Admisibilitatea apelului declarat pentru un inculpat decedat în cursul judecării cauzei în primă instanţă de apărătorul său ales.

Decizie 772 din 21.09.2016


Rezumat: Obligaţiile ce decurg din împuternicirea avocaţială includ şi pe aceea de a declara calea de atac deschisă părţii pe care avocatul o asistă. Acţionând ca apărător al părţii, apelul poate fi declarat în această calitate şi nu ca reprezentant al titularului acestui drept.

Prin sentinţa penală nr. 244 din data de 27.04.2016 pronunţată de Judecătoria Rădăuţi în dosar nr. 5339/285/2015, în baza art. 396 alin. 6 Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. f Cod procedură penală, s-a încetat procesul penal intentat inculpatului O. F. pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă în formă agravată, prevăzută de art. 270 alin. 3 raportat la art. 274 din Legea nr. 86/2006, ca urmare a decesului acestuia.

În baza art. 397 Cod procedură penală rap. la art. 25 alin. 1 şi 5 Cod procedură penală, s-a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă cu privire la inculpat.

În baza art. 397 alin 5 Cod procedură penală, s-a menţinut măsura sechestrului asupra casei de locuit în suprafaţă de 72 mp, valoare de impozitare 41958 lei, situată în comuna M., jud. S., aparţinând inculpatului O. F..

A fost condamnat inculpatul O. I. pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă în formă agravată, prev. de art. 270 alin. l, 3 rap. la art. 274 din Legea nr. 86/2006, cu aplicarea art. 396 al. 10 Cod procedură penală şi art. 75 alin. 2 lit. b Cod penal, la pedeapsa de 2 ani şi 4 luni închisoare, a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere.

În baza art. 112 al. 1 lit. a şi b Cod penal, s-a dispus confiscarea cantităţii de 1290 pachete ţigarete marca „Monte Carlo”, provenite din contrabandă, ridicată de la inculpaţi şi predată la Camera de Corpuri Delicte din cadrul STPF Suceava conform dovezii seria A nr. 12 din data de 04.04.2014, precum şi a următoarelor bunuri: a atelajului hipo şi calului de culoare brun-roşcat, telefonului mobil marca LG, cu seria IMEI 3599...., cu acumulator şi cartelă SIM Orange ridicat de la O. F., a telefonului mobil marca Samsung, seria IMEI 3525....., cu acumulator şi cartelă SIM Orange, a telefonului marca Nokia, seria IMEI 3597...., cu acumulator şi cartelă SIM „Kievstar” şi a unui cuţit metalic cu lamă de 12 cm, rabatabilă şi mânerul de 14 cm ridicate de la inculpatul O. I., ca fiind folosite la săvârşirea infracţiunii de contrabandă.

În baza art. 19, 20, 25 şi art. 393 alin. 3 şi 397 Cod procedură penală rap. la art. 1357 Cod civil, s-a admis acţiunea civilă a părţii civile ANAF - Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi şi a fost obligat inculpatul O. I. să plătească părţii civile suma de 15.024 lei reprezentând contravaloarea taxelor vamale şi fiscale, precum şi accesoriile fiscale aferente conform art. 120 Cod procedură fiscală de la data comiterii faptei şi până la achitarea efectivă a acestora.

S-au pus în vedere inculpatului dispoziţiile art. 96 alin. 2 Cod penal.

Pentru a hotărî astfel, a reţinut prima instanţă că prin rechizitoriul nr. 674/P/2015, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, a dispus  trimiterea în judecată a inculpaţilor O. F. şi O. I. pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă în formă agravată, prev. de art. 270 alin. 3 raportat la art. 274 din Legea nr. 86/2006.

S-a arătat în actul  de sesizare că la data de 01.04.2014, ora 09.26, împreună, inculpaţii au preluat, deţinut şi transportat, cu un atelaj hipo aparţinând numitului O. F. cantitatea de 1290 pachete ţigarete marca „Monte Carlo” fără timbru fiscal, introdusă ilegal, peste frontiera de stat a României de către persoane necunoscute, prejudiciul produs Statului Român fiind evaluat la suma de 15.024 lei.

