Plângere contravenţională – Expirarea termenului de valabilitate pentru aprobarea de model a cinemometrului

Sentinţă civilă 46 din 17.03.2009


Plângere contravenţională – expirarea termenului de valabilitate pentru aprobarea de model a cinemometrului ( extras din sentinţa civilă nr. 954/17.03.2009 rămasă irevocabilă prin respingerea recursului ca neîntemeiat)

(……….) Deşi petentul a contestat valoarea probatorie a înscrisurilor depuse la dosar de agentul constatator – planşele fotografice realizate cu cinemometrul pe motiv că aprobarea de model emisă pentru acest tip de dispozitiv are termenul de valabilitate expirat, instanţa va înlătura aceste susţineri ca neîntemeiate pentru următoarele raţiuni:

Astfel, conform art. 3 din OG 20/1992 aprobată prin legea 11/1994 cu modificările ulterioare mijloacele de măsurare şi măsurările care sunt utilizate în domenii de interes public privind sănătatea şi siguranţa populaţiei, ordinea publică, protecţia mediului, protecţia consumatorilor, perceperea taxelor şi impozitelor şi corectitudinea tranzacţiilor comerciale, care afectează direct sau indirect viaţa cetăţenilor, se supun controlului metrologic legal, conform prevederilor prezentei ordonanţe.

Conform art. 16 din acelaşi act normativ, pentru introducerea pe piaţă şi punerea în funcţiune a cinemometrelor controlul metrologic legal se exercită în conformitate cu prevederile din instrucţiunile de metrologie legală, prin următoarele modalităţi:

a) aprobare de model;

b) aprobare de model CEE;

c) verificare metrologică iniţială;

d) verificare iniţială CEE;

e) aviz metrologic.

Potrivit pct. 1 din Anexa 1 la ordonanţă, prin  aprobare de model se înţelege decizie cu relevanţă legală bazată pe un raport de evaluare, conform căreia un tip de mijloc de măsurare îndeplineşte cerinţele din reglementările de metrologie legală aplicabile şi este adecvat utilizării în domeniul reglementat, astfel încât este de presupus că el realizează rezultate de măsurare sigure, într-o perioadă de timp definită;

Pentru mijloacele de măsurare care au corespuns la controlul metrologic legal prevăzut la art. 16 alin. 1 se emit, după caz, documente specifice şi li se aplică, după caz, următoarele marcaje metrologice:

a) marcajul aprobării de model;

b) marcajul de verificare metrologică;

c) marcajul aprobării de model CEE;

d) marcajul de verificare iniţială CEE.

Din buletinul de verificare metrologică a cinemometrului utilizat reiese că pentru acest tip de aparat radar s-a emis aprobarea de model AM/185/2001, iar verificarea metrologică a aparatului radar era valabilă la momentul întocmirii procesului verbal, astfel încât cinemometrul reprezintă un mijloc de măsurare legal.

Împrejurarea că aprobarea de model emisă pentru acest tip de aparat radar era expirată nu are relevanţă asupra valabilităţii măsurătorilor efectuate, acest aspect interesând doar comercializarea ulterioară (introducerea pe piaţă) a acestui tip de aparat, astfel cum se prevede în mod clar în art. 16 din OG 20/1992 .

Petentul a mai susţinut că măsurătoarea efectuată a fost influenţată de prezenţa reţelelor electrice în apropierea zonei respective.

Aceste susţineri sunt neîntemeiate având în vedere că reţeaua electrică aflată în apropierea DN 15 D este de medie tensiune (20 KV) şi nu de înaltă tensiune cum a susţinut petentul, iar eliberarea buletinului de verificare metrologică presupune că cinemometrul nu este influenţat de existenţa unor astfel de factori cu potenţial perturbator.

Corectitudinea înregistrărilor radar a fost contestată de petent şi pe motiv că la acel moment se afla în curbă, acest aspect fiind de natură să influenţeze corectitudine măsurătorilor. Însă, din planşele fotografice depuse la dosar (fila 11 – planşa 4) reiese cu claritate că autoturismul condus de petent a fost surprins deplasându-se cu viteza de 115 km/h înainte de intrarea în curbă, respectiv înainte de a ajunge în dreptul indicatorului rutier de atenţionare cu privire la faptul că urma o succesiune de curbe. (……….)