Alte cereri

Sentinţă civilă 165/2016 din 02.02.2016


Titlu: alte cereri

Domeniu asociat: cereri

R O M Â N I A

TRIBUNALUL GORJ

SECŢIA CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL

Sentinţa  Nr. 165/2016

Şedinţa publică din 2 Februarie 2016

Completul compus din:

PREŞEDINTE - ………

Grefier - …………………..

Pe rol judecarea acţiunii formulată de reclamantul ……… în contradictoriu cu pârâta UATC ……, judeţul …….., având ca obiect comunicare informaţii de interes public (legea nr.544/2001).

La apelul nominal făcut în şedinţa publică au lipsit părţile.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă care învederează instanţei că dosarul de faţă a fost înregistrat la data de 27 octombrie 2015 şi repartizat în sistemul Ecris completului CAF F0… cu termen recomandat la 20 noiembrie 2015.

La data de 20 noiembrie 2015 prin rezoluţia preşedintelui completului de judecată CAF F0…. având în vedere dispoziţiile art.201 alin.1 NCPC, s-a dispus comunicarea cererii de chemare în judecată către pârâtă şi i s-a pus în vedere acesteia să depună întâmpinare, avându-se în vedere dispoziţiile art.180 alin.3 şi art.201 alin.1 NCPC, în termen de 25 zile de la comunicarea cererii de chemare în judecată.

Având în vedere că pârâta nu a formulat întâmpinare, prin rezoluţia din 28 decembrie 2015 a fost stabilit de către preşedintele completului de judecată primul termen de judecată la data de 2 februarie 2016, pentru când părţile au fost legal citate.

În condiţiile art.131 alin.2 NCPC instanţa, din oficiu, a verificat şi a stabilit că este competentă general, material şi teritorial să judece cauza de faţă, conform dispoziţiilor art.95 pct.1 NCPC.

În temeiul art.238 c.pr.civ. instanţa estimează durata cercetării procesului şi apreciază ca termen estimativ data de 1 lună.

Instanţa constată că dispoziţiile prevăzute art.366-388 NCPC nu sunt compatibile cu raportul juridic administrativ dedus judecăţii, având în vedere şi dispoziţiile art.28 din legea 554/2004.

În condiţiile art.208 NCPC. constată că pârâta UATC ….., judeţul …… nu au depus întâmpinare fiindu-i aplicabilă sancţiunea decăderii acesteia din dreptul de a mai propune probe şi de a invoca excepţii, în afara celor de ordine publică.

În condiţiile art.237-244 NCPC constată că reclamanta şi pârâta nu înţeleg să îndeplinească alte acte de procedură privind cercetarea procesului de faţă, astfel că instanţa în condiţiile art.248 alin.4 NCPC declară cercetarea încheiată.

În condiţiile art.244 alin.3 şi 4 NCPC tribunalul constată că reclamanta este de acord ca dezbaterea fondului să urmeze în aceeaşi zi, având în vedere că a solicitat judecarea în lipsă iar pentru pârâtă, instanţa hotărăşte ca dezbaterea fondului să urmeze în aceeaşi zi, în şedinţă publică, conform art.153 NCPC şi reţine cauza spre soluţionare, pe excepţia invocată din oficiu de instanţă, privind calitatea procesuală pasivă a pârâtei în condiţiile legii speciale, şi pe fond.

INSTANŢA

Asupra cauzei de faţă:

