Somaţie de plata

Sentinţă comercială 79 din 02.11.2009


DOSAR NR.. Cod operator 3925

ROMÂNIA

JUDECATORIA  TG CARBUNESTI, JUDETUL GORJ

Sentinta comerciala nr.79

Sedinta publica din 02.11.2009

Instanta constituita din:

Presedinte – .

Grefier – 

Pe rol fiind solutionarea actiunii comerciale avand ca obiect somatia de plata formulata de creditoarea  .. SRL cu sediul  .., împotriva pârâtei debitoare  …

La apelul nominal facut in sedinta publica au lipsit partile.

Procedura de citare a fost legal indeplinita.

S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care:

 In baza art. 167 alin. 1 cpc, instanta a incuviintat creditorei proba cu inscrisuri, considerand-o pertinenta, concludenta si utila solutionarii cauzei si a luat act de faptul ca debitorul nu a formulat intampinare, aceasta nefiind obligatorie in cauza, dar nici nu s-a prezentat la acest termen pentru a solicita incuviintarea de probe in aparare.

Nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat, instanta a constatat cauza in stare de judecata  si in baza art 150 cpc a retinut cauza in pronuntare.

I N S T A N T A

Deliberând asupra cauzei comerciale de fata, constata urmatoarele:

Prin cererea înregistrata pe rolul Judecatoriei Tg-Carbunesti, sub nr. ../317/2009, reclamanta/creditoare … SA, a solicitat somarea debitoarei  …  sa plateasca suma totala  de  450,84 lei, reprezentând debit determinat de neachitarea serviciilor de telefonie mobila Orange de catre pârâta debitoare, cu penalitatile aferente, respectiv 192,75 lei debit principal, 192,75 lei penalitati de intârziere,  32,12 lei dobânzi legale,  33,21 lei taxa de reziliere contract, cu cheltuieli de judecata.

În motivarea cererii, reclamanta  a aratat ca în baza contractului de abonament  la servicii de telefonie  mobila seria 1717257/12.10.2004  incheiat intre  parti, Orage Romania  avea obligatia  sa furnizeze  servicii de telecomunicatii Orage, iar debitorul avea obligatia  sa achite contravaloarea  serviciilor  prestate  in baza facturilor  emise  in termen de 14 zile calendaristice de la emiterea facturilor. 

A aratat ca, desi  compania Orange Romania SA  a prestat  serviciile pentru care s-a obligat  contractual, emitând  facturile nr BYDN0973749PJ/16.10.2006  si BDYM8904530PJ/16.09.2006, facturile nu au fost  achitate de catre debitor. Pentru serviciile neachitate la termen s-au calculat penalitati conform contractului  pentru primele 100 de zile de intârziere  la plata, iar incepând  cu a 101 zi de intârziere s-au calculat dobânzi  legale, conform OG 9/2000.

Creditoarea a mentionat ca  dreptul de creanta al SC … fata de debitorul  ..provenind din contractul de abonament incheiat a fost cesionat catre creditorul IFN Next Capital Finance GmbH, al carei mandatar este creditoarea. De asemenea, creditoarea a aratat ca  pentru validitatea  cesiunii de creanta nu este necesar consimtamântul debitorului cedat; în plus art 12 pct 12.1 din contract prevede expres dreptul  Orange România de a cesiona  drepturile si obligatiile sale unei terte parti, fara acordul debitorului cedat. Creditoarea a aratat ca a indeplinit conditia notificarii cesiunii, prin  inscrierea cesiunii de creanta la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare.

Creditoarea - … a solicitat instantei emiterea unei somatii de plata împotiva debitoarei, considerând ca au fost indeplinite conditiile  cerute de art 1 din OG nr 5/19.07.2001, creanta fiind certa, lichida, exigibila.

În drept, cererea a fost întemeiata pe art.  969, art 1073, art.1084, art.1111 Cod civ.,  art 43 si art 46  din cod comercial, titlul IV din legea nr 99/1999, OG 5/2001.

În dovedire, reclamanta s-a folosit de proba cu înscrisuri, depunând la dosar copie contractul de abonament incheiat intre Orange România si debitor,  facturile restante, modul de calcul al debitului,  copii certificate  din Arhiva Electronica  de Garantii Reale Imobiliare pentru dovada cesiunii, certificat  inmatriculare debitor, mandatul de reprezentare incheiat intre creditorul cesionar si mandatar.

Cererea a fost  legal timbrata cu 39,00 de lei taxa de timbru si  0,3 lei timbru judiciar.

Debitorul, desi legal citat, nu a formulat întâmpinare, aceasta nefiind obligatorie în cauza, dar nici nu s-a prezentat la judecarea cauzei, pentru a formula probe în aparare .

