Importarea unor bunuri în scop caritabil. Decizie ce acordă dreptul de scutire de taxe vamale de import și care nu se referă totodată și la scutirea de la plata tva pentru bunurile importate.

Decizie 510 din 28.03.2016


Importarea unor bunuri în scop caritabil. Decizie ce acordă dreptul de scutire de taxe vamale de import și care nu se referă totodată și  la scutirea de la plata TVA pentru bunurile importate.

Decizia nr…/22.10.2012 emisă de fosta D.G.F.P. a județului A.  acordă dreptul de scutire de taxe vamale la import  şi nu se referă la scutirea de la plata accizelor sau  a TVA  pentru bunurile importate.

Pentru a beneficia de scutire de TVA reclamanta trebuia să-și regleze conduita în raport de Ordinului M.E.F. nr.2180/2007 prin care este aprobată procedura de autorizare pentru a importa bunuri în regim de scutire de la plata taxei pe valoarea adăugată a organismelor prevăzute la art.48, 56 şi la art. 64 lit. c) din Normele privind scutirea de la plata taxei pe valoarea adăugată şi a accizelor pentru importurile definitive ale anumitor bunuri, prevăzută la art. 142 alin. (1) lit. d) şi art. 199 alin. (3) din Legea nr.571/2003 privind C. fiscal, aprobate prin OMFP nr. 2.220/2006.

 Secţia de contencios administrativ şi fiscal – Decizia nr. 510/28  martie 2016. În același  sens, decizia nr. 116/27 ianuarie  2016. 

Prin sentinţa administrativă nr…/CAF/2015 pronunţată de Tribunalul Alba – Secţia de contencios administrativ, fiscal şi de insolvenţă în dosarul nr. …/107/2015, a fost admisă cererea completată formulată de reclamanta  C.A.I. în contradictoriu cu pârâtele Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice B. şi Direcţia Regională Vamală B. – Biroul Vamal de Interior A.  și în consecință s-a dispus anularea procesului verbal de control nr…/30.10.2014, a fost anulată Decizia nr…/…/30.10.2014 emisă de Biroul Vamal de Interior A. şi Decizia nr…/02.02.2015 emisă de D.G.R.F.P. B., fiind obligate pârâtele la restituirea  sumei de 23.472 lei cu titlu de TVA, precum și accesoriile aferente.

Împotriva acestei sentinţe, pârâtă Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice B.  prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice A. a declarat recurs, solicitând  casarea în tot a sentinţei recurate  şi, în rejudecare să se dispună respingerea acţiunii reclamantei aşa cum a fost formulată.

În motivarea opțiunii sale procesuale recurenta pârâtă susține că în mod incorect instanța de fond a reținut că reclamanta  a importat bunuri în scop caritabil și a beneficiat de scutirea taxelor vamale și de TVA în baza unui act administrativ fiscal, respectiv Decizia nr…/22.10.2012 emisă de fosta  D.G.F.P. A.

După cum se observă din conținutul acestei decizii, obiectul autorizării reclamantei a fost scutirea de taxe vamale pentru activitatea de import a bunurilor importate în condițiile art. 61 – 65 și 74 – 80 din Regulamentul (CE) nr. 1186/2009 al Consiliului din 16.11.2009 privind instituirea unui regim comunitar de scutiri de taxe vamale, conform celor solicitate de aceasta.

Această decizie acordă dreptul de scutire de taxe vamale de import și nu se referă la scutirea de la plata TVA pentru bunurile importate, astfel că acest fapt a generat naşterea unei datorii vamale în sarcina titularei declaraţiilor vamale acceptate  şi  înregistrate, în sumă de 29.061 lei, reprezentând T.V.A. și accesoriile aferente.

Pentru a beneficia de scutire de la plata TVA, reclamanta trebuia să se adreseze cu o cerere separată în temeiul Ordinului  M.E.F. nr.2180/2007 pentru obținerea unei decizii referitoare la aprobarea autorizării de desfășurare a activității de import de bunuri în regim de scutire de la plata TVA, lipsa acestei conduite neputând fi imputată organelor fiscale.

Nu este întemeiată nici critica reclamantei, apreciată ca întemeiată de instanța de fond în sensul nerespectării art.43 alin.1 lit. b din  Directiva 2009/132/CE a Consiliului Uniunii Europene, întrucât din economia acestuia rezultă că pentru operațiunile efectuate de reclamantă era nevoie de o autorizare expresă a autorităților competente din România cu privire la scutirea de la plata TVA la bunurile importate.

În drept au fost invocate dispoziţiile art. 488 alin. 1, pct. 8 Cod procedură civilă.

Prin întâmpinare intimata reclamantă C.A.I. a solicitat a se dispune respingerea recursului declarat în cauză, ca nefondat şi neîntemeiat, şi menţinerea sentinţei instanţei de fond ca fiind temeinică şi legală.

În motivarea opțiunii sale procesuale reclamanta intimată a susținut că în mod corect a apreciat instanța de fond că a îndeplinit toate condiţiile impuse de lege în vederea scutirii plăţii TVA-ului, dovadă fiind faptul că a şi fost scutită la vămuirea bunurilor  importate  ca ajutoare, aşa încât, aşa-zisa eroare nu îi este imputabilă şi nu poate fi obligată la plată, atâta timp cât a importat bunuri şi a fost scutită de taxe, inclusiv de TVA, având girul organelor vamale.