Astfel, la data de 01.04.2014, orele 09:26, lucrătorii  I.G.P.F. - I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei - S.P.F. Rădăuţi, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au fost direcţionaţi de către operatorul S.O.R.I.C. către S.F. 838, pe malul drept al râului Siret, în apropierea liniei de frontieră, întrucât au fost observate două persoane şi un atelaj hipo care nu îşi  justificau prezenţa în acea zonă.

În jurul orei 09:58, lucrătorii poliţiei de frontieră au fost redirecţionaţi spre centrul localităţii V., unde se afla atelajul hipo indicat iniţial şi cele două persoane.

S-a procedat la identificarea celor doi ocupanţi ai atelajului hipo, constatându-se că se numesc O. I. şi O. F., iar în urma controlului corporal au fost găsite asupra numitului O. I. două telefoane mobile, unul marca Nokia şi unul Samsung, precum şi un cuţit metalic de mici dimensiuni, iar asupra lui O.F. a fost identificat un telefon marca LG.

În coşul atelajului hipo în care se aflau cei doi au fost identificate, acoperite de fân, două colete de mari dimensiuni învelite în folie neagră,  ce conţineau fiecare câte 5 colete mai mici. În urma examinării lor a fost identificată cantitatea de 1290 pachete ţigarete marca „Monte Carlo”, fără timbru fiscal.

Întrebat cu privire la provenienţa ţigaretelor, O. F. a declarat că în urmă cu aproximativ un an a cunoscut o persoană sub numele „P.”, care venise la el şi a cumpărat o vacă. Cu această ocazie, „P.” l-a întrebat dacă nu cunoaşte vreo persoană dispusă să transporte ţigări de contrabandă, făcând schimb de numere de telefon.

În luna februarie 2014 ar fi fost sunat de „P.”, acesta propunându-i să se întâlnească în Piaţa S., ceea ce s-a şi întâmplat. După ce au consumat mai multe pahare de votcă, „P.” i-ar fi dat un telefon mobil marca Nokia, ce avea inserată o cartelă telefonică de provenienţă ucraineană, spunându-i totodată să facă demersurile necesare în vederea cooptării şi a altor persoane, interesate să transporte ţigarete de contrabandă.

Din cauza consumului constant şi excesiv de alcool, inculpatul O. F. nu era capabil să coordoneze transportul de ţigări, drept pentru care l-a  cooptat pe O. I., căruia i-a dat telefonul mobil înmânat de „P.” şi numărul de telefon al acestuia, pentru a ţine legătura cu el şi cu cetăţenii ucraineni.

După ce în prealabil, potrivit declaraţiei sale, ar mai participat şi la alte transporturi, la data de 01.04.2014 O. I. a venit la el acasă şi i-a spus că trebuie să-l ajute să ia nişte ţigări de pe malul Siretului, întrucât vorbise cu cetăţeanul ucrainean şi acesta efectuase livrarea.

O. I. s-a deplasat înainte iar inculpatul l-a urmat, conducând atelajul hipo ce îi aparţinea, iar în momentul în care a ajuns lângă malul Siretului, primul a ieşit dintr-o râpă, având asupra lui mai multe colete pe care le-a încărcat în căruţă.

Coletele cu ţigări trebuiau să le transporte, potrivit înţelegerii, în apropierea oraşului S.,  unde i-ar fi aşteptat un autoturism de culoare argintie, cu portbagajul deschis, în care se afla suma de 250 lei, ce le revenea drept contravaloare a transportului, potrivit înţelegerii avute cu „P.”.

Au fost depistaţi de organele de poliţie, care au verificat atelajul hipo şi au găsit ţigaretele de contrabandă, ei recunoscând şi regretând comiterea faptei.

O. I., audiat în cauză, a confirmat aspectele declarate de către coinculpat, precizând în plus că la data de 31.03.2014 a fost apelat de un cetăţean ucrainean, pe telefonul mobil dat de O. F., ce avea inserată o cartelă ucraineană, şi care i-a spus că a doua zi vor lăsa, pe malul Siretului, 10 colete cu ţigarete, pe care el trebuia să le transporte în apropierea oraşului S., în locul numit „LF”, unde ar fi fost parcat un autoturism.

