Insolvenţă. Înscriere provizorie în tabelul preliminar.

Sentinţă civilă 152 din 19.04.2016


Cuprins pe materii: Insolvenţă. Înscriere provizorie în tabelul preliminar.

art. 73 alin.3 din Legea 85/2006

art.3 pct.8 din Legea nr. 85/2006

Împotriva tabelului preliminar de creanţe fiind formulată o singură contestaţie şi cum chiar în cadrul contestaţiei formulate de această parte se administrează probe pentru verificarea de către Judecătorul sindic a legitimităţii acestei sume, fiind şi singura contestaţie la tabelul preliminar de creanţe, constată cererea de înscriere provizorie a creanţei nefondată. 

Curtea a statuat că, în cadrul contestaţiei se administrează proba cu expertiză, cererea recurentului având ca obiect înscrierea provizorie a creanţei sale este întemeiată, raportat la dispozițiile legale în materie şi la situația de fapt expusă şi recunoscută de către intimate în ceea ce priveşte finalizarea probei cu expertiză.

 

Secţia II civilă, sent. civ. nr.152 din 19.04.2016

 

Prin cererea de înscriere provizorie în tabelul definitiv al tuturor creditorilor împotriva averii debitorului formulată de SC S. SA  la data de 29 01 2016 s-a solicitat aplicarea dispoziţiilor art. 73 alin. 3 din leg 85/2006.

Astfel, prin sentinţa civilă nr. 152 din 19.04.2016 a judecătorului sindic, a fost respinsă cererea formulată ca nefondată.

Debitoarea SC I. SA în baza Încheierii din Camera de Consiliu din data de 14 ianuarie 2013 a fost supusă normelor Legii 85/2006 sub aspectul deschiderii procedurii simplificate, împotriva tabelului preliminar de creanţe fiind formulată o singură contestatie, de SC S.SA , aflată în curs de soluţionare, contestatorul  fiind protejat de dispoziţiile regăsite în art. 3 pct. 8 din leg 85/2006 ce reglementează drepturile creditorului îndreptăţit să participe la procedura insolventei.

Cum chiar  în cadrul contestaţiei formulate de această parte se administrează probe pentru verificarea de către  Judecătorul sindic a legitimităţii acestei sume, fiind şi singura contestaţie la tabelul preliminar de creanţe, constată cererea SC S. SA de înscriere provizorie a creanţei nefondată.

Împotriva acestei soluţii a formulat apel SC S. SA solicitând casarea sentinţei şi înscrierea provizorie în tabel.

Curtea constată că prima instanţă a interpretat şi aplicat greşit dispozițiile art.73 alin.3 şi art.3 pct. 8 din Legea nr. 85/2006, situație în care se impune modificarea acesteia.  Textul prevede că în cazul în care la soluţionarea contestaţiei formulată împotriva tabelului de creanţe „ar fi nevoie de administrare de probe…. judecătorul sindic poată să admită, în tot sau în parte, înscrierea creanțelor respective în mod provizoriu în tabelul definitiv al tuturor creditorilor împotriva averii debitorului”.

Curtea constată că, în speţă, sunt aplicabile dispozițiile legale mai sus citate.