judecătoria… precum şi a Deciziei civile nr…. pronunţată de Tribunalul …. – însă a omis faptul că, această cale extraordinară de atac nu este suspensivă de executare(suspendarea putând fi obţinută doar în condiţiile art.325 Cod proc.civ., de care însă reclamantul nu a uzitat).

Raportat la toate cele expuse anterior, nu se poate concluziona decât că, cererea reclamantului (….) privind reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 5 ha a fost soluţionată de autorităţile de fond funciar, fiind emis în acest sens titlul de proprietate nr…., iar câtă vreme acesta nu a fost desfiinţat, reclamantul nu mai poate fi îndreptăţit la reconstituire.

Formularea cererii de revizuire nu poate justifica decât cel mult un interes eventual (neputându-se cunoaşte soluţia care se va pronunţa asupra cererii de revizuire) şi nicidecum un interes procesual născut şi actual.

Prin urmare, anularea protocolului nu ar avea nicio consecinţă juridică în privinţa reclamantului; pe de o parte pentru faptul că acesta nu mai este îndreptăţit la reconstituire şi pe de altă parte întrucât pentru terenul aferent protocolului au fost emise titluri de proprietate către terţe persoane(anterior formulării cererii de reconstituire, de către reclamant), care de asemenea sunt valabile.

Reconstituirea dreptului de proprietate pe vechiul amplasament, a căpătat un caracter absolut, prin Legea nr.169/1997, menţinându-se acest deziderat pe tot parcursul modificărilor legislative ulterioare aduse Legii nr.18/1991. Însă, pentru realizarea acestui drept, trebuiau îndeplinite cumulativ, două condiţii esenţiale: (1)să se facă dovada vechiului amplasament şi (2)vechiului amplasament al terenului, să fie liber la momentul solicitării.

Or, potrivit întâmpinării formulate de Comisia locală de fond funciar …. – reclamantul nu a făcut dovada vechiului amplasament iar, la momentul formulării cererii de reconstituire(…), pentru terenul revendicat exista deja emis titlul de proprietate nr…..

Suplimentar acestor consideraţii, instanţa opiniază că reclamantul nu face dovada unui interes procesual legitim, născut şi actual şi pentru următorul aspect:

Teza principală privind anularea Protocolului, constă în faptul că deşi terenul în speţă (7,11 ha situat în tarla 43 parcela 654) se afla pe teritoriul administrativ al comunei Frecăţei, cu toate acestea a fost predat de A.D.S. către Comisia municipală de fond funciar …., fiind încălcate normele de competenţă administrativă ale acestui organism administrativ.

Această susţinere este veridică.

Într-adevăr, terenul era evidenţiat în extrasul din Cadastrul funciar-registrul parcelar al comunei …i, vizat de OCPI …. sub nr….(ataşat la fila 15-vol.II). De asemenea, prin raportul de expertiză întocmit de expertul judiciar …, în dos…., s-a arătat că terenul situat în tarla 43 parcela 654 aparţinea teritoriului administrativ al comunei …şi nicidecum municipiului ….

Cu toate acestea nu se poate omite că, prin adresa nr…. emisă de OCPI … s-a arătat că, urmare a finalizării operaţiunilor de stabilire a limitelor unităţilor administrativ teritoriale – terenul situat în tarla 43 parcela 654 se află, începând cu data de 17.10.2012, pe raza administrativă a municipiului ….

Făcând abstracţie de titlul de proprietate nr… -  anularea protocolului ar determina revenirea terenului în proprietatea statului şi administrarea ADS-ului care îl va preda comisiei locale în a cărei rază administrativă se află acest teren, adică tot Comisiei municipale de fond funciar….

Pentru toate aceste considerente acţiunea reclamantului se va respinge ca fiind lipsită de interes.

Referitor la cererea intervenientului privind obligarea reclamantului la plata cheltuielilor de judecată – instanţa va da eficienţă concluziilor scrise din data de 13.11.2013 şi va lăsa nesoluţionat acest capăt de cerere.

Domenii speta