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului …… – secţia ……….la data de 27 octombrie 2015 sub nr. …./95/2015, reclamanta ………. a chemat în judecată pârâta UATC……, judeţul ……., solicitând instanţei să constate refuzul nelegal al pârâtei de a furniza informaţiile de interes public solicitate, din categoria celor care se comunică din oficiu; să fie obligată pârâta la comunicarea informaţiilor de interes public din categoria celor care se comunică din oficiu, individualizate cu următorul conţinut: bilanţul contabil al instituţiei la data de 31.12.2014; bugetul şi contul de execuţie al instituţiei în forma finală aferent anului 2014; cuantumul amenzilor necolectate la bugetul instituţiei pârâte pentru perioada 01.01.2010 - 01.01.2015; numărul de somaţii şi titluri executorii emise de instituţia pârâtă pentru perioada 01.01.2010 - 01.01.2015; suma recuperată în cadrul procedurilor de executare silită fiscală în perioada 01.01.2010 - 01.01.2015; numărul dosarelor de conversie a amenzii în muncă în favoarea comunităţii înaintat de instituţie autorităţii competente în perioada 01.01.2010 - 01.01.2015; dacă instituţia deţine un spaţiu pentru consultarea informaţiilor publice conform obligaţiei legale prevăzută la art.5 alin.4 lit.b din Legea nr.544/2001; structura organizatorică, atribuţiile departamentelor, programul de funcţionare, programul de audienţe al autorităţii sau instituţiei publice; lista cuprinzând categoriile de documente produse şi/sau gestionate, potrivit legii; numele şi prenumele persoanelor din conducerea autorităţii sau a instituţiei publice şi ale funcţionarului responsabil cu difuzarea informaţiilor publice; actele normative care reglementează organizarea şi funcţionarea autorităţii sau instituţiei publice; structura organizatorică (organigrama), atribuţiile departamentelor, programul de funcţionare, programul de audienţe al autorităţii sau instituţiei publice; lista societăţilor comerciale cu care a încheiat contracte de achiziţie publică instituţia pentru perioada 01.01.2010 -  01.01.2015 şi sumele achitate acestor societăţi comerciale.

Reclamanta a solicitat să se dispună în sarcina pârâtei comunicarea informaţiilor de interes public conform dispoziţiilor art.7 alin.3 din legea nr.544/2001 prin poştă electronică la adresa …………. iar în subsidiar, în măsura în care pârâta face proba lipsei mijloacelor de comunicare prin poştă electronică, să se dispună comunicarea informaţiilor publice la sediul pârâtei, conform dispoziţiilor art.5 alin.4 lit.b din legea nr.544/2001.

În motivarea acţiunii reclamanta a susţinut că s-a adresat pârâtei solicitând comunicarea informaţiilor de interes public menţionate în petit, informaţii ce sunt necesare în vederea definitivării studiului privind formele şi consecinţele mitei electorale mascate asupra procesului electoral, impactul asupra mediului concurenţial al aplicării diferenţiate a normelor fiscale, impactul asupra mediului concurenţial al necolectării taxelor şi impozitelor locale, impactul asupra procedurilor de achiziţie publică al necolectării taxelor şi impozitelor locale, impactul asupra calităţii serviciilor publice a necolectării taxelor şi impozitelor locale şi conflictul de interese la nivelul administraţiei publice locale.

A arătat reclamanta că pârâta nu a răspuns în termenul de 10 zile prevăzut de art. 7 alin. 1 din Legea nr. 544/2001 şi nici nu a încunoştinţat asupra posibilităţii de a soluţiona cererea formulată în termen de 30 de zile.

De asemenea, a invocat că potrivit dispoziţiilor art. 5 alin. 1 şi art. 111 din Legea nr. 544/2001 informaţiile de interes public solicitate sunt din categoria celor care se comunică din oficiu, astfel încât refuzul pârâtei de a le pune la dispoziţia reclamantei este nelegal.

În drept, reclamanta şi-a întemeiat cererea pe dispoziţiile art. 22 alin. 1 din Legea nr. 544/2001, iar pentru dovedirea acesteia a depus la dosar înscrisuri în fotocopie, respectiv cererea de solicitare a informaţiilor de interes public adresată pârâtei şi materialul documentar transmis de reclamantă instituţiei pârâte.

În condiţiile art.208 NCPC, tribunalul constată că pârâta nu a formulat întâmpinare în cauză, fiindu-i aplicabilă sancţiunea decăderii din a mai propune probe şi excepţii, în afara celor de ordine publică.

Din actele şi lucrările dosarului tribunalul reţine următoarele considerente:

În situaţia de faţă analizându-se excepţia invocată din oficiu de instanţa de judecată, conform dispoziţiilor art.248 NCPC care reglementează obligaţia instanţei de a se pronunţa mai întâi asupra excepţiilor de procedură sau de fond care fac de prisos în tot sau în parte cercetarea pe fond a pricinii, având în vedere că soluţionarea excepţiilor se realizează în raport de  investirea instanţei, de condiţiile legale privitoare la elementele esenţiale ale cererii de chemare în judecată şi care este urmată în ordine firească de excepţia dreptului la acţiune fiind o excepţie de fond absolută ce poate fi invocată în orice stare a pricinii atât de părţi, tribunalul constată că este întemeiată.