Activitatea infracţională s-a desfăşurat aşa cum a descris-o şi O.F., precizând că, în timp ce se deplasau spre oraşul S.,  a primit pe telefonul său un mesaj, precum că „urcă o maşină la deal”, înţelegând că vine poliţia. A mai arătat că niciodată nu l-a văzut pe acel „Pescar”, el doar conversându-se telefonic cu acesta, după ce era sunat de cetăţeanul ucrainean, pentru a stabili locul unde urma să transporte ţigările. Din suma de 250 lei pe care o găseau în portbagajul autoturismului, ascunsă într-o trusă de pescuit, 100 lei îi revenea lui, iar 150 lei inculpatului O. F. întrucât acesta se deplasa cu atelajul hipo.

Potrivit adresei nr. DRVIS/BRV/8165/29.05.2014 emisă de A.N.A.F. - D.G.R.F.P. Iaşi - Direcţia Regională Vamală Iaşi, prejudiciul produs prin neachitarea valorii în vamă, a taxelor, accizelor şi TVA se ridică la suma de 15.025 lei.

Sub aspect probator, situaţia de fapt expusă se dovedeşte cu următoarele mijloace de probă: proces verbal de constatare a infracţiunii flagrante (f.13), proces verbal de cercetare la faţa locului (f. 14-15, 17-28), proces verbal de cercetare în comun cu grănicerii ucraineni (f. 30-31), adresă DRVIS/BRV/8165/29.05.2014 a ANAF (f. 33-43), raport de constatare criminalistică nr. 110813/08.05.2014 a IPJ Suceava - Serviciul Criminalistic (f. 48-58), proces verbal de sechestru (f.61), adresa nr. 423/18.09.2014 a Primăriei Comunei Muşeniţa (f. 62), proces verbal de predare în custodie (f. 66), proces verbal de control corporal (f. 67), dovadă predare/primire bunuri (f. 68-73), delegaţie apărător ales (f. 74), declaraţii inculpaţi (f. 75-8, 81-86), copii înscrisuri (f. 87), cazier judiciar (f. 16- 17).

De la inculpaţi a fost ridicată cantitatea de 1290 pachete ţigarete de contrabandă marca „Monte Carlo”, fără timbru fiscal, fiind depusă la camera de corpuri delicte a S.P.T.F. Suceava.

De asemenea, au mai fost ridicate, de la inculpatul O. F. telefonul mobil marca LG, cu seria IMEI 3599..., cu acumulator şi cartelă SIM Orange, iar de la O. I. un telefon mobil marca Samsung, seria IMEI ..., cu acumulator şi cartelă SIM Orange, un telefon marca Nokia, seria IMEI 3597...., cu acumulator şi cartelă SIM „Kievstar” şi un cuţit metalic, cu lamă de 12 cm, rabatabilă şi mânerul de 14 cm, bunuri folosite la săvârşirea infracţiunii, urmând ca instanţa să dispună cu privire la confiscarea lor.

Atelajul hipo şi un cal de culoare brun-roşcat, folosite de inculpaţi la transportarea ţigaretelor de contrabandă, au fost lăsate în custodia inculpatului O.F.

Prin încheierea nr. 99 din data de 3 februarie 2016 a fost finalizată procedura de cameră preliminară prin constatarea competenţei Judecătoriei Rădăuţi în soluţionarea cauzei penale privind pe inculpaţi, legalitatea sesizării cu rechizitoriul nr. 674/P/2015 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, legalitatea probelor şi actelor de urmărire penală efectuate.

Instanţa a reţinut că potrivit certificatului de deces seria DC  nr. 285514, la data de 19 ianuarie 2016 a survenit decesul inculpatului O. F. (fila 119 dosar 5339/285/2015).

La termenul din data de 13 aprilie 2016 a fost prezent inculpatul O. I., asistat de avocat, care a declarat că recunoaşte fapta pentru care a fost trimis în judecată aşa cum a fot reţinută în rechizitoriu, solicitând aplicarea procedurii simplificate. Instanţa, considerând că prevederile ar. 375 Cod procedură penală îşi găsesc aplicabilitatea, a admis cererea.

Analizând probele legal administrate în cauză, judecătoria a reţinut aceeaşi situaţie de fapt expusă în rechizitoriu.

