Partaj judiciar

Hotărâre 1033 din 13.02.2015


Deliberând asupra cauzei de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Bacău la data de ............sub nr. .......... reclamantul  X,  a solicitat acestei instanţe în contradictoriu cu pârâţii A, B, C, D si E,  pronunţarea unei hotărâri prin care să se dispună ieşirea din indiviziune a părţilor după defunctii Y si Z .

În motivarea acţiunii s-a arătat că partile sunt mostenitorii legali ai celor doi defuncti , masa succesorala dupa cei doi defuncti  fiind compusa din casa  si terenuri inscrise in TP nr. ......... . Arata ca casa si terenul aferent trebui sa ii fie atribuit in natura .

Au fost depuse în susţinere acte de proprietate , acte de stare civilă, incheiere verificare evidente susccesorale , incheiere de verificare a evidentelor succesorale , certificat de atestare fiscala , anexa 24

În drept au fost invocate dispoziţiile art. 728 C.civ.

Acţiunea a fost legal timbrată.

Pârâta E , legal citata depus intampinare prin care a aratat ca a avut grija de parintii sai  solicitand  pe calea cererii reconventionale formulate restituirea cheltuielilor de inmormantare si a cheltuielilor efectuate cu ingrijirea parintilor sai  .

In sprijinul acesteia a depus : chitante de plata a taxelor si impozitelor locale .

La termenul din data de ............ parata si –a precizat cererea reconventionala in sensul ca pretentiile solicitate sunt in valoare de ......... lei .

Parata  C a depus precizari in sensul ca parata E a beneficiat de ajutoarele de inmormantare pe care si le-a insusit , parintii sai netrebuind sa fie intretinuti atat timp cat avea pensii . Arata ca este de acord ca casa si terenurile sa fie atribuite reclamantului .

Paratul D a depus intampinare prin care arata ca cheltuielile de inmormantare au fost suportate din pensiile defunctilor si ajutorul de inmormantare . Arata ca este de acord ca casa si terenurile sa fie atribuite reclamantului .

Parata A a depus intampinare prin care arata ca cheltuielile de inmormantare au fost suportate din pensiile defunctilor si ajutorul de inmormantare . Arata ca este de acord ca casa si terenurile sa fie atribuite reclamantului .

Paratul B  depus intampinare prin care arata ca cheltuielile de inmormantare au fost suportate din pensiile defunctilor si ajutorul de inmormantare . Arata ca este de acord ca casa si terenurile sa fie atribuite reclamantului .

Instanţa a încuviinţat si a administrat proba cu înscrisuri, proba cu expertiza topo-cadastrala , expertiza constructii  , toate acestea  fiind utile, concludente şi pertinente solutionarii  cauzei.

Incidente procesuale

La termenul din data  de ………… cererea reconventionala a fost anulata pentru lipsa taxei de timbru .

 Analizând şi coroborând probele administrate în cauză instanţa reţine următoarele:

 Din actele de stare civilă de la dosar instanţa reţine că la data de ......... a decedat numita Y , cu ultimul domiciliu în .............

 Potrivit art. 651 Cod civil care prevede că data deschiderii succesiunii coincide cu momentul morţii celui care lasă moştenirea, instanţa va constata deschisă succesiunea defunctei Y  in data de ............., cu ultimul domiciliu în ...............

Conform dispoziţiilor legale în materie, în alcătuirea patrimoniului succesoral intră numai drepturile patrimoniale existente la data succesiunii, indiferent de natura lor – drepturi reale, acesorii sau drepturi de creanţă.

Analizând susţinerile părţilor coroborate cu înscrisurile existente la dosar –certificat de atestare fiscala ,  extras de din registrul agricol precum si cu expertiza constructii  efectuate in cauza , instanţa reţine că masa succesorală a bunurilor de împărţit se compune  din cota de ½ casă cu anexe gospodăreşti – grajd, şopron şi bucătărie identificate conform raportului de expertiză  în valoare de ½ din ...........= ............lei.

