Plângere - Penitenciar

Rezoluţie 2 din 13.01.2015


Prin cererea înregistrată sub nr. W persoana privată de libertate A.B.  a solicitat schimbarea regimului de executare a pedepsei din regimul ÎNCHIS în regim SEMIDESCHIS. Cererea a fost adresata iniţial Tribunalului Bacău care a inaintat-o pe cale administrataiva judecătorului de supraveghere a privării de libertate la Penitenciarul Bacău spre competenta soluţionare.

Având în vedere dispoziţiile art. 40 alin. 12 din Legea nr. 254/2013 prezenta cerere se soluţionează fără a fi necesară audierea petentei.

Deliberând asupra cererii formulate judecătorul de supraveghere a privării de libertate constată că persoana privată de libertate execută o pedeapsă de X ani închisoare pentru comiterea infracţiunii prev de art 176 VCP.

Pedeapsa cu închisoarea a început la data de  Y şi expiră în termen la data de Z.

Petenta execută pedeapsa în regim inchis din data de X, fiind analizata ultima dată în Comisie la data de Y. Urmează ca situaţia acesteia să fie reanalizată la data de Z, conform datelor existente în sistemul informatic al Penitenciarului Bacău.

Potrivit dispoziţiilor art. 40 din Legea nr. 254/2013 care a intrat în vigoare la data de 01.02.2014 schimbarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate într-unui mai puţin sever se poate dispune doar de Comisia de stabilire, individualizare şi schimbare a regimului de executare a pedepselor privative de libertate. În cazul în care persoana privată de libertate este nemulţumită de decizia luată de comisie poate formula plângere la judecătorul de supraveghere a privării de libertate în termen de 3 zile de la data luării la cunoştinţă.

Noua reglementare legală nu mai prevede posibilitatea schimbării regimului de executare a pedepsei la cererea persoanei private de libertate, de către judecătorul de supraveghere a privării de libertate acesta existând doar în vechea reglementare legală anterioară datei de 01.02.2014 reprezentată de Legea nr. 275/2006, în prezent abrogată.

Pentru aceste motive se constată că cererea petentei este inadmisibilă, urmând a fi respinsă.