Fara titlu

Sentinţă civilă 43 din 24.01.2006


Prin plângerea formulată la această instanţă, reclamanta M.M. a solicitat desfiinţarea hotărârii Comisiei Judeţene Teleorman pentru Aplicarea Legii nr. 18/1991 şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 9 ha teren arabil şi 1 ha pădure.

În motivarea plângerii, a susţinut că prin cererea înregistrată la Comisia Locală sub nr. 11/2 decembrie 1997 a solicitat să i se reconstituie dreptul de proprietate, dar cererea i-a fost respinsă ca nefondată de către cele două comisii.

În calitatea sa de unică moştenitoare, prin titlul de proprietate din 2004 i s-a reconstituit dreptul doar pentru 10 ha, conform Legii nr. 18/1991.

Instanţa a solicitat documentaţia care a stat la baza hotărârii contestate, iar reclamanta a depus la dosar actele de stare civilă, sentinţa civilă nr. 1445/2004 a Judecătoriei Turnu Măgurele, titlul de proprietate pentru suprafaţa de 10 ha şi actul dotal nr. 130/3 februarie 1939.

Analizând întregul material probator administrat în cauză, instanţa a reţinut că prin actul dotal mai sus menţionat mama reclamantei a fost înzestrată cu suprafaţa de 15 ha teren arabil într-un singur trup pe raza comunei Plopii Slăviteşti şi cu suprafaţa de 5 ha teren arabil şi pădure într-un singur trup pe raza aceleiaşi comune.

Prin sentinţa civilă nr. 1445 din 3 iunie 1994 a Judecătoriei Turnu Măgurele, reclamantei, în calitate de fiică şi unic moştenitor legal al defunctei F.P. i s-a reconstituit dreptul de proprietate doar pentru 10 ha teren agricol pe raza comunei Plopii Slăviteşti.

La apariţia Legii nr. 169/1997, reclamanta a solicitat în termen reconstituirea dreptului de proprietate şi pentru diferenţa de teren până la 20 ha, din care 1 ha pădure.

Actul dotal se coroborează şi cu declaraţiile martorilor, din care a rezultat că părinţii defunctei F.P., fiind chiaburi, şi-au înzestrat fiica la căsătorie cu o suprafaţă mare de teren agricol şi cu 3-4 ha pădure, stăpânită de mama reclamantei până la colectivizare.

În actul dotal nu s-a menţionat suprafaţa de pădure, dar reclamanta a solicitat doar 1 ha inclus în actul dotal în cele 5 ha  menţionate ca teren arabil şi pădure situate într-un singur trup.

Faţă de cele reţinute, instanţa a constatat ca nelegală şi netemeinică hotărârea Comisiei Judeţene prin care cererea reclamantei a fost respinsă ca nefondată pe motivul că reclamanta nu a anexat acte care să ateste dreptul de proprietate al autoarei pentru data intrării în C.A.P. şi nici acte cu privire la modul de preluare a acestei suprafeţe de către C.A.P.

S-a admis plângerea şi, în conformitate cu dispoziţiile art. 9, 11, 41 din Legea nr. 18/1991, i –a reconstituit reclamantei dreptul de proprietate pentru suprafaţa de 10 ha, din care 9 ha teren agricol şi 1 ha pădure pe raza comunei Plopii Slăviteşti, judeţul Teleorman.

Soluţia a fost menţinută în recurs prin respingerea recursului declarat de intimata Comisia Judeţeană Teleorman pentru Aplicarea Legii nr. 18/1991.

Domenii speta