În ceea ce priveşte lipsa calităţii procesuale pasive a pârâtei UATC ……, conform dispoziţiilor art.19 din Legea nr.215/2001privind administraţia publică locală: „comunele, oraşele şi judeţele sunt persoane juridice de drept public. Acestea au patrimoniu propriu şi capacitate juridică deplină.”, astfel că pentru aceste unităţi administrative legiuitorul a stabilit doar calitatea de persoană de  drept public şi de persoană de drept fiscal, nu şi calitatea de autoritate publică locală sau instituţie publică care în condiţiile art.2 lit.a din legea nr.544/2001 au capacitatea de a emite un act administrativ, ce poate fi atacat de orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim.

Conform dispoziţiilor art.1-7 din legea nr.544/2001: „Accesul liber şi neîngrădit al persoanei la orice informaţii de interes public, definite astfel prin prezenta lege, constituie unul dintre principiile fundamentale ale relaţiilor dintre persoane şi autorităţile publice, în conformitate cu Constituţia României şi cu documentele internaţionale ratificate de Parlamentul României.”; „În sensul prezentei legi: a) prin autoritate sau instituţie publică se înţelege orice autoritate ori instituţie publică ce utilizează sau administrează resurse financiare publice, orice regie autonomă, companie naţională, precum şi orice societate comercială aflată sub autoritatea unei autorităţi publice centrale ori locale şi la care statul român sau, după caz, o unitate administrativ-teritorială este acţionar unic ori majoritar; b) prin informaţie de interes public se înţelege orice informaţie care priveşte activităţile sau rezulta din activităţile unei autorităţi publice sau instituţii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informaţiei; c) prin informaţie cu privire la datele personale se înţelege orice informaţie privind o persoana fizică identificată sau identificabilă.”; „Asigurarea de către autorităţile şi instituţiile publice a accesului la informaţiile de interes public se face din oficiu sau la cerere, prin intermediul compartimentului pentru relaţii publice sau al persoanei desemnate în acest scop.”; „(1) Pentru asigurarea accesului oricărei persoane la informaţiile de interes public autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu. (2) Atribuţiile, organizarea şi funcţionarea compartimentelor de relaţii publice se stabilesc, pe baza dispoziţiilor prezentei legi, prin regulamentul de organizare şi funcţionare a autorităţii sau instituţiei publice respective.”; „(1) Fiecare autoritate sau instituţie publică are obligaţia să comunice din oficiu următoarele informaţii de interes public: a) actele normative care reglementează organizarea şi funcţionarea autorităţii sau instituţiei publice; b) structura organizatorică, atribuţiile departamentelor, programul de funcţionare, programul de audienţe al autorităţii sau instituţiei publice; c) numele şi prenumele persoanelor din conducerea autorităţii sau a instituţiei publice şi ale funcţionarului responsabil cu difuzarea informaţiilor publice; d) coordonatele de contact ale autorităţii sau instituţiei publice, respectiv: denumirea, sediul, numerele de telefon, fax, adresa de e-mail şi adresa paginii de Internet; e) sursele financiare, bugetul şi bilanţul contabil; f) programele şi strategiile proprii; g) lista cuprinzând documentele de interes public; h) lista cuprinzând categoriile de documente produse şi/sau gestionate, potrivit legii; i) modalităţile de contestare a deciziei autorităţii sau a instituţiei publice în situaţia în care persoana se considera vătămată în privinţa dreptului de acces la informaţiile de interes public solicitate. (2) Autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să publice şi să actualizeze anual un buletin informativ care va cuprinde informaţiile prevăzute la alin. (1). (3) Autorităţile publice sunt obligate să dea din oficiu publicităţii un raport periodic de activitate, cel puţin anual, care va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a. (4) Accesul la informaţiile prevăzute la alin. (1) se realizează prin: a) afişare la sediul autorităţii sau al instituţiei publice ori prin publicare în Monitorul Oficial al României sau în mijloacele de informare în masă, în publicaţii proprii, precum şi în pagina de Internet proprie; b) consultarea lor la sediul autorităţii sau al instituţiei publice, în spatii special destinate acestui scop. (5) Autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să pună la dispoziţia persoanelor interesate contractele de privatizare încheiate după intrarea în vigoare a prezentei legi, prin consultarea la sediul acestora. Prevederile de mai sus nu se aplica în cazul contractelor de privatizare care se încadrează în sfera de aplicare a dispoziţiilor art. 12 alin. (1).”; „(1) Orice persoană are dreptul să solicite şi să obţină de la autorităţile şi instituţiile publice, în condiţiile prezentei legi, informaţiile de interes public. (2) Autorităţile şi instituţiile publice sunt obligate să asigure persoanelor, la cererea acestora, informaţiile de interes public solicitate în scris sau verbal. (3) Solicitarea în scris a informaţiilor de interes public cuprinde următoarele elemente: a) autoritatea sau instituţia publică la care se adresează cererea; b) informaţia solicitată, astfel încât să permită autorităţii sau instituţiei publice identificarea informaţiei de interes public; c) numele, prenumele şi semnătura solicitantului, precum şi adresa la care se solicită primirea răspunsului.”; „(1) Autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să răspundă în scris la solicitarea informaţiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcţie de dificultatea, complexitatea, volumul lucrărilor documentare şi de urgenţa solicitării. În cazul în care durata necesara pentru identificarea şi difuzarea informaţiei solicitate depăşeşte 10 zile, răspunsul va fi comunicat solicitantului în maximum 30 de zile, cu condiţia înştiinţării acestuia în scris despre acest fapt în termen de 10 zile. (2) Refuzul comunicării informaţiilor solicitate se motivează şi se comunica în termen de 5 zile de la primirea petiţiilor (3) Solicitarea şi obţinerea informaţiilor de interes public se pot realiza, dacă sunt întrunite condiţiile tehnice necesare, şi în format electronic.”.