În drept, fapta inculpaţilor de a deţine  şi transporta mărfuri care trebuie plasate sub un regim vamal, respectiv ţigarete, cunoscând că provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia, întruneşte, sub aspectul laturii obiective şi subiective, elementele constitutive ale infracţiunii de contrabandă, prev. art. 270 alin. 3 din Legea 86/2006 comb. cu art. 274 din aceeaşi lege, fiind săvârşită de mai multe persoane împreună.

În ceea ce-l  priveşte  pe inculpatul O. F., la data de 19 ianuarie 2016 a survenit decesul său.

Răspunderea penală este personală şi este condiţionată de existenţa capacităţii de folosinţă a celui acuzat. În cazul intervenirii decesului, potrivit art. 16 alin. 1 lit. f C. procedură penală, acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar dacă a fost pusă nu poate fi exercitată, ci se stinge, astfel că instanţa a dispus în consecinţă.

Referitor la inculpatul O. I., a făcut aplicarea prevederilor art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, reţinând totodată în favoarea sa dispoziţiile art. 75 alin. 2 lit. b C. penal, potrivit cărora pot constitui circumstanţe atenuante judiciare împrejurările legate de fapta comisă, care diminuează gravitatea infracţiunii sau periculozitatea infractorului. În acest sens, a apreciat ca atare cantitatea mică de ţigarete de contrabandă deţinută, precum şi atitudinea cooperantă din cursul urmăririi penale, motiv pentru care a aplicat disp. art. 76 alin. 1 C. penal în sensul reducerii cu o treime a limitelor speciale ale pedepsei.

La individualizarea sancţiunii, judecătoria a avut în vedere criteriile generale stabilite în dispoziţiile art.74 C. penal.

A constatat că fapta a fost comisă de către mai multe persoane, existând o coeziune psihică şi o cooperare fizică între inculpaţii O.F. şi O. I. că acţiunea ilicită a presupus deţinerea unei cantităţi de 1290 pachete ţigarete - o cantitate relativ mică, iar prin aceasta s-a urmărit obţinerea în mod facil a unor câştiguri, că nivelul de pregătire al inculpatului O. I. este unul relativ redus, iar el prestează o activitate remunerată în afara ţării.

Astfel, a dispus condamnarea  inculpatului O. I. la 2 ani şi 4 luni  închisoare.

În baza art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal, raportat la art. 45 al. 1 Cod penal, a interzis inculpatului O.I., ca pedeapsă complementară, dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 3 ani de la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal, a interzis inculpatului O.I, ca pedeapsă accesorie, exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

Pentru a dispune astfel, instanţa a avut în vedere caracterul obligatoriul al aplicării acestora, precum şi gravitatea infracţiunii de contrabandă săvârşită de către inculpat.

Cu privire la individualizarea judiciară a executării pedepsei aplicată inculpatului O. I., a reţinut ca aplicabile dispoziţiile art.  91 Cod penal, conform cărora se poate dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe o anumită durată cu îndeplinirea cumulativă condiţiilor reglementate de acest text normativ.

În prezenta cauză sunt îndeplinite cerinţele prevăzute de legiuitor, condamnarea inculpatului prin prezenta sentinţă fiind de 2 ani şi 4 luni închisoare, iar acesta nu are antecedente penale, nu s-a sustras de la urmărire penală ori judecată, nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului, este cunoscut în comunitate ca având o conduită corespunzătoare, prestează o activitate lucrativă în afara ţării, astfel încât instanţa şi-a format convingerea că scopul pedepsei principale poate fi atins şi fără executare.

Aşa fiind, în baza art. 91 Cod penal a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, termenul de încercare fiind de 3 ani, conform art. 92 Cod penal, care începe să curgă de la data rămânerii definitive a hotărârii.

Instanţa a stabilit în sarcina inculpatului, pe durata termenului de supraveghere, obligaţiile prev. de art. 93 alin. 1 Cod penal.

În baza art. 93 alin. 3 Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul a fost obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 70 de zile lucrătoare.

În baza art. 91 alin. 4 Cod penal, s-a atras atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 Cod penal privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere.