În drept, au fost invocate dispoziţiile art.205 şi următoarele din Codul de procedură civilă.

Analizând legalitatea şi temeinicia sentinţei atacate, prin prisma criticilor formulate, Curtea a reţinut următoarele:

În perioada 24.10.2014 - 30.10.2014 Biroul Vamal A. a efectuat controlul vamal  ulterior  asupra  declarațiilor  vamale  de punere în liberă circulație, prin care reclamanta a importat ajutoare umanitare din E. În acest context s-a reținut că în mod eronat comisionarul vamal a completat  rubrica 37 a codului V2A – scutire de la plata TVA, fără ca titularul operațiunii de transport, în speță reclamanta, să dețină decizie referitoare la aprobarea autorizării de desfășurare a activității de import de bunuri în regim de scutire de la plata TVA, conform Ordinului M.E.F. nr.2180/2007, dispunându-se în consecință măsura recalculării TVA.

Decizia nr…/22.10.2012 emisă de fosta D.G.F.P. a județului A.  acordă dreptul de  scutire  de  taxe vamale la import, şi nu se referă la scutirea de la plata accizelor sau a TVA pentru bunurile importate.

Pentru a beneficia de scutire de TVA reclamanta trebuia să-și regleze conduita în raport de Ordinului M.E.F. nr. 2180/2007 prin care este aprobată procedura de autorizare pentru a importa bunuri în regim de scutire de la plata taxei pe valoarea adăugată a organismelor prevăzute la art. 48, 56 şi la art. 64 lit. c) din Normele privind scutirea de la plata taxei pe valoarea adăugată şi a accizelor pentru importurile definitive ale anumitor bunuri, prevăzută la art.142 alin. (1) lit. d) şi art.199 alin. (3) din Legea nr.571/2003 privind C. fiscal, aprobate prin OMFP nr. 2220/2006.

Potrivit art. 2 alin. (1) din acest act normativ, în vederea autorizării pentru a importa bunuri în regim de scutire de la plata taxei pe valoarea adăugată, organizaţiile de stat sau alte organizaţii cu caracter caritabil ori filantropic, care pot beneficia de scutire de la plata taxei în baza prevederilor art.48 din normele  aprobate  prin  OMFP  nr. 2220/2006, depun o cerere în acest sens la direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene sau la administraţiile finanţelor publice ale sectoarelor municipiului B., după caz, în a căror rază teritorială îşi desfăşoară activitatea.

Aşadar, rezultă că pentru a beneficia de oricare tip comunitar de scutire, organizaţia importatoare de bunuri trebuie să urmeze anumite proceduri, respectiv să adreseze  organelor fiscale competente, cerere tip conform modelelor prevăzute expres în ordinele mai sus menţionate, semnată de reprezentantul său legal, cerere care trebuie să cuprindă obligatoriu  menţiuni privind scopul concret pentru care se solicită aprobarea.

Conform art.5 din OMFP nr.2180/2007 decizia privind aprobarea autorizării de desfăşurare a activităţii de import de bunuri în regim de scutire de la  plata  T.V.A.  se prezintă în original la autoritatea vamală, care va menţiona pe  verso  numărul  şi data declaraţiei vamale de punere în libera circulaţie şi va reţine o copie. Scutirea de la plata taxei pe valoarea adăugata se acordă după verificarea îndeplinirii celorlalte condiţii prevăzute de legislaţia în vigoare.

  În speţă, intimata a solicitat și obținut doar scutirea de la plata taxelor vamale, aşa cum rezultă din Decizia nr…/22.10.2012 emisă de fosta  D.G.F.P. a județului A. în conformitate cu dispoziţiile art.61 - 65 sau 74 - 80 din Regulamentul (CE) nr.1186/2009 şi ale  O.M.F.P. nr.2400/2010, însă nu a solicitat la momentul efectuării  formalităţilor  vamale scutirea de la plata T.V.A.

 Prin urmare, în mod corect s-a emis Decizia pentru regularizarea situaţiei privind obligaţiile suplimentare de plată stabilite de controlul vamal nr. …/…/30.10.2014 emisă de Biroul Vamal de Interior A., întrucât  pentru a beneficia de scutirea de la plata T.V.A la import, la momentul efectuării formalităţilor vamale  de  punere în libera circulaţie mai sus menţionate, era necesar  a  se prezenta  organelor  vamale  Decizia  privind aprobarea/respingerea autorizării de desfăşurare a activităţii de  import  de  bunuri în regim de scutire de la plata T.V.A. emisă în conformitate cu prevederile O.M.F.P. nr. 2180/2007, în original.

 În aceste condiţii, Curtea a constatat incidenţa motivului de casare prevăzut de art. 488 alin. 1 pct. 8 Cod procedură civilă , recursul declarat a fost admis, şi în temeiul art. 20 din  Legea nr.554/2004  și art. 498 Cod procedură civilă a fost casată sentinţa atacată şi respinsă acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantă.