Contravenţii

Sentinţă civilă 337 din 14.01.2010


În data de 31.VII.2009 a fost înregistrata pe rolul Judecatoriei Sibiu, sub nr. 9582/306/2009, plângerea contraventionala formulata de catre petentul M. R. N., în contradictoriu cu intimatul I. P. J.S., prin care s-a solicitat anularea procesului-verbal seria CC.nr.4116884 emis de intimat.

În motivarea plângerii, petentul a aratat ca intimatului ai revine sarcina de a dovedi ca el a comis contraventia retinuta în sarcina lui prin procesul-verbal.

Plângerea contraventionala este scutita de taxa juridica de timbru, potrivit dispozitiilor art.15 lit.i din Legea 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, si cele ale art.36 din O.G.2/2001 si de timbru judiciar, potrivit art.1 alin.2 din O.G. nr. 32/1995.

Intimatul, legal citat nu a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea plângerii aratând ca din plansele foto aflate la f.8 dosar, rezulta ca petentul a condus cu viteza de 142 km/h.

În cauza, instanta a administrat, la solicitarea partilor, proba cu înscrisuri, în cadrul careia a fost depus la dosarul cauzei, în fotocopie, proces-verbal de constatare a contraventiei, dovada de comunicare a procesului-verbal.

Analizând înscrisurile depuse la dosarul cauzei, prin prisma dispozitiilor legale aplicabile în cauza, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:

La data de 18.VII.2009 a fost întocmit de catre intimat, procesul-verbal seria CC nr.4116884, emis de intimat,  prin care s-a retinut savârsirea de catre petent a contraventiei prevazute de art. 121/1 din HG.1391/2006,  constând în aceea ca petentul, în data de 18.VII.2009 la orele 16,41 a condus autoturismul cu nr.de înmatriculare SB-16-VRS pe DNA km.322 cu viteza de 142 km./h.

Facând aplicarea dispozitiilor legale în materie, art.34 din OG nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, instanta constata ca plângerea contraventionala formulata de catre petent a fost depusa în termenul prevazut de lege, respectiv în termen de 15 zile de la data comunicarii procesului-verbal de constatare a contraventiilor.

Din plansele foto aflate la fila 8 dosar, rezulta ca petentul a condus autoturismul cu nr.de înmatriculare SB-16-VRS cu 142 km/h , viteza masurata cu aparatul radar amplasat pe autoturismul cu nr.SB-08-LKY.

Din buletinul aflat la fila 9 dosar, rezulta ca aparatul radar era verificat metrologic la data comiterii contraventiei.

Asemenea unei infractiuni, contraventia este fapta tipica si antijuridica, comisa cu vinovatie si care este prevazuta de lege. De asemenea, contraventia are ca obiect juridic, un obiect material, un subiect activ, un subiect pasiv, o latura obiectiva si o latura subiectiva. În ceea ce priveste latura obiectiva, aceasta consta în actiunea sau inactiunea descrisa în norma de stabilire si sanctionare a contraventiei, în urmarea pe care comportamentul ilicit îl produce si în raport de cauzalitate care trebuie sa existe între cele doua elemente. Textul legal desemneaza exact fapta care constituie contraventii.

În speta, analizând materialul probator administrat în cauza, instanta constata ca situatia de fapt retinuta în sarcina contestatorului prin procesul-verbal de contraventie corespunde realitatii.

Având în vedere aceste aspecte mai sus mentionate, rezulta ca fapta de  savârsirea careia se face vinovat petentul a fost corect retinuta de catre agentul constatator, fiind îndeplinita conditia tipicitatii, care reprezinta corespondenta ce trebuie sa existe între fapta concret comisa de catre contravenient si modul abstract descris prin norma de incriminare a contraventiei.

În plus, sanctiunea este corect individualizata, având în vedere situatia de fapt retinuta în procesul-verbal de constatare contraventie, respectiv faptul ca petentul a încalcat dispozitiile legale referitoare la depasirea regulamentara. În acest sens, sanctiunea amenzii contraventionale în cuantum de 12.500 lei  a fost aplicata în limitele prevazute de actul normativ si este proportionala cu gradul de pericol social al faptei savârsite. La stabilirea cuantumului amenzii contraventionale, s-au respectat dispozitiile legale de individualizare ale acesteia. Asadar, potrivit art.98 alin.1 din OUG nr.195/2002, amenzile contraventionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor – amenda aplicate. La stabilirea cuantumului amenzii contraventionale s-au respectat dispozitiile legale.

Fata de considerentele expuse în temeiul art.34 din O.G.nr.2/2001 va respinge plângerea ca neîntemeiata.

Pentru aceste motive,

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE:

Respinge plângerea formulata de petentul M. R.-N., domiciliat în …., în contradictoriu cu intimatul I. J. P. S..

Mentine  procesul-verbal seria CC  nr. 4116884/2009 încheiat de intimat.

Cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Pronuntata în sedinta publica, azi, 14.I.2010.