Conform dispoziţiilor art.36 şi următoarele NCPC: „Calitatea procesuală rezultă din identitatea dintre părţi şi subiectele raportului juridic litigios, astfel cum acesta este dedus judecăţii. Existenţa sau inexistenţa drepturilor şi a obligaţiilor afirmate constituie o chestiune de fond.”; „Legitimarea procesuală a altor persoane - În cazurile şi condiţiile prevăzute exclusiv prin lege, se pot introduce cereri sau se pot formula apărări şi de persoane, organizaţii, instituţii sau autorităţi, care, fără a justifica un interes personal, acţionează pentru apărarea drepturilor ori intereselor legitime ale unor persoane aflate în situaţii speciale sau, după caz, în scopul ocrotirii unui interes de grup ori general.”; „Transmiterea calităţii procesuale - Calitatea de parte se poate transmite legal sau convenţional, ca urmare a transmisiunii, în condiţiile legii, a drepturilor ori situaţiilor juridice deduse judecăţii.”.

Din interpretare acestor dispoziţii, calitatea procesuală presupune existenta unei identităţi între persoana reclamantului şi cel care este titularul dreptului pretins, respectiv reclamanta care are calitate procesuala activa, precum si între persoana chemata în judecata numită pârât si cel care este subiect pasiv în raportul juridic dedus judecăţii, denumită calitate procesuală pasivă. Întrucât lipsa calităţii procesuale pasive este o excepţie de fond aceasta paralizează soluţionarea cauzei, precum şi o excepţie de ordine publică, se constată că reclamantul fiind cel care a pornit acţiunea nu a justificat alături de calitatea sa procesuală activă si calitatea procesuală pasivă a pârâtei UATC ….., pe care o cheamă în judecată în raport de indicarea obiectului cererii si a motivelor de fapt si de drept pe care se întemeiază pretenţia sa.

În consecinţă, în speţa de faţă pentru a avea calitate procesuală pasivă nu este suficient ca pârâta să fie o autoritate publică, fiind necesar ca autoritatea publică respectivă să aptitudinea prevăzută de lege de a realiza obligaţiile ce-i revin în executarea şi organizarea în concret a acesteia, or să fi refuzat nejustificat de a soluţiona o cerere a reclamantei referitoare la un drept sau interes legitim al acesteia.

