Propunere de arestare preventivă

Hotărâre 1 din 15.01.2013


La data de (,…), pe rolul Judecătoriei (…) a fost înregistrat sub numărul (…), referatul nr.(…), prin care Parchetul de pe lângă Judecătoria (…) a formulat propunere de arestare preventivă a inculpatului (…) pe o durată de 29 de zile, începând cu data de (…) până la data de (…).

În fapt s-a reţinut că la data de (…) inculpatul (…) a indus şi menţinut în eroare părţile vătămate (…), acţiunea acestuia constând în promiterea că le vinde motorină cu preţul de 4 lei/litru, cauzându-le un prejudiciu de 400 lei, respectiv 950 lei, fapte prevăzute şi pedepsite de art.215 al.1 C.pen.

Prin ordonanţa nr.(…) din data de (…) s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpat pentru săvârşirea a două infracţiuni de înşelăciune prev.şi ped.de art.215 al.1 Cod penal cu aplic.art.37 lit.a Cod penal şi art.33 lit.a Cod penal. Prin ordonanţa  nr.(…) din data de (...) s-a dispus reţinerea inculpatului pe o durată de 24 de ore, începând cu data de (…), ora (…)

Potrivit art.149 ind.1 al.1 C.pr.pen. pentru a se putea dispune măsura arestării preventive a inculpatului trebuie să existe vreunul dintre cazurile prevăzute de art.148 C.pr.pen.

Art.148 al.1 C.pr.pen. dispune că măsura arestării preventive poate fi luată dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art.143 C.pr.pen. şi numai în vreunul din cazurile enumerate în acest articol.

Astfel, în prezenta cauză instanţa reţine că inculpatul a săvârşit fapte de înşelăciune, la dosarul cauzei existând suficiente indicii temeinice care să ducă la concluzia că inculpatul (…), prin inducerea în eroare a părţilor vătămate a obţinut suma de 1.350 lei.

Sub aspectul dispoziţiilor art.148 lit.f C.pr.pen. se constată că pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunile săvârşite de inculpat este închisoare mai mare de 4 ani, infracţiuni pentru care s-a solicitat luarea măsurii arestării preventive.

Pentru alegerea măsurii preventive instanţa are în vedere dispoziţiile art.136 C.pr.pen., potrivit cărora, în cauzele privitoare la infracţiuni pedepsite cu închisoarea, pentru a se asigura buna desfăşurare a procesului penal ori pentru a se împiedica sustragerea învinuitului sau inculpatului de la urmărirea penală, de la judecată sau de la executarea pedepsei se poate lua una dintre următoarele măsuri: reţinerea, obligarea de a nu părăsi localitatea, obligarea de a nu părăsi ţara şi arestarea preventivă. Alin.8 al aceluiaşi articol stabileşte următoarele criterii complementare pentru alegerea măsurii arestării preventive. Scopul urmărit, gradul de pericol social al infracţiunii, sănătatea, vârsta, antecedentele penale şi alte situaţii privind persoana faţă de care se ia măsura.

În speţă, la alegerea măsurii arestării preventive instanţa are în vedere scopul acesteia şi gradul de pericol social şi nu în ultimul rând starea de sănătate a inculpatului, care, prezent la instanţă a putut fi observată cu uşurinţă. Pe de altă parte este demn de reţinut şi faptul că ambele părţi vătămate, la rândul lor au urmărit obţinerea unor avantaje în mod ilicit, prin acceptarea promisiunii inculpatului de vânzare a motorinei la un preţ sub cel practicat legal, partea vătămată (…) chiar însoţindu-l pe inculpat la staţia de alimentare, deşi era evident că nu se putea procura combustibilul în maniera promisă.

În consecinţă, instanţa, apreciind că lăsarea inculpatului în libertate nu prezintă pericol social concret pentru ordinea publică, pentru motivele arătate mai sus, în temeiul art.149 ind.1 al.9 C.pr.pen. va respinge propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria (…) de arestare preventivă a inculpatului (…)

În temeiul art.145 C.pr.pen. coroborat cu art.149 ind.1 al.12 rap.la art.146 al.1 ind.1 C.pr.pen. va lua faţă de inculpat măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu actual, respectiv (…), fără încuviinţarea instanţei.

În temeiul art.145 al.3 C.pr.pen. va impune inculpatului ca pe durata măsurii de a nu părăsi localitatea să respecte următoarele obligaţii:

-să se prezinte la instanţă de judecată-Judecătoria (…)-ori de câte ori va fi chemat; - să se prezinte la Poliţia (…), conform programului de supraveghere întocmit de organele de poliţie sau ori de câte ori este chemat; - să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei; - să nu deţină, să nu folosească şi să nu poate nicio categorie de arme.

În temeiul art.145 al.3 C.pr.pen. va atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii aplicate sau a obligaţiilor ce-i revin, măsura obligării de a nu părăsi localitatea va fi înlocuită cu măsura arestării preventive în condiţiile prevăzute de lege.

Onorariul apărătorului din oficiu, în cuantum de (…) lei va fi avansat din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul (…)