Prin art. 12 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului este garantat dreptul fundamental, pentru un bărbat sau o femeie, de a se căsători şi a întemeia o familie. Exercitarea sa antrenează consecinţe de ordin personal, social şi juridic

Decizie 181/A din 12.04.2016


Prin Încheierea civilă nr. 81/20.01.2016 pronunţată de către Judecătoria Sighetu Marmaţiei în dosarul nr. 47/307/2016 a fost respinsă cererea formulată de către petenta F. A. D. prin reprezentanţii legali F. A. G. şi S. A. având ca obiect autorizarea căsătoriei.

Pentru a pronunţa această soluţie, Judecătoria Sighetu Marmaţiei a reţinut că: pentru încheierea căsătoriei înainte de împlinirea vârstei majoratului  este necesară existenţa unor motive temeinice, cum ar fi starea de graviditate, naşterea unui copil, etc.

Or, instanţa a apreciat că faptul stabilirii cununiei civile invocată de petentă nu se circumscrie dispoziţiilor articolului anterior menţionat, neapreciindu-l ca fiind un motiv întemeiat care să facă posibilă autorizarea încheierii căsătoriei.

Împotriva încheierii civile nr. 81/20.01.2016 a Judecătoriei Sighetu Marmaţiei, în termenul prevăzut de lege a formulat apel apelanta-petentă F. A. D., prin reprezentanţii săi legali F. A. G.-tatăl şi S. A.-mama, solicitând admiterea apelului, schimbarea în tot a încheierii atacate, cu consecinţa admiterii cererii şi a autorizării căsătoriei apelantei F. A. D. cu numitul Ș. I. V..

În motivarea cererii de apel, s-a arătat că apelanta-petentă F. A. D. locuieşte împreună cu S. I. V. din aprilie 2016 întreţinând relaţii intime cu acesta şi este gravidă în luna a doua, cei doi dorind să încheie căsătoria şi declarând că nimeni nu îi poate despărţi. Cei doi au plecat la lucru în străinătate, şi-au programat deja nunta şi doresc să fie căsătoriţi.

În probaţiune s-au depus certificate medicale, în fotocopie.

Analizând Încheierea civilă nr. 81/20.01.2016 a Judecătoriei Sighetu Marmaţiei pe baza motivelor de apel formulate în conformitate cu dispoziţiile art. 479 alin. 1 Cod procedură civilă, tribunalul constată că apelul este fondat şi va fi admis, pentru considerentele ce succed:

Conform art. 476 alin. 1 Cod procedură civilă, apelul exercitat în termen provoacă o nouă judecată asupra fondului, instanţa de apel statuând atât în fapt cât şi în drept.

În conformitate cu dispoziţiile art. 477 alin. 1 Cod procedură civilă, instanţa de apel va proceda la rejudecarea fondului în limitele stabilite, expres sau implicit, de către apelant, precum şi cu privire la soluţiile care sunt dependente de partea din hotărâre care a fost atacată.

Devoluţiunea va opera cu privire la întreaga cauză atunci când apelul nu este limitat la anumite soluţii din dispozitiv ori atunci când se tinde la anularea hotărârii sau dacă obiectul litigiului este indivizibil.

Conform art. 479 alin. 1 Cod procedură civilă, instanţa de apel va verifica, în limitele cererii de apel, stabilirea situaţiei de fapt şi aplicarea legii de către prima instanţă.

Motivele de ordine publică pot fi invocate din oficiu.

În speţă, minora F. A. D., născută la data de 24.10.1998 solicită autorizarea căsătoriei. Au fost prezentate în faţa primei instanţe declaraţia autentică a părinţilor minorei, care şi-au dat acordul pentru ca minora să se căsătorească cu Ș. I. V., născut la data de 9.08.1992 – fila 3; adeverinţa medicala eliberată de dr. L.V din care rezultă că apelanta este clinic sănătoasă – fila 4, certificatul nr. 1340/30.12.2015 eliberat de serviciul de medicină legală Maramureş, medic legist dr. N.P. din care rezultă că minora născută la data de 24.10.1998 prezintă toate semnele maturităţii sexuale, capacitatea de a naşte este prezentă, din punct de vedere fizic este normal dezvoltată, din punct de vedere psihic este conştientă de sarcinile ce îi revin în căsnicie, psihicul ei neprezentând niciun simptom patologic, medicul legist avizând favorabil obţinerea dispensei de vârstă pentru căsătorie – fila 6.