Analizând cauza dedusa judecatii, instanta constata ca intre  Orange România si debitoare s-a incheiat contractul de abonament  la servicii de telefonie  mobila seria 1717257/12.10.2004. In baza acestui contract au fost emise facturile nr BYDN0973749PJ/16.10.2006  si BDYM8904530PJ/16.09.2006,  care nu au fost  achitate de catre debitor.

 Dreptul  de creanta al SC … fata de debitorul  … provenind din contractul de abonament incheiat a fost cesionat catre creditorul IFN Next Capital Finance GmbH, al carei mandatar este creditoarea … SRL. Având in vedere ca pentru validitatea  cesiunii de creanta nu este necesar consimtamântul debitorului cedat, iar prin  art 12 pct 12.1 din contractul seria 1717257/12.10.2004  se prevede expres dreptul  Orange România de a cesiona  drepturile si obligatiile sale unei terte parti, fara acordul debitorului cedat, instanta constata ca … SRL are calitate procesuala activa in cauza putând solicita debitoarei sa isi respecte obligatiile asumate fata de ... De asemenea se constata ca reclamanta-creditoarea a indeplinit conditia notificarii cesiunii, prin  inscrierea cesiunii de creanta la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare.(filele 19-27)

Între Orange România si debitoarea … s-au desfasurat relatii comerciale, incheindu-se contractul de prestari telefonie mobila seria 1717257/12.10.2004  în baza carora, creditoarea a emis mai multe facturi fiscale, o parte din acestea nefiind achitate de debitoare.

Astfel, conform art. 1 alin. 1 din OG nr. 5/2001, procedura somatiei de plata presupune existenta „unor creante certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un înscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui înscris, însusit de parti prin semnatura ori în alt mod admis de lege si care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii”.

În dovedirea raporturilor contractuale intervenite între parti, creditoarea a depus la dosarul cauzei contractul seria 1717257/12.10.2004 (f. 25-27). 

 Procedând la verificarea conditiile art 1 din OG 5/2001  si art 379 cpc, instanta constata ca sunt indeplinite aceste cerinte, creanta creditorului fiind certa, lighida si exigibila.

Creanta este certa, existenta ei  rezultând din  contractul  incheiat de parti precum si din facturile emise si neachitate. Astfel, debitorul si-a  insusit clauzele contractuale din contractul tip, din anexa acestuia precum si conditiile generale aplicate de ..a.Facturile emise in baza acestui contract au fost acceptate tacit de  debitoare, aspect ce rezulta din faptul ca  facturile neachitate nu au fost contestate  in conditiile art 10 din conditiile generale, in scris, in termen de maxim 2 luni de la emitere.

Creanta este lichida,  catimea ei fiind  determinabila cu ajutorul actului de  creanta – contractul seria 1717257/12.10.2004 si a facturilor emise in baza acestuia.

De asemenea, creanta creditorului este exigibila, deoarece la scadenta facturilor-14 zile de la emiterea acestora-nu au fost achitate de debitor.

Având în vedere ca debitorul nu a facut nici o dovada a platii, neformulând întâmpinare si neprezentându-se nici la judecarea cauzei, desi a fost legal citat, si ca acesta si-a exprimat acordul cu privire la modul de facturare si data platii prin semnarea contractului seria 1717257/12.10.2004 , instanta, tinând cont si de prevederile art. 46 C. com, constata ca, în ceea ce priveste debitul principal de  192,75 lei, s-a facut dovada de catre creditoare a existentei unui creante certe, lichide si exigibile împotriva debitorului, constatata prin înscrisuri recunoscute de catre acesta, astfel cum prevad dispozitiile art. 379 cpc si art. 1 din OG 5/2001.

Cu privire la penalitatile conventionale de întârziere, instanta constata ca  la art 11 din contractul incheiat de parti  este prevazuta o clauza penala in baza careia  penalitatile  in caz de neexecutare a contractului sunt de 1% pentru fiecare zi  de intârziere in functie de valoarea facturilor neachitate si se calculeaza  pâna la a 100 a zi de intârziere. Conform art 969 cod civil, conventiile legal facuta au valoare de lege intre partile contractuale, astfel încât, debitoarea si-a asumat prin semnarea contractului si obligatia de a achita aceste penalitati.

În consecinta, având în vedere dispozitiile legale mentionate mai sus, instanta va admite cererea de obligare a debitorului la plata penalitatilor de  192,75 lei.

Pe de alta parte, creditoarea  a solicitat obligarea debitorului si la plata dobânzii legale. Potrivit art. 1088 C.civ, „la obligatiile care au ca obiect o suma oarecare, daunele-interese pentru neexecutare