De asemenea, tribunalul are în vedere şi dispoziţiile art.77 din legea nr.215/2001 a administraţiei publice locale care stabilesc faptul că: "primarul, viceprimarul, secretarul unităţii administrativ-teritoriale şi aparatul de specialitate al primarului constituie o structură funcţională cu activitate permanentă, denumită primăria comunei, oraşului sau municipiului, care duce la îndeplinire hotărârile consiliului local şi dispoziţiile primarului, soluţionând problemele curente ale colectivităţii locale". De asemenea, potrivit art. 21 din aceeaşi lege, unităţile administrativ-teritoriale (comunele, oraşele, municipiile şi judeţele) sunt persoane juridice de drept public, cu capacitate juridică deplină şi patrimoniu propriu. În justiţie, aceste unităţi administrativ-teritoriale sunt reprezentate, după caz, de primar sau de preşedintele consiliului judeţean. Calitatea procesuală pasivă presupune existenţa unei identităţi între autoritatea publică şi raportul juridic dedus judecăţii, iar primăria este o structură funcţională cu activitate permanentă, care duce la îndeplinire dispoziţiile primatului.

Potrivit art.61 alin.3 din legea nr.215/2001, pentru punerea în aplicare a activităţilor date în competenţa lui, între care şi mandatul de reprezentare legală în instanţa de judecată, prin actele normative prevăzute la alin.2, primarul beneficiază de un aparat de specialitate. Primarul, viceprimarul, secretarul unităţii administrativ-teritoriale şi aparatul de specialitate al primarului constituie o structură funcţională cu activitate permanentă, denumită primăria comunei, oraşului sau municipiului, care duce la îndeplinire hotărârile consiliilor locale şi dispoziţiile primarului, soluţionând problemele curente ale colectivităţii locale, potrivit art.77 din Legea nr.215/2001.

În cauza de faţă UATC ……., ca unitate  administrativ teritorială, nu este o autoritate sau o instituţie publică locală căreia îi revine obligaţia să răspundă în scris la solicitarea informaţiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcţie de dificultatea, complexitatea, volumul lucrărilor documentare şi de urgenţa solicitării, iar prin tăcerea acesteia refuză îndeplinirea sarcinii care o vatămă pe reclamantă într-un drept al său, or într-un interes legitim şi care vizează calitatea de persoană juridică care are dreptul să solicite şi să obţină de la autorităţile şi instituţiile publice, în condiţiile legii informaţiile de interes public.

În consecinţă, excepţia calităţii procesuale pasive a pârâtei este întemeiată, raportat la obiectul dedus judecăţii, care conform principiului specialia generalibus derogant (cele speciale deroga de la cele generale), reclamanta având obligaţia de a urma procedura prevăzută de dispoziţiile legii nr.544/2001, în baza căreia s-a întemeiat acţiunea de faţă.

În raport de aceste considerente, tribunalul urmează să respingă acţiunea pe această excepţie, reclamanta având posibilitatea în considerarea principiului disponibilităţii procesuale de a stabili în mod corect cadrul procesual, raportat la dispoziţiile legale menţionate anterior, în sensul chemării în judecată a autorităţii sau instituţiei publice prevăzută de art.2 lit.a şi art.6 alin.2 din legea nr.544/2001 coroborat cu dispoziţiile legii nr.215/2001.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Respinge acţiunea formulată de reclamanta ……..,cu sediul în municipiul …………, cu domiciliul procesual ales la Cabinet de Avocat ……… cu sediul în municipiul ……, str. ….. nr.., jud. ….. în contradictoriu cu pârâta U.A.T.C. ….., cu sediul în comuna, ….., judeţul ……. ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă, în condiţiile art.2 lit. a şi art.6 alin.2 din legea nr.544/2001.

Cu recurs în termen de 30 zile de la comunicare care se va depune la Tribunalul …...

Pronunţată în şedinţa publică din .. Februarie 2016 la Tribunalul …... 

Preşedinte,

……….

Grefier,

………..,..

Red..

Tehnored….

08.02.2016/4 ex.

Domenii speta