Contract de întreţinere .Pluralitate de creditori - neîndeplinirea obligaţiei de întreţinere faţă de unul din creditorii obligaţiei de întreţinere atrage rezoluţiunea contractului de întreţinere în întregime iar nu pro parte , pentru cota parte din b...

Sentinţă civilă 469 din 27.01.2009


Contract de întreţinere .Pluralitate de creditori - neîndeplinirea obligaţiei de întreţinere faţă de unul din creditorii obligaţiei de întreţinere atrage rezoluţiunea contractului de întreţinere în întregime iar nu pro parte , pentru cota parte din bun ce a aparţinut creditorului faţă de care obligaţia nu a fost executată .

Prin acţiunea civilă înregistrată pe rolul Judecătoriei Tg-Jiu reclamanta B.E , a chemat în judecată pe pârâţii Ş.N, Ş.F. şi Ş. D. M., solicitând instanţei ca prin sentinţa  ce se va pronunţa  să se dispună  rezoluţiunea contractului de întreţinere autentificat sub nr. 332/30.01.1984 şi repunerea părţilor în situaţia anterioară.

În motivarea acţiunii a arătat reclamanta că în anul 1984 împreună cu soţul său au încheiat un contract de întreţinere în favoarea fiicei lor Ş.E. . Că la 26.12.1990 a intervenit decesul creditorului obligaţiei de întreţinere  B.G iar la 19.05.2004 a decedat întreţinătoarea astfel că reclamanta a rămas fără întreţinere . A mai arăta reclamanta că de la decesul debitoarei obligaţiei de întreţinere sale este întreţinută de o ală persoană , pârâţii în calitate de moştenitori ai întreţinătoarei , neînţelegând să-şi îndeplinească obligaţia de întreţinere asumată de autoarea lor.  În drept acţiunea a fost întemeiată pe disp. art. 1020-1021 C.civ.

Prin sentinţa civilă pronunţată în cauză , instanţa a admis acţiunea civilă , dispunând rezoluţiunea contractului de întreţinere autentificat sub nr. 332/30.01.1984 şi repunerea părţilor în situaţia anterioară încheierii actului .

A reţinut instanţa că prin contractul de întreţinere autentificat sub nr. 332/30.01.1984 , B.G. şi B. E  au transmis numitei Ş.E.  dreptul de proprietate asupra unui imobil casă de locuit şi anexe gospodăreşti, debitoarea obligaţiei de întreţinere angajându-se să le  asigure creditorilor  întreţinerea zilnică pe tot timpul vieţii , cu toate cele necesare , iar la deces să-i înmormânteze conform obiceiului locului.

La data de 19.05.2004 a intervenit decesul debitoarei obligaţiei de întreţinere situaţie în care potrivit disp. art. 1063,1065 cod civil  obligaţia de întreţinere se transmite moştenitorilor acceptanţi ai succesiunii acesteia, ei fiind obligaţi fiecare pentru tot pentru a împiedica desfiinţarea contractului ca urmare a neexecutării obligaţiei de întreţinere asumată de autorul lor.

Raportat la actele dosarului, a reţinut instanţa că  după decesul debitoarei obligaţiei de întreţinere , moştenitorii acesteia nu au mai  îndeplinit obligaţiile contractate de autoarea lor , astfel încât, în condiţiile art. 1021 C.civ., creditorul  obligaţiei este  îndreptăţit  fie să-i silească pe debitori să execute obligaţia , prin transformare întreţinerii în rentă , fie să solicite rezoluţiunea contractului.

În prezenta cauză , creditoarea obligaţiei de întreţinere a optat să solicite rezoluţiunea contractului de întreţinere .

Chiar dacă unul din creditorii obligaţiei de întreţinere a decedat iar până la decesul acestuia debitoarea şi-a îndeplinit întrutotul obligaţia , prin neîndeplinirea obligaţiei de întreţinere faţă de reclamantă după 2004 se angajează rezoluţiunea întregului  contract de întreţinere iar nu pro parte( pentru cota parte din bun ce a aparţinut creditorului faţă de care obligaţia nu a fost executată ), având în vedere caracterul indivizibil al obligaţiei de întreţinere. Potrivit literaturii juridice în caz de pluralitate de creditori , obligaţia de întreţinere nu este considerată îndeplinită dacă nu s-a executat integral faţă de toţi creditorii, întinderea şi valoarea prestaţiei fiind în funcţie de necesităţile şi durata vieţii tuturor creditorilor.