Referitor la necesitatea dispunerii unor măsuri de siguranţă, în baza art. 112 al. 1 lit. a şi b Cod penal, a dispus confiscarea cantităţii de 1290 pachete ţigarete marca „Monte Carlo” provenite din contrabandă, ridicată de la inculpaţi şi predată la Camera de Corpuri Delicte din cadrul STPF Suceava, conform dovezii seria A nr. 12 din data de 04.04.2014, precum şi a următoarelor bunuri: a atelajului hipo şi calului de culoare brun-roşcat, telefonului mobil marca LG, cu seria IMEI 3599..., cu acumulator şi cartelă SIM Orange, ridicat de la O.F., a telefonului mobil marca Samsung, seria IMEI 3525...., cu acumulator şi cartelă SIM Orange, a telefonului marca Nokia, seria IMEI 3597..., cu acumulator şi cartelă SIM „Kievstar” şi a unui cuţit metalic cu lamă de 12 cm rabatabilă şi mânerul de 14 cm, ridicate de la inculpatul O.I., ca fiind folosite la săvârşirea infracţiunii de contrabandă.

Deşi  a dispus încetarea procesului penal cu privire la O.F. ca urmare a decesului, bunurile care i-au aparţinut şi au fost folosite la săvârşirea faptei prevăzute de legea penală au fost supuse confiscării, întrucât pentru se a proceda astfel nu este necesar  ca ea să constituie infracţiune.

În ceea ce priveşte acţiunea civilă alăturată celei penale de ANAF - Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi, în baza art. 19, 20, 25 şi art. 393 alin. 3 şi 397 Cod procedură penală, a admis-o, constatând îndeplinite în persoana inculpatului O.I. condiţiile răspunderii civile delictuale pentru fapta proprie, prev. de art. 1357 Cod civil.

A atenţionat inculpatul cu privire la dispoziţiile art. 96 alin. 2 Cod penal, potrivit cărora dacă până la expirarea termenului de supraveghere nu îndeplineşte integral obligaţiile civile stabilite prin hotărâre, instanţa revocă suspendarea şi dispune executarea pedepsei, afară de cazul în care dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească.

Referitor la inculpatul decedat O. F., cum potrivit art. 25 alin. 5 Cod procedură penală, în caz de încetare a procesului penal în baza art. 16 alin. 1 lit. f  Cod procedură penală, instanţa lasă nesoluţionată acţiunea civilă, judecătoria a procedat în consecinţă.

Faţă de dispoziţiile art. 397 alin. 5 Cod procedură penală, a dispus menţinerea măsurii sechestrului asigurător instituit asupra imobilului casă aparţinând inculpatului decedat, cu menţiunea că aceasta încetează de drept dacă persoana vătămată nu introduce acţiune în faţa instanţei civile în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii.

Împotriva acestei sentinţe a declarat apel A. I., avocatul ales al inculpatului decedat O. F. criticând-o pentru nelegalitate şi netemeinicie, pentru motivele pe larg expuse în partea introductivă a prezentei hotărâri.

În primul rând, de impune a se stabili dacă apelul declarat pentru un inculpat decedat în cursul judecării cauzei în primă instanţă de apărătorul său ales este sau nu admisibil.

În acest sens, curtea are în vedere jurisprudenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în materie, care, prin decizia nr. 1257/27.02.2006 pronunţată în dosar nr. 30040/1/2005, a arătat că „în cadrul obligaţiilor decurgând din împuternicirea avocaţială se include aceea de a declara calea de atac deschisă părţii pe care o asistă. În acest caz, avocatul acţionează ca apărător al părţii la instanţa de apel, iar recursul poate fi declarat în această calitate şi nu ca reprezentant al părţii, în temeiul dispoziţiilor legale care prevăd că apărătorul poate declara recurs pentru titularul dreptului de recurs.

Aşa fiind, recursul declarat de apărătorul C.C. este admisibil.”

Cu trimitere la argumentele evidenţiate de Înalta Curte, dar şi la prevederile art. 409 alin. 1 lit. b, alin. 2 Cod procedură penală, conform cărora pentru inculpat apelul poate fi declarat şi de către avocat, curtea a constatat că prezenta cale de atac este admisibilă, procedând la analiza pe fond a acestuia.