Conform art. 659 Cod civil succesiunile sunt deferite copiilor şi descendenţilor defunctului, ascendenţilor şi rudelor sale colaterale, în ordinea şi după regulile mai jos determinate.

 Din actele de stare civilă depuse la dosar, instanţa reţine ca reclamantul

 X în calitate de descendent de gradul I , parata A în calitate de descendent de gr.I; paratul B în calitate de descendent de gr.I, parata C în calitate de descendent de gr.I, paratul D în calitate de descendent de gr.I, parata E  în calitate de descendent de gr.I şi defunctul Z în calitate de soţ supraveţuitor .

Potrivit principiilor devoluţiunii legale, instanţa reţine că au vocaţie succesorală concretă : reclamantul X în calitate de descendent de gradul I cu o cotă de 3/24 din moştenire; parata A în calitate de descendent de gr.I cu o cotă de 3/24 din moştenire ;paratul B în calitate de descendent de gr.I cu o cotă de 3/24 din moştenire, parata C în calitate de descendent de gr.I cu o cotă de 3/24 din moştenire, paratul D în calitate de descendent de gr.I cu o cotă de 3/24 din moştenire, parata E în calitate de descendent de gr.I cu o cotă de 3/24 din moştenire şi defunctul Z în calitate de soţ supraveţuitor cu o cotă de ¼ din moştenire.

Fata de acestea , instanta  constata ca : descendenţilor de gradul I X, A, B, C, D si E  , le revin o cotă de 3/24 x ½ = 3/48  din masa succesorala , iar soţului supravieţuitor îi revine o cotă de ¼ x ½ = 1/8 din masa succesorală.

Din actele de stare civilă de la dosar instanţa reţine că la data de ........... a decedat numitul Z  , cu ultimul domiciliu în ................

Potrivit art. 651 Cod civil care prevede că data deschiderii succesiunii coincide cu momentul morţii celui care lasă moştenirea, instanţa va constata deschisă succesiunea defunctului Z  in data de ..........., cu ultimul domiciliu în ................

Conform dispoziţiilor legale în materie, în alcătuirea patrimoniului succesoral intră numai drepturile patrimoniale existente la data succesiunii, indiferent de natura lor – drepturi reale, acesorii sau drepturi de creanţă.

Analizând susţinerile părţilor coroborate cu înscrisurile existente la dosar –certificat de atestare fiscala ,  extras de din registrul agricol precum si cu expertiza constructii  efectuate in cauza , instanţa reţine că masa succesorală a bunurilor de împărţit se compune  din cota de ½ +1/8= 5/8  din casă cu anexe gospodăreşti – grajd, şopron şi bucătărie identificate conform raportului de expertiză  în valoare de ½ din ...... lei = ....... lei la  care se adauga cota de 1/1 din terenuri în suprafaţă de 1ha şi 5200 m.p. situaţi în ............., înscrisă în TP nr..............

Conform art. 659 Cod civil succesiunile sunt deferite copiilor şi descendenţilor defunctului, ascendenţilor şi rudelor sale colaterale, în ordinea şi după regulile mai jos determinate.

Din actele de stare civilă depuse la dosar, instanţa reţine ca X în calitate

de descendent de gradul I , A în calitate de descendent de gr.I; B în calitate de descendent de gr.I, C în calitate de descendent de gr.I, D în calitate de descendent de gr.I, E în calitate de descendent de gr.I .

Potrivit principiilor devoluţiunii legale, instanţa reţine că au vocaţie succesorală concretă : X în calitate de descendent de gradul I cu o cotă de 1/6 din moştenire; A în calitate de descendent de gr.I cu o cotă de 1/6 din moştenire ; B în calitate de descendent de gr.I cu o cotă de 1/6 din moştenire, C  în calitate de descendent de gr.I cu o cotă de 1/6 din moştenire, D  în calitate de descendent de gr.I cu o cotă de 1/6 din moştenire, E  în calitate de descendent de gr.I cu o cotă de 1/6 din moştenire .

