Plângere condamnat

Sentinţă penală 654 din 14.04.2009


Dosar nr. 805/302/2009

Sentinţa Penală Nr. 654

Şedinţa publică de la 14 Aprilie 2009

Ministerul Public-Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 este reprezentat de procuror  CP.

Pe rol soluţionarea cauzei penale privind pe petent St C, având ca obiect contestaţie împotriva hotărârii judecătorului delegat

La apelul nominal făcut în şedinţa publică a răspuns petentul personal şi asitat de apărător desemnat din oficiu, I O, cu împuternicire avocaţială la dosar şi martorul CF.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier , care învederează instanţei că a fost depusă la dosar caracterizarea comportamentului petentului în detenţie.

S-a procedat la audierea martorului C F, declaraţia acestuia fiind consemnată şi ataşată la dosarul cauzei.

Nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat, instanţa  constată  cauza în stare de judecată şi  acordă cuvântul în dezbateri.

Apărătoarea petentului solicită admiterea contestaţiei şi anularea sancţiunii aplicată petentului.

Reprezentatul Ministerului Public, având cuvântul, solicită respingerea contestaţiei şi menţinerea încheierii pronunţate de judecătorul delegat.

Condamnatul, având cuvântul, solicită anularea raportului de sancţiune.

INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei penale de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti la data de 28.01.2009 , sub nr. 805/302/2009, petentul  S C a formulat contestaţie împotriva încheierii nr. 8/2009, pronunţată de judecătorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate la PR.

În motivarea contestaţiei, petentul a arătat că raportul i-a fost făcut pe nedrept, deoarece, el se afla pe holul secţiei unde se aflau mai mulţi deţinuţi şi , după ce s-a făcut percheziţia corporală şi apoi percheziţia bagajelor, în timpul percheziţiei, în învălmăşeala care era pe holul secţiei, cineva a aruncat către bagajul său un prosop de culoare verde în care se afla împachetat un telefon mobil.

La dosarul cauzei a fost ataşat dosarul nr.994/2008 al judecătorului delegat la P R.

Din analiza actelor şi lucrărilor dosarului, instanţa reţine că, prin hotărârea nr.1499/2008 a  comisiei de disciplină  din cadrul P Bucureşti R, deţinutului S C , i-a fost aplicată măsura disciplinară constând în suspendarea dreptului de a primi vizite pe o perioadă de o lună,  pentru  deţinere de bunuri interzise.

S-a reţinut că  în data de 14.10.2008, asupra  persoanei private de libertate s-a descoperit un telefon mobil marca Sony Ericsson.

La data de 23.12.2008, condamnatul a formulat plângere împotriva acestei măsuri, plângerea fiind înregistrată de judecătorul delegat, sub nr. 994/2008.

Prin încheierea nr.8/7.01.2009, judecătorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate din cadrul P R, a respins ca nefondată plângerea formulată de condamnat.

Instanţa a încuviinţat pentru petent administrarea probei cu martori şi înscrisuri.

Au fost audiaţi în cauză martorii V F şi C F, declaraţiile acestora fiind consemnate şi ataşate la dosarul cauzei.

A fost depusă la dosar o caracterizare a comportamnetului persoanei private de libertate.

Analizând probele administrate în cauză, respectiv, raportul de incident , rapoartele de activitate, declaraţiile date de către petent cu ocazia cercetării disciplinare , precum şi declaraţiile date de martorii V F şi C F, atât cu ocazia cercetării judecătoreşti, cât şi în faţa instanţei, se reţine în fapt că, în data de 14.10.2008, la parcheziţia efectuată asupra deţinutului S C a fost găsit un telefon mobil marca Sony Ericcson.

Instanţa constată însă că petentul nu se face vinovat de abaterea disciplinară prevăzută de art.63 lit. j din HG 1897/2006 reţinută în sarcina sa, întrucât, din declaraţiile petentului care se coroborează cu  declaraţiile martorilor audiaţi în cauză, rezultă că telefonul respectiv nu îi aparţinea acestuia, ajungând în posesia petentului în împrejurări independente de voinţa acestuia.

Instanţa mai reţine din caracterizarea aflată la dosar că, persoana privată de libertate S C manifestă un comportament adecvat faţă de personal, stabileşte relaţii în general neconflictuale cu celelalte  persoane private de libertate, a participat la activităţi recreative, fiind selecţionat o perioadă de timp la muncă, iar, în prezent face parte din colectivul activităţilor educativ-ocupaţionale.

Se mai reţine că, în perioada martie 2007-martie 2008 a fost recompensat de şase ori cu suplimentarea drepturilor la pachet şi/sau vizită pentru desfăşurarea activităţilor de muncă şi are 85,28 zile câştigate prin muncă.

Faţă de cele reţinute mai sus, în baza art.74 alin.5 din Legea nr.275/2006, instanţa va admite  contestaţia formulată de condamnatul  S C şi va dispune anularea sancţiunii disciplinare constând în suspendarea dreptului de a primi vizită pe o perioadă de o lună , aplicată prin hotărârea nr.1499/2008  din 16.12.2008 a  comisiei de disciplină  din cadrul P B R.

În baza art.192 al.3 Cpp., cheltuielile judiciare vor rămâne în sarcina statului.

Onorariul apărătorului din oficiu, în cuantum de 100 lei, va fi avansat din fondul Ministerului Justiţiei.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite contestaţia formulată de condamnatul  S C (fiul lui F şi al lui M  , născut la, deţinut în  P R), împotriva încheierii nr. 8/7.01.2009, pronunţată de judecătorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate la P R.

Dispune anularea sancţiunii disciplinare constând în suspendarea dreptului de a primi vizită pe o perioadă de o lună , aplicată deţinutului  prin hotărârea nr.1499/2008  din 16.12.2008 a  comisiei de disciplină  din cadrul P B R.

Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.

Onorariul apărătorului din oficiu, în cuantum de 100 lei, va fi avansat din fondul Ministerului Justiţiei.

Definitivă.

Pronunţată în şedinţa publică de la  14 Aprilie 2009.