Drepturi de a avea legături personale cu minorul

Sentinţă civilă 368 din 14.04.2010


Reclamanta S.Gh. a chemat în judecată civilă pe pârâţii I.I. şi I.M., I.D, O.M şi I.I., ultimii în calitate de moştenitori ai defunctului I.M., solicitând instanţei să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de act de vânzare – cumpărare pentru imobilul  constând din casă de locuit şi teren aferent.

În motivarea acţiunii, reclamanta a arătat că, la data de 10.12.2005, s-a înţeles cu I.I. şi I.M.să cumpere de la aceştia imobilul descris mai sus, ocazie cu care au încheiat un înscris sub semnătură privată, semnat în prezenţa mai multor martori. Din preţul stabilit la suma de 8000 ROL, reclamanta a mai arătat că s-a achitat suma de 2000 ROL la data perfectării înţelegerii iar, ulterior, s-a achitat în tranşe şi diferenţa de preţ.

Cu toate că stăpâneşte imobilul de la data  încheierii convenţiei, reclamanta a susţinut că pârâţii nu au făcut demersurile necesare întocmirii documentaţiei tehnice şi încheierii contractului de vânzare – cumpărare în formă autentică.

În urma administrării probelor, instanţa a reţinut că reclamanta a convenit cu I.I. şi cu defunctul I.M., la data de 10.12.2005 să cumpere imobilul proprietatea acestora.

Cu această ocazie, au încheiat un înscris sub semnătură privată intitulat „chitanţă” în prezenţa mai multor martori.

După încheierea convenţiei, reclamanta a intrat în posesia imobilului.

Din înscrisurile depuse de reclamantă la dosar, instanţa a reţinut că aceasta a achitat vânzătorilor preţul de 8000 ROL şi că aceştia din urmă sunt proprietarii bunului imobil, conform contractului de vânzare-cumpărare autentificat de BNP.

După încheierea convenţiei, I.M. a decedat iar moştenitorii acestuia nu s-au prezentat la notariat în vederea încheierii contractului de vânzare – cumpărare în formă autentică.

Instanţa , în baza disp.art.5 alin.2 titlul X al Legii 247/2005 a admis acţiunea reclamantei şi a pronunţat o hotărâre care să ţină loc de act de vânzare-cumpărare.

Domenii speta