Paternitate

Sentinţă civilă 248 din 12.01.2010


Prin actiunea civila formulata de reclamantul VA  în contradictoriu cu pârâta CR  pentru minorul VACs-au solicitat urmatoarele:

-În temeiul art. 58 al.1 C. Fam., sa se dispuna înlaturarea cu efect retroactiv al filiatiei stabilita prin recunoasterea reclamantului în fata delegatului Starii Civile fata de minorul VAC nascut la data de 19.12.2008;

-Pe cale de consecinta, sa se dispuna radierea numelui si prenumelui subsemnatului din actul de nastere al minorului mai sus identificat în rubrica TATA, ca efect al revocarii recunoasterii facuta de subsemnatul în temeiul art. 57 alin. 2 din C.Fam;

-Cu cheltuieli de judecata.

În motivarea actiunii s-a aratat ca partile au fost casatorite în perioada 19.08.2004 si 06.11.2008, ca minorul A C s-a nascut  dupa pronuntarea sentintei de divort dar înainte ca aceasta sa ramâna definitiva, ca prin efectul art. 53 codul familiei  este mentionat reclamantul ca tata în certificatul de nastere al minorului si ca reclamantul s-a prezentat la serviciul de stare civila, având o buna relatie cu pârâta  si cedând rugamintilor ei, si a  declarat ca este tatal minorului.

Reclamantul apreciaza ca nu s-a gândit la consecintele declaratiei sale si ca nu este normal sa fie trecut formal la rubrica tata, în conditiile în care nu are aceasta calitate.

În drept, s-au invocat dispozitiile art. 58 al.1 codul familiei’, art. 57 al.2 codul familiei , art. 112 si 274 cod de procedura civila.

În probatiune s-au depus: copie sentinta civila nr.6667/06.11.2008, , copia actiune civila , liste detalii convorbiri telefonice.

Actiune a fost timbrata cu 19 lei si timbru judiciar de 0,3 lei.

Pârâta  a formulat întâmpinare prin care solicita respingerea actiunii ca inadmisibila.

Pârâta arata ca paternitatea a fost stabilita prin aplicarea prezumtiei de paternitate si nu prin recunoastere astfel ca actiunea în contestarea recunoasterii de paternitate este inadmisibila. S-a mai aratat ca sustinerile reclamantului nu sunt reale  ca nu avut nici o întelegere „pur formala” cu acesta pentru recunoasterea paternitatii, reclamantul nu avut nici o îndoiala asupra calitatii de tata a minorului.

În probatiune s-a depus copia certificatului de nastere al minorului, copia hotarârii de divort

Fata de exceptia inadmisibilitatii actiunii reclamanta a pus concluzii de respingere apreciind ca oricine poate formula o asemenea actiune având în vedere ca minorul s-a nascut între data pronuntarii divortului si data ramânerii definitive, actiunea fiind admisibila.

Instanta se va pronunta mai întâi asupra exceptiei inadmisibilitatii actiunii în temeiul art. 137 cod de procedura civila.

Instanta retine din întreg probatoriul cauzei urmatoarele:

Partile s-au casatorit la 19.08.2004 si prin sentinta civila nr. 6667/06.11.2008 s-a hotarât divortul ramas irevocabil la data de 12.01.2009.

La data de 19.12.2008 s-a nascut minorul VAC si potrivit certificatului de nastere reclamantul este tatal acestuia iar pârâta mama sa.

Având în vedere ca nasterea minorului s-a produs în timpul casatoriei (data ramânerii irevocabile a hotarârii de divort, care marcheaza desfacerea casatoriei, fiind ulterioara), minorul are statutul unui copil din casatorie iar paternitatea sa se stabileste în conformitate cu dispozitiile art. 53 codul familiei potrivit carora „Copilul nascut în timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei.”. Aceste dispozitii legale instituie o prezumtie de paternitate care poate fi înlaturata în cazul în care este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului, prin actiunea în tagada a paternitatii prevazuta de art. 54 codul familiei.

Potrivit art. 56 codul familiei, în afara de cazul prevazut de art 53, paternitatea copilului se poate stabili prin recunoastere sau prin hotarâre judecatoreasca. În consecinta, recunoasterea de paternitate are loc numai în cazul minorilor din afara casatoriei si este exclusa în cazul minorilor din casatorie. În speta, nu intereseaza daca reclamantul a dat declaratia de recunoastere de paternitate la starea civila deoarece opereaza de drept prezumtia de paternitate instituita de art. 53 codul familiei. Cu alte cuvinte, chiar daca reclamantul nu declara nasterea la serviciul de stare civila era înscris ca tata al minorului în virtutea art. 53 .

În aceste conditii, este evident ca actiunea în contestarea recunoasterii de paternitate prevazuta de art. 58 codul familiei  este admisibila numai în cazul recunoasterii unui copil din afara casatoriei.

Având în vedere ca, în speta, minorul este din casatorie si actiunea în contestarea recunoasterii de paternitate este inadmisibila, instanta constata întemeiata exceptia si o va admite. În consecinta,  actiunea va fi respinsa ca inadmisibila.

Opinia reclamantului ca oricine poate contesta recunoasterea de paternitate care nu corespunde adevarului este corecta dar o asemenea actiune poate privi numai recunoasterea de paternitate a copilului din afara casatoriei. Recunoasterea paternitatii unui copil din casatorie este nula daca are loc înainte de înlaturarea paternitatii din casatorie.

Pentru înlaturarea paternitatii minorului din casatorie, reclamantul are la îndemâna actiunea în tagada a paternitatii prevazuta de art. 54 codul familiei, pe care o poate exercita în termen de 3 ani de la nasterea minorului.

Instanta subliniaza ca în virtutea rolului activ nu poate schimba cauza actiunii asa cum a fost aratata în cererea de chemare în judecata si cum a fost sustinuta dupa punerea în discutia contradictorie a partilor.

Retinând culpa procesuala în sarcina reclamantului, instanta îl va obliga la cheltuieli de judecata reprezentând onorariu avocat în suma de 1500 lei, dovedit cu chitanta de la fila 31.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE

Admite exceptia inadmisibilitatii actiunii, invocata de pârâta si, în consecinta:

Respinge ca inadmisibila actiunea de contestare a recunoasterii de paternitate formulata de reclamantul VA cu domiciliul în Sibiu strada Iezer, bl.5, apartament 75 în contradictoriu cu pârâta CR cu domiciliul în Sibiu strada Varului, nr. 7A.

Obliga reclamantul sa plateasca pârâtei suma  de 1500 lei cheltuieli de judecata.

Cu apel în 15 zile de la comunicare, potrivit art. 282 c.p.civ.

Pronuntata în sedinta publica din 12.01.2010.