În final, adunând cotele succesorale ale descendenţilor de gr.I  asupra imobilului casa (3/48 + 5/8 x 1/6) rezultă o cotă de 1/6 pentru fiecare moştenitor din aceasta şi cotă de 1/6 din terenuri.

In final va constata  că masa succesorală după cei doi defuncţi Y si Z  este în valoare totala  de 41.141 lei (compusă din 28.500 lei casă şi 12641 lei terenuri) astfel încât valoarea pe fiecare tulpină este 41.141 lei x 6 = 6856,833 lei.

Pentru formarea şi atribuirea loturilor către moştenitori, instanţa va avea în vedere dispoziţiile art. 673 9 C.pr. civ, care prevede drept criterii, acordul părţilor, mărimea cotei-părţi ce se cuvine fiecăruia ori masa bunurilor de împărţit, natura bunurilor, domiciliul şi ocupaţia părţilor, faptul că unii dintre coproprietari, înainte de a se cere împărţeala, au făcut construcţii, îmbunătăţiri.

De asemenea, au fost avute în vedere de instanţă şi dispoziţiile art. 741 C civ., în conformitate cu care fiecare parte trebuie să primească, pe cât se poate, aceeaşi cantitate de mobile, de imobile, de drepturi sau de creanţe de aceeaşi natură şi valoare, ţinându-se cont şi de evitarea îmbucăţirii peste măsură a imobilelor.

Raportat la aceste dispozitii legale , instanta retine ca paratii A, B, C, D  sunt de acord ca casa si terenurile sa fie atribuite in lotul reclamantului .Mai mult , acestia au prezentat instantei si o propunere de tranzactie in care nu mai aveau pretentie nici la sulta , in aceasta propunere partile  fiind de acord ca in mod rezonabil numita E  sa primeasca o parte din teren precum si sulta .

In consecinta , instanta va dispune ieşirea din indiviziune a părţilor potrivit propunerilor din raportul de expertiză întocmit de experti astfel:

1)Atribuie lotul nr.1 cumpus din casă şi anexe gospodăreşti  - şopron, grajd, bucătărie precum şi 850 m.p. teren, T11, p 560+ p558, 1650 m.p., T81, p2433/2, 1500 m.p., T81, p2431/1, 1000 m.p., T81, p2432/1, terenuri situate în ........... în valoare totală de 35.837 lei reclamantului X.

Obligă reclamantul X  să plătească  pârâţilor A, B , C , D , E suma de 57,96,033 lei reprezentând sultă pentru egalizarea valorii loturilor.

2)Atribuie lotul nr.2 compus din teren în suprafaţă de 4600 m.p. T9, p 87/12 situat in .......... în valoare de 2392 lei pârâtei A.

Pentru egalizarea valorii loturilor, pârâta A va primi sultă în valoare de 4464,833 de la reclamantul X.

3) Atribuie  lotul nr.3 compus din sultă în valoare de 6856,833 lei pârâtului B.

Obligă reclamantul X la plata sumei de 6856,833 lei reprezentând sultă către pârâtul B pentru egalizarea valorii loturilor.

4) Atribuie lotul nr.4 compus din sultă în valoare de 6856,833 lei pârâtului C.

Obligă reclamantului X la plata sumei de 6856,833 lei reprezentând sultă către pârâtul C în vederea egalizării loturilor.

 5) Atribuie lotul nr.5 compus din sultă în valoare de 6856,833 lei pârâtului

Vârlan Nicolae.

Obligă reclamantul Vârlan Gheorghe la plata sumei de 6856,833 lei

reprezentând sultă către pârâtul Vârlan Nicolae în vederea egalizării loturilor.

 6) Atribuie lotul nr.6 compus din teren în suprafaţă de 5600 m.p., T75,

p1997/13/1 teren situat în com.Orbeni, jud.Bacău în valoare de 2912 lei pârâtei Tudorache Maria.

 Pentru egalizarea valorii loturilor ,va primi sultă de la reclamantul Vârlan

Gheorghe suma de 3944,833 lei.

