Taxă judiciară de timbru. Sancţiunea neîndeplinirii obligaţiri de plată.

Hotărâre 317 din 06.06.2016


Taxă judiciară de timbru. Sancţiunea neîndeplinirii obligaţiri de plată. Verificarea timbrajului, reprezintă o sarcină legală administrativă şi nu constituie obiect al activităţii de judecată, de aceea, analiza timbrajului este o chestiune care precede oricărui act procedural efectuat în cauză şi nu implică cercetări asupra drepturilor afirmate de parte.

 

Încheierea nr. 317/06.06.2016 a Judecătoriei Galați 

Prin încheierea nr. 317 pronunţată la data de 06.06.2016 în dosarul nr. ……/…/2016 al Judecătoriei Galaţi instanţa a admis excepţia netimbrării, invocată din oficiu, şi a dispus anularea contestaţiei la executare formulată de contestatoarea  SC O.C SRL.

Pentru a pronunţa această sentinţă, instanţa a reţinut că prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Galaţi, la data de 18.03.2016, s.c. O.C. s.r.l. a formulat, în contradictoriu cu mun. G., contestaţie împotriva executării demarate în temeiul Dispoziţiei Primarului nr. 605/02.03.2016.

Prin citaţia emisă pentru termenul de judecată din data de 06.06.2016, a fost adusă la cunoştinţa contestatoarei obligaţia de a face dovada achitării taxei judiciare de timbru, în cuantum de 100 lei, corespunzătoare obiectului cererii de chemare în judecată, contestaţie la executare, actul de procedură fiind comunicat, prin depunere la cutia poştală la data de 28.04.2016.

Împotriva acestei dispoziţii nu a fost formulată cerere de reexaminare, în conformitate cu dispoziţiile art. 39 alin. 1 din OUG nr. 80/2013.

Legal citată, cu respectarea dispoziţiilor art. 159 coroborate cu cele ale art. 181 alin. 1 pct. 2 C.proc.civ., pentru termenul din data de 06.06.2016, contestatoarea nu s-a conformat obligaţiei de plată a taxei judiciare de timbru motiv pentru care instanţa a invocat, din oficiu, în temeiul dispoziţiilor art. 248 alin. 1 C.proc.civ. potrivit cărora aceasta se va pronunţa mai întâi asupra excepţiilor de procedură şi asupra celor de fond care fac inutilă, în tot sau în parte, administrarea de probe ori, după caz, cercetarea în fond a cauzei şi a pus în discuţie excepţia netimbrării cererii de chemare în judecată.

Analizând elementele probatorii rezultate ca urmare a cercetării procesului, cu referire la excepţia invocată, instanţa a reţinut faptul că potrivit dispoziţiilor art. 10 alin. 2 din OUG nr. 80/2013, privind taxele judiciare de timbru, în cazul contestaţiei la executarea silită, în ipoteza în care obiectul executării silite nu este evaluabil în bani, cererea se taxează cu 100 lei., neîndeplinirea obligaţiei de plată fiind sancţionată conform prevederilor art. 33 alin. 2 din OUG nr. 80/2013 raportate la cele ale art. 197 C.proc.civ., cu anularea acţiunii.

Astfel, instanţa a apreciat că verificarea timbrajului, reprezintă o sarcină legală administrativă şi nu constituie obiect al activităţii de judecată, de aceea, analiza timbrajului este o chestiune care precede oricărui act procedural efectuat în cauză şi nu implică cercetări asupra drepturilor afirmate de parte.

Având în vedere faptul că, în cauză, contestatoarea avea cunoştinţă despre obligaţia stabilită de instanţă potrivit legii, fiindu-i comunicată, în scris, prin citaţie, faţă de împrejurarea că nu a fost îndeplinită obligaţia de plată a taxei judiciare de timbru în termenul stabilit, în temeiul dispoziţiilor legale mai sus enunţate, instanţa a admis excepţia netimbrării cererii de chemare în judecată, invocată, din oficiu şi a anulat, în consecinţă, cererea de chemare în judecată ca netimbrată.