Punere sub interdicţie

Hotărâre 5169 din 30.09.2015


Asupra prezentei cereri:

Prin cererea înregistrată sub nr. 7450/180/2015 pe rolul Judecătoriei Bacău reclamanta A în contradictoriu cu pârâţii B, C a solicitat punerea sub interdicţie a pârâţilor şi desemnarea sa ca tutore a acestora.

În motivarea cererii reclamanta a arătat că pârâţii, unchii dumneaei, suferă de schizofrenie paranoidă, surdomutitate congenitală şi că aceştia nu au discernământ, autoconducţie şi nu-şi poate administra bunurile proprii.

A solicitat ca tutore pentru pârâţi să fie desemnată reclamanta.

Temeiul de drept a fost indicat ca fiind dispoziţiile art 164 cod civil.

Pentru susţinerea cererii reclamanta a depus la dosar înscrisuri.

În cauză s-a întocmit anchetă psihosocială la domiciliul reclamantei.

Pârâţii, prezenţi în faţa instanţei, au fost audiati la data de  30.09.2015  în şedinţă publică, declaraţiile acestora fiind consemnate cu această ocazie.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău a efectuat cercetări conform art 937 C proc civ  înaintând la dosarul cauzei lucrările efectuate .

Din probele administrate în cauză instanţa reţine următoarele:

Pârâtul B este diagnosticat cu schizifrenie paranoidă, conform expertizei medico-legală psihiatrică nr A1P/175/28.07.2015 de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Bacău în care se consemnează că acesta  nu păstrează capacitatea psihică de apreciere critică asupra conţinutului şi a consecinţelor social juridice ale acţiunilor sale, neavând capacitate de exerciţiu.

Comisia care a efectuat expertiza a recomandat instituirea măsurii de interdicţie.

Pârâtul B este diagnosticat cu surdomutitate congenitală. Sechele de encefalopatie cronică infantilă. Oligofrenie grad II, conform expertizei medico-legală psihiatrică nr A1P/163/17.07.2015 de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Bacău în care se consemnează că acesta  nu păstrează capacitatea psihică de apreciere critică asupra conţinutului şi a consecinţelor social juridice ale acţiunilor sale, neavând capacitate de exerciţiu.

Comisia care a efectuat expertiza a recomandat instituirea măsurii de interdicţie.

Persoanele audiate în etapa cercetărilor au evidenţiat faptul că pârâţii sunt bolnavi şi nu se pot îngriji singuri întrucât se deplasează greu şi comunică greu cu persoanele din jur.

Ascultarea pârâţilor în mod nemijlocit de către instanţă a confirmat faptul că pârâţii sunt dezorientaţi.

Potrivit art. 164 alin. 1 C.civil „persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienaţiei ori debilităţii mintale, va fi pusă sub interdicţie judecătorească”.

Din coroborarea probelor administrate instanţa reţine că pârâţii nu au capacitatea de a se îngriji şi de a se reprezenta singuri datorită afecţiunilor psihice de care suferă, astfel că cererea este întemeiată şi în temeiul art. 164-170 din Noul Cod civil raportat la art. 935 şi următoarele C proc civ (în ce priveşte procedura cererii de punere sub interdicţie) va admite cererea şi va dispune punerea sub interdicţie a pârâţilor, va dispune instituirea tutelei cu privire la pârâţi.

Faţă de conţinutul disp. art. 170 din noul cod civil, care prevede ca „prin hotărârea de punere sub interdicţie instanţa de tutelă numeşte, de îndată, un tutore pentru ocrotirea celui pus sub interdicţie judecătorească”, văzând referatul de ancheta psihosociala întocmit de Primaria Bacău– Biroul Autoritate Tutelara, instanţa va numi tutore al interzişilor pe A, aceasta îndeplinind condiţiile prevăzute de lege şi fiind de acord să îşi asume sarcina tutelei.

Totodată instanţa va obliga tutore să dea anual, respectiv în 30 de zile de la sfârşitul anului calendaristic, o dare de seamă cu privire la modul în care s-a îngrijit de pârâta , precum şi despre administrarea bunurilor acesteia.

Va delega Primăriei F, jud Bacău, îndeplinirea atribuţiilor referitoare la exercitarea tutelei cu privire la bunurile pârâţilor şi cu privire la supravegherea modului în care tutorele administrează bunurile acesteia, până la intrarea în vigoare a legii de organizare şi funcţionare a instanţei de tutelă.