Tentativa de omor. Condiţii de existenţă

Sentinţă penală 5 din 18.02.2016


Inculpatul a fost condamnat pentru infracţiunea de tentativă de omor, instanţa reţinând că pentru existenţa infracţiunii nu este necesar ca viaţa persoanei vătămate să fi fost efectiv pusă în pericol, fiind suficient să se constate intenţia de a suprima viaţa acesteia, intenţie dedusă din materialitatea faptelor.

Prin rechizitoriu din 28.10.2015, întocmit în dosarul nr.543/P/2015, de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, înregistrat pe rolul acestei instanţe la data de 29.10.2015, sub nr.3077/115/2015, a fost trimis în judecată , în stare de arest preventiv, inculpatul B.P., pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor, faptă prevăzută de art.32 al.1 Cod penal raportat la art.188 al.1, 2 Cod penal, cu aplicarea art.41 al.1 Cod penal.

În fapt, s-a reţinut, în esenţă, că, în data de 04.10.2015, în jurul orelor 20:00, numitul B.P. l-a lovit cu o ţeavă metalică, în zona capului, pe numitul R.V.L., apoi l-a tăiat pe acesta cu un obiect ascuţit în zona gâtului, provocându-i leziuni. După comiterea acestei fapte, numitul B.P. a plecat cu autoturismul său, marca Jeep, cu nr. de înmatriculare CN 347 XN, după ce în prealabil a consumat băuturi alcoolice.

Persoana vătămată R.V.L. a fost internat la Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş – Secţia Chirurgie – cu diagnosticul: plagă tăiată în regiunea cervicală antero-laterală stânga cu interesarea laringelui. Plăgi contuze frontale stânga; traumatism cranio-cerebral acut.

Din Raportul de constatare medico-legală nr. 214/A1/05.10.2015, întocmit de SJML Caraş-Severin, rezultă următoarele:

R.V.L. prezintă leziuni traumatice care pot avea vechimea din data de 04.10.2015 şi s-au putut produce prin lovirea cu un corp cu margini ascuţite (plagă de la nivel cervical) şi prin lovirea cu şi sau de corpuri dure (restul leziunilor) în condiţiile ce urmează a fi stabilite de anchetă.

Necesită 20-25 zile de îngriji medicale, socotite de la data producerii leziunilor, în cazul evoluţiei favorabile.

Întrucât plaga de la nivel cervical nu a fost penetrantă intralaringean şi nu a interesat vase importante care să fi necesitat sutură, medicii legişti au apreciat că viaţa victimei nu a fost pusă în primejdie, sub rezerva apariţiei complicaţiilor predominant la nivel laringean.

În drept: Fapta inculpatului B.P. realizează conţinutul constitutiv al infracţiunii de tentativă la omor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 32 alin. 1 Cod penal raportat la art. 188 alin. 1, 2 Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal.

Alte elemente relevante privind starea de drept, după caz:

Inculpatul B.P. a săvârşit infracţiunea de tentativă la omor, cu forma de vinovăţie a intenţiei directe, faptă prevăzută de art. 16 alin. 3 lit. a Cod penal, întrucât el a prevăzut rezultatul faptei sale urmărind producerea lui prin săvârşirea acelei fapte.

Cât priveşte cererea de schimbare a încadrării juridice a faptei pentru care inculpatul B.P. a fost trimis în judecată, din tentativă de omor în loviri şi alte violenţe, formulată de acesta, prin apărătorul său, în sensul tribunalul constată că cererea este nefondată, pentru următoarele considerente:

Tentativa este punerea în executare a intenţiei de a săvârşi o infracţiune, executare care, însă, nu a cunoscut finalizare.

În cazul tentativei de omor, este suficient să existe intenţia, dedusă din elementele de fapt ale speţei, de a săvârşi infracţiunea de ucidere a unei persoane, fără ca rezultatul să se producă. Nu este necesară punerea în primejdie a vieţii victimei ca să existe infracţiunea de tentativă de omor. Din datele de fapt ale cauzei reiese că inculpatul a efectuat o acţiune de secţionare a structurilor anatomice existente la nivelul unei zone vitale a părţii vătămate, acţionând în mod violent şi provocând victimei în regiunea cervicală antero-laterală stângă submandibular, o soluţie de continuitate semicirculară de cca. 12-14 cm lungime, cu secţionarea muşchiului pielos al gâtului şi o porţiune de cca. 3 cm lungime marginea superioară a osului cricoid (nepenetrantă intralaringean), cu sângerare abundentă.

Din materialitatea faptelor rezultă corecta încadrare a acestora ca şi tentativă de omor, şi nicidecum ca şi lovire sau alte violenţe.