Obligă reclamantul Vârlan Gheorghe la plata sumei de 3944,833 lei către pârâta Tudorache Maria.

Vazand si prevederile art. 277 din vechiul Cod de procedura civila , precum si cererea expresa a reclamantului precum ca nu solicita cheltuieli de judecata de la paratii DIMOFTE AURICA, VÂRLAN ION, PETRACHE LEONORA,  VARLAN NICOLAE, instanta urmeaza sa oblige doar parata Tudorache Maria la plata sumei de 892,833 lei cheltuieli de judecată către reclamantul Vârlan Gheorghe , aceasta suma fiind calculata proportional cu cota sa  succesorala de 1/6 . In aceasta suma nu a fost inclusa taxa de timbru pentru repunerea pe rol deoerece suspendarea cauzei a fost din vina reclamantului , motiv pentru care parata nu este tinuta sa suporte aceasta taxa .

De asemenea avand in vedere ca onorariul de expert achitat de reclamantul Vârlan Gheorghe în cuantum de 350 lei achitat cu chitanţa nr.6589977/1/03.11.2014 nu este datorat , acesta fiind platit din eroare de doua ori , instanta urmeaza sa admita si aceasta cerere a reclamntului , acestuia urmand sa i se elibereze in original chitanţa nr.6589977/1/03.11.2014 .

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE

Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul VÂRLAN GHEORGHE , domiciliat in com.Magura, jud.Bacau si cu domiciliul ales la Cabinet Avocat “Finica Ciprian” din Bacau, str.Pasajul Revolutiei, nr.5, et.1, jud.Bacau, prin procurator VARLAN GINA MIHAELA, domiciliata in Bacau, str.Nufarului, nr.2/A/1, jud.Bacau, în contradictoriu cu pârâţii DIMOFTE AURICA domiciliata in com.Valea Seaca, jud.Bacau, VÂRLAN ION domiciliat in Bucuresti, str.Calea Calarasilor, nr.176, bl.59, sc.B, ap.30, sector 3, VÂRLAN NICOLAE domiciliat in Bacau, str.Nordului, nr.5/B/19, jud.Bacau, TUDORACHE MARIA domiciliata in com.Orbeni, jud.Bacau, PETRACHE LEONORA domiciliata in Onesti, str.Pajura, nr.6, bl.5, ap.74, jud.Bacau, paratii Dimofte Aurica, Varlan Neculai si Petrache Leonora prin reprezentant conventional Varlan Ion domiciliat in Bucuresti, str.Calea Calarasilor, nr.176, bl.59, sc.B, ap.30, sector 3, având ca obiect partaj succesoral.

1.Constată deschisă moştenirea defunctei VÂRLAN IRINA, decedată la data de 26.05.2002 cu ultimul domiciliu  în com.Orbeni, jud.Bacău.

Constată că au calitatea de moştenitori legali ai defunctei : X  în calitate

de descendent de gradul I cu o cotă de 3/24 din moştenire; A în calitate de descendent de gr.I cu o cotă de 3/24 din moştenire ; B în calitate de descendent de gr.I cu o cotă de 3/24 din moştenire, C în calitate de descendent de gr.I cu o cotă de 3/24 din moştenire, D  în calitate de descendent de gr.I cu o cotă de 3/24 din moştenire, E  în calitate de descendent de gr.I cu o cotă de 3/24 din moştenire şi Z  în calitate de soţ supraveţuitor cu o cotă de ¼ din moştenire.

Constată că masa succesorală se cuprinde din cota de ½ casă cu anexe

gospodăreşti – grajd, şopron şi bucătărie identificate conform raportului de expertiză  în valoare de ½ -  28.500 lei = 14250 lei, astfel încât descendenţilor de gradul I – X, A, B. C, D, E , le revin o cotă de 3/24 x ½ = 3/48, iar soţului supravieţuitor îi revine o cotă de ¼ x ½ = 1/8 din masa succesorală.

2.Constată deschisă moştenirea defunctului Z decedat la data de ........... cu ultimul domiciliu în .....................