În faţa primei instanţe s-a efectuat şi o anchetă psihosocială, referatul nr. 63/R/2016 a fost depus la fila 20 din dosarul primei instanţe şi concluzionează, în urma anchetei psihosociale efectuate cu deplasarea asistentului social la domiciliul minorei că sunt îndeplinite condiţiile pentru acordarea dispensei de vârstă pentru minora F. A. D..

În raportul de anchetă socială se reţine că: F. A. D. născută la data de 24.10.1998 în Sighetu Marmaţiei, elevă în clasa a X-a la Liceul Pedagogic Regele Ferdinand. Nu a avut probleme şcolare, mama declară că nu a avut probleme deosebite de sănătate, este cunoscută ca având un comportament decent atât în familie cât şi în comunitate.

Aceasta şi-a exprimat intenţia de a se căsători cu numitul Ș. I. V. în vârstă de 23 de ani, căsătorie cu care părinţii sunt de acord. Se menţionează faptul că viitorul soţ locuieşte în apropiere, se cunosc de mai mult timp, iar între ei există o relaţie bazată pe încredere şi respect.

Minora F. A. D. a declarat ca este de un an de zile împreună cu Ș. I. V., cu care şi-au programat deja nunta la data de 28 august 2016, având încă două luni până la împlinirea vârstei de 18 ani, doreşte, cu acordul părinţilor, să se căsătoreasca, aceasta fiind voinţa sa liber exprimată.

Codul civil prevede în art. 272 alin. 2 că pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate casatori în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor săi sau după caz, a tutorelui, şi cu autorizarea instanţei de tutelă în a cărei circumscripţie minorul îşi are domiciliul.

Din actele depuse la dosarul primei instanţe de către petenta minoră, respectiv: certificatul său de naştere, actul de stare civilă, în fotocopie, din care rezultă că minora s-a născut la data de 24.10.1998 declaraţia autentică dată de părinţii minorei, prin care aceştia se declară de acord cu încheierea căsătoriei acesteia, certificatul medico-legal prin care se concluzionează că petenta minoră prezintă o dezvoltare psiho-somatică corespunzătoare căsătoriei, rezultă că cerinţele prevăzute de art. 272 alin. 2 Cod civil sunt îndeplinite şi instanţa de tutelă poate dispune autorizarea căsătoriei, existând motive temeinice pentru autorizarea încheierii căsătoriei, aceasta fiind o măsura ce se impune în interesul superior al minorei, în considerarea aspectelor analizate în cele ce preced şi ţinând seama de obiceiurile şi tradiţiile locale, a căror respectare determina integrarea în comunitate.

Prin art. 12 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului este garantat dreptul fundamental, pentru un bărbat sau o femeie, de a se căsători şi a întemeia o familie. Exercitarea sa antrenează consecinţe de ordin personal, social şi juridic. El este condiţionat de legile naţionale ale statelor contractante, dar limitările ce rezultă nu trebuie să restrângă sau să reducă dreptul în cauză într-o modalitate sau într-o proporţie care să prejudicieze însăşi substanţa acestuia (cauzele Rees c. Regatului Unit din 17.10.1996, F. c. Elveţiei, din 18.12.1987).

Limitările impuse dreptului unei femei şi al unui bărbat de a se căsători şi de a fonda o familie nu trebuie să fie de o severitate atât de înaltă încât acest drept să fie atins în substanţa sa, s-a decis în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (Cauza B. şi L. c. Regatului Unit, din 13.09.2005).

În speţă, în etapa procesuală a apelului, părinţii minorei, prezenţi în faţa instanţei de apel în şedinţa din 29.03.2016, au solicitat autorizarea căsătoriei fiicei lor F. A. D. cu Ș. I. V.. Părinţii minorei au depus la dosar acte medicale în limba franceză şi în traducere, din care rezultă că minora este însărcinată în 8 săptămâni – filele 12-14 din dosarul instanţei de apel.

Părinţii minorei au declarat că minora se află în Franţa împreună cu Ș. I. V. şi vor reveni în luna august, când au programat nunta, minora fiind însărcinată în 8 săptămâni iar în octombrie 2016 va împlini 18 ani.

Raportat la considerentele ce preced, tribunalul constată că a fost dovedită existenţa motivelor temeinice pentru care în baza art. 272 alin. 2 Cod civil va autoriza încheierea căsătoriei minorei.