Plângere contravenţională

Sentinţă civilă 1353 din 28.10.2016


S-a  luat  în examinare  plângerea  contravenţională formulată de petentul  …………….. în contradictoriu  cu  intimata  ……………. pentru anulare proces verbal de contravenţie.

La  apelul  nominal  făcut în şedinţă publică, lipsă părţile.

Procedura  de citare  este legal  îndeplinită.

După deschiderea dezbaterilor şi efectuarea referatului cauzei de către grefier,

Instanţa, în temeiul art. 131 Cod procedură civilă, procedează la verificarea  competenţei de soluţionare a  acţiunii şi potrivit art. 238 C.pr.c procedează la estimarea duratei procesului.

În baza art. 32 din OG 2/2001 instanţa constată că este competentă general, material şi  teritorial în soluţionarea cererii, iar în baza art. 238 NCPC .

Nemaifiind probe de administrat instanţa lasă cauza în pronunţare.

I N S T A N Ţ A ,

Deliberând  asupra plângerii de faţă constată următoarele :

Prin  plângerea  contravenţională  înregistrată  la  Judecătoria Caransebeş sub nr. 1174/208/28.03.2016, petentul ……………. a  chemat  în  judecată  intimata  ……………………,  solicitând anularea procesului verbal seria  CS nr. 001198 încheiat la data de 16.03.2016, de către agenţii constatatori ai intimatei, cu consecinţa exonerării de la plata amenzii, iar în subsidiar înlocuirea sancţiunii amenzii cu  avertismentul.

 În  motivarea  plângerii, petentul  a arătat  procesul verbal este încheiat în mod nelegal, că amenda aplicată în sumă de 600 lei este mult prea mare, întrucât din turma de oi au lipsit un număr de 13 capete, întrucât de-a lungul anului 2015 unele oi au fost luate de lupi pe păşunile  din zona alpină, altele s-au îmbolnăvit şi au murit.

Plângerea nu a fost motivată în drept.

În susţinerea plângerii a depus  procesul verbal de contravenţie, copie CI, chitanţă cu plata taxei de timbru.

Intimata  a  depus  întâmpinare (f. 13-21 dosar) prin  care a  solicitat  respingerea  plângerii ca netemeinică şi nefondată.

În  motivarea  întâmpinării,  intimata a arătat  că  în fapt, petentul a fost sancţionat cu amendă contravenţională în cuantum de 600 lei pentru săvârşirea contravenţiei prevăzută şi sancţionată de art. 3 lit.a pct.2 din HG 984/2005.

În sarcina petentului s-a reţinut că  a încălcat normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor având ca obiect vânzarea sau înstrăinarea în orice mod  a animalelor, cumpărarea ori luarea acestora în proprietate cu orice titlu, fără documentele prevăzute de legislaţia sanitară veterinară în vigoare.

A precizat că procesul verbal de contravenţie a fost  în mod temeinic întocmit, agentul constatator a respectat dispoziţiile legale şi a întocmit actul de sancţionare în conformitate cu acestea, nefiind lovit de nulitate absolută, fiind cuprinse toate menţiunile obligatorii, făcându-se astfel aplicarea corectă a disp. art. 16 din OG 2/2001.  A arătat că fapta a fost descrisă de agentul constatator în amănunt, făcând posibilă încadrarea acesteia în dispoziţiile legale.

În  drept  sunt  invocate  disp.  art. 205-209 Cod  procedură  civilă.

La  dosar s-au  administrat  probe  cu  înscrisuri, probe  din  analiza  cărora  instanţa  reţine  în  fapt  următoarele:

Prin procesul verbal seria CS nr. 001198 încheiat la data de 16.03.2016 petentul a fost  sancţionat  cu  amendă în cuantum de 600 lei, în conformitate cu prevederile art. 3 lit.a pct.2 din HG 984/2005.

S-a reţinut în sarcina contravenientului că a vândut sau înstrăinat în orice mod un număr de 13 animale fără documente prevăzute de legislaţia sanitară veterinară în vigoare.

Conform art. 34 din OG 2/2001, instanţa analizează legalitatea şi temeinicia procesului verbal de constatare a contravenţiei şi hotărăşte asupra sancţiunii aplicate.

Sub aspectul legalităţii procesului verbal, instanţa constată că acesta cuprinde toate menţiunile prevăzute de art. 16 şi 17 din OG nr. 2/2001 sub sancţiunea nulităţii, fiind încheiat cu respectarea prevederilor legale. Procesul verbal a fost completat în mod inteligibil, fiind încheiat în prezenţa  petentului, iar contravenţia săvârşită de către petent a fost corect încadrată în drept.

Sub aspectul temeiniciei,  se observă că în mod corect au reţinut organele de control că petentul  a încălcat normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, având ca obiect vânzarea sau înstrăinarea în orice mod a animalelor, cumpărarea  ori luarea acestora în proprietate cu orice titlu, fără documente prevăzute de legislaţia satinară veterinară în vigoare.

 Instanţa reţine însă că potrivit art.  21 din OG2/2001 (3) Sancţiunea se aplică în limitele prevăzute de actul normativ şi trebuie să fie proporţională cu gradul de pericol social al faptei săvârşite, ţinându-se seama de împrejurările în care a fost săvârşită fapta, de modul şi mijloacele de săvârşire a acesteia, de scopul urmărit, de urmarea produsă, precum şi de circumstanţele personale ale contravenientului şi de celelalte date înscrise în procesul-verbal.

Făcând aplicarea dispoziţiilor legale indicate la situaţia de fapt reţinută,  se apreciază că în cauză sancţiunea aplicată  nu  este proporţională cu gradul de pericol al faptei comise şi se impune înlocuirea amenzii cu avertismentul, nefăcându-se în cauză dovada că petentul a mai fost sancţionat contravenţional pentru fapte similare sau că fapta ar fi avut urmări negative concrete, astfel că aplicarea avertismentului este, în opinia instanţei o sancţiune proporţională, de natură a atrage atenţia petentului cu privire la respectarea în viitor a dispoziţiilor legale în materie.

Faţă de considerentele de mai sus, va admite în parte plângerea contravenţională formulată de petentul  ………….. în contradictoriu cu  intimata  ……………….  împotriva procesului verbal de contravenţie seria  CS nr. 001198 încheiat la data de 17.0516.03.2016 şi în consecinţă:

Va înlocui sancţiunea amenzii contravenţionale în cuantum de 600 lei cu avertisment.

În baza art. 453 C.pr. civ. va lua act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.

  PENTRU  ACESTE  MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

H O T Ă R Ă Ş T E

Admite în parte plângerea contravenţională formulată de petentul ………………. în contradictoriu cu intimata ……………………….

Dispune înlocuirea amenzii contravenţionale cu sancţiunea contravenţională "Avertisment".

Menţine în rest procesul verbal de contravenţie.

Cu apel în 30 de zile de la comunicare care se depune la Judecătoria Caransebeş.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 28.09.2016.