Constată că au calitatea de moştenitori legali ai defunctului : X  în calitate

 de descendent de gradul I cu o cotă de 1/6 din moştenire; A în calitate de descendent de gr.I cu o cotă de 1/6 din moştenire ; B  în calitate de descendent de gr.I cu o cotă de 1/6 din moştenire, C  în calitate de descendent de gr.I cu o cotă de 1/6 din moştenire, D  în calitate de descendent de gr.I cu o cotă de 1/6 din moştenire, E  în calitate de descendent de gr.I cu o cotă de 1/6 din moştenire.

Constată că masa succesorală se cuprinde din 5/8 (1/2 x 1/8) din casă cu

anexe gospodăreşti – grajd, şopron, bucătărie – identificate conform raportului de expertiză şi din terenuri în suprafaţă de 1ha şi 5200 m.p. situaţi în..........., înscrisă în TP nr.......................

În final, adunând cotele succesorale ale descendenţilor de gr.I  asupra imobilului casa (3/48 + 5/8 x 1/6) rezultă o cotă de 1/6 pentru fiecare moştenitor din aceasta şi cotă de 1/6 din terenuri.

 Constată că masa succesorală după cei doi defuncţi Y si Z este în valoare de 41.141 lei (compusă din 28.500 lei casă şi 12641 lei terenuri) astfel încât valoarea pe fiecare tulpină este 41.141 lei x 6 = 6856,833 lei.

 Va dispune ieşirea din indiviziune a părţilor astfel :

3)Atribuie lotul nr.1 cumpus din casă şi anexe gospodăreşti  - şopron, grajd,

bucătărie precum şi 850 m.p. teren, T11, p 560+ p558, 1650 m.p., T81, p2433/2, 1500 m.p., T81, p2431/1, 1000 m.p., T81, p2432/1, terenuri situate în ............. în valoare totală de 35.837 lei reclamantului X.

Obligă reclamantul X să plătească  pârâţilor A, B, C, D ,E  suma de

57,96,033 lei reprezentând sultă pentru egalizarea valorii loturilor.

4)Atribuie lotul nr.2 compus din teren în suprafaţă de 4600 m.p. T9, p

87/12 situat in ........... în valoare de 2392 lei pârâtei A.

Pentru egalizarea valorii loturilor, pârâta A va primi sultă în valoare de 4464,833 de la reclamantul X.

3) Atribuie  lotul nr.3 compus din sultă în valoare de 6856,833 lei pârâtului B.

Obligă reclamantul X la plata sumei de 6856,833 lei reprezentând sultă către pârâtul B pentru egalizarea valorii loturilor.

4) Atribuie lotul nr.4 compus din sultă în valoare de 6856,833 lei pârâtului C.

Obligă reclamantului X la plata sumei de 6856,833 lei reprezentând sultă către pârâtul C în vederea egalizării loturilor.

5) Atribuie lotul nr.5 compus din sultă în valoare de 6856,833 lei pârâtului D.

Obligă reclamantul X la plata sumei de 6856,833 lei reprezentând sultă către pârâtul D în vederea egalizării loturilor.

 6) Atribuie lotul nr.6 compus din teren în suprafaţă de 5600 m.p., T75,

p1997/13/1 teren situat în ............... în valoare de 2912 lei pârâtei E.

Pentru egalizarea valorii loturilor ,va primi sultă de la reclamantul X  suma de 3944,833 lei.

 Obligă reclamantul X la plata sumei de 3944,833 lei către pârâta E.

 Ia act că reclamantul X nu a solicitat cheltuieli de judecată în privinţa pârâţilor A, B, C, D.

 Obligă pârâta E  la plata sumei de 892,833 lei cheltuieli de judecată către reclamantul X.

Dispune restituirea onorariului de expert achitat de reclamantul X în cuantum de 350 lei achitat cu chitanţa nr........... în acest sens eliberându-se chitanţa în original  cu păstrarea unei copii la dosarul cauzei.

Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare .

Pronunţată în şedinţă publică, azi..................