Judecarea cauzei civile având ca obiect pretenţii

Sentinţă civilă 1495 din 15.10.2014


R O M Â N I A

JUDECĂTORIA MEDGIDIA

Medgidia, str.Independenţei nr.14, judeţul Constanţa;

 cod poştal – 905600

Înregistrată în evidenţa A.N.S.P.D.C.P. sub nr. 3068

Dosar nr. 747/256/2014

SENTINŢA CIVILĂ NR. 1495

Şedinţa publică din 15.10.2014

Completul constituit din:

PREŞEDINTE – I.D.G.

GREFIER – A.L.N.

Pe rol se află judecarea cauzei civile având ca obiect pretenţii formulată de reclamanta S.C. U.P.C. S.R.L., în contradictoriu cu pârâta A.A..

Cauza se apelează la priorităţi.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică, a răspuns pentru reclamantă consilier juridic S.G., în baza împuternicirii de reprezentare juridică depusă la dosar, lipsind pârâta.

Procedura de citare este legal îndeplinită cu părţile.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier prin care se evidenţiază părţile, obiectul pricinii, stadiul procesual, modalitatea de îndeplinire a procedurii de citare.

Reprezentantul reclamantei depune la dosarul cauzei precizări cu privire la suma care a mai rămas de achitat de către pârâtă.

Ne mai fiind alte cereri de formulat şi probe de propus, instanţa constată cauza în stare de judecată şi acordă cuvântul pe fond.

Reprezentantul reclamantei, având cuvântul pe fondul cauzei, solicită admiterea acţiunii; fără cheltuieli de judecată.

Potrivit dispoziţiilor art. 394 din NCPC., instanţa declară dezbaterile închise şi reţine cauza spre soluţionare.

I N S T A N ŢA,

Deliberând asupra cererii de valoare redusă de faţă, constată:

 Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Medgidia sub nr. 747/256/2014 din 29.01.2014, reclamantul S.C. U.P.C. SRL a chemat în judecată pe pârâtul A.A., ulterior solicitând aplicarea procedurii speciale cu privire la cererile reduse şi respectiv obligarea acestuia la plata sumei de 1767,78 lei reprezentând contravaloare  servicii furnizate în perioada octombrie 2010-decembrie 2013, energie termică pentru apă caldă şi căldură, penalităţi de întârziere în cuantum de 593,40 lei calculate pentru perioada noiembrie 2010-decembrie 2013 şi în continuare până la data plăţii efective calculate şi la plata cheltuielilor de judecată.

Cererea a fost precizată ulterior ca urmare a unor plăţi efectuate, reclamanta solicitând suma de 966,27 lei debit restant şi 181,45 lei penalităţi.

 În motivarea cererii reclamanta a arătat că în temeiul contractului de furnizare a energiei termice nr.193 din 18.10.2011 pârâtul a beneficiat de apă caldă menajeră şi energie termică dar aceasta nu a a achitat contravaloarea serviciilor oferite iar penalităţile au fost calculate conform contractului.

Pârâtul a fost notificat cu privire la debitul restant prin somaţii.

În drept, reclamanta şi-a întemeiat cererea pe dispoziţiile art. 1025, 1026 C.proc.civilă, art.1186, 1506 Noul Cod civil, Legea nr.51/2006..

Reclamanta a ataşat cererii de chemare în judecată înscrisuri.

Cererea a fost legal timbrată cu taxă judiciară de timbru în cuantum de 200 lei

În temeiul disp. art. 1029 alin. 3 C.proc.civilă, instanţa a procedat la comunicarea către pârât a formularului de răspuns, însoţit de o copie a formularului de cerere şi de copii de pe înscrisurile depuse de reclamantă. Pârâtul nu a răspuns  la cererea reclamantului în termen de 30 de zile.

În cauză, instanţa a încuviinţat pentru reclamantă, proba cu înscrisurile depuse la dosar.

Analizând actele şi lucrările din dosar, instanţa reţine:

Instanţa reţine că în temeiul contractului de furnizare a energiei termice nr.193 din 18.10.2011 încheiat între părţi, pârâtul a beneficiat de apă caldă menajeră şi energie termică dar aceasta nu a a achitat contravaloarea serviciilor oferite, rămânând un debit restant în sumă totală de 966,27 lei reprezentând contravaloare furnizare apă caldă şi  energie termică facturată în perioada octombrie 2010-decembrie 2013, conform facturilor aflate în copie la dosar, fişei analitice a clientului şi precizărilor reclamantei, în condiţiile în care s-a depus în copie dovada achitării parţiale a debitului, respectiv suma de 1213,46 lei.

Contractul este supus dispoziţiilor legii în vigoare la data când a fost încheiat în tot ceea ce priveşte încheierea, interpretarea, efectele, executarea şi încetarea sa, potrivit dispoziţiilor art.102 alin.1 din Legea nr.71 pentru punerea în aplicare a Legii nr.287/2009 privind Codul civil.

Astfel, conform art.1270 Cod Civil:” Forţa obligatorie. (1).Contractul valabil încheiat are putere de lege între părţile contractante legal făcute au putere de lege între părţile contractante.(2)  Contractul se modifică sau încetează numai prin acordul părţilor ori din cauze autorizate de lege”.

Anterior introducerii cererii pârâtul a fost notificat şi somat dar nu a achitat debitul restant.

În plus instanţa reţine şi pasivitatea pârâtului care a ales să nu apere în nici un fel în cauză, nu a completat formularul de răspuns, nu a depus întâmpinare şi nici nu a făcut dovada plăţii facturilor, ci doar a menţionat că are pensia mică.

Potrivit clauzelor contractuale(art.15 din contract), neachitarea  de către utilizator a facturilor în termen de 30 de zile de la data scadenţei sau a sumelor rezultate din regularizare la termenele prevăzute atrage penalităţi de întârziere care au fost calculate conform contractului, la suma de 181,45lei.

Astfel, potrivit art. 1031 alin 1 Cod procedură civilă, „Partea care cade în pretenţii va fi obligată, la cererea celeilalte părţi la plata cheltuielilor de judecată.”, iar conform alin. 2 al aceluiaşi articol, „[…] instanţa nu va acorda părţii care a câştigat procesul cheltuielile care nu au fost necesare […].”

 Ca urmare a plăţii cheltuielile de judecată în valoare de 50 lei conform precizărilor reclamantei nu se vor acorda cheltuieli de judecată.

Având în vedere cele expuse mai sus instanţa, apreciind cererea reclamantei ca fiind întemeiată o va admite, va obliga pârâtul A.A. la plata către reclamantă a sumei de 966,27 lei reprezentând debit restant şi penalităţi de întârziere în sumă de 181,45 lei.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite cererea precizată de reclamanta S.C. U.P.C. S.R.L., în contradictoriu cu pârâta A.A..

Obligă pârâtul A.A. la plata către reclamantă a următoarelor sume:

- 966,27 lei reprezentând debit restant;

- penalităţi de întârziere în sumă de 181,45 lei

Fără cheltuieli de judecată.

Executorie de drept.

Cu apel în termen de 30 zile de la comunicare.

Cererea pentru exercitarea căii de atac  se va depune la Judecătoria Medgidia.

Pronunţată în şedinţă publică, azi,  15.10.2014.

PREŞEDINTE, GREFIER,

I.D.G.   A.L.N.

Red./tehn/jud.I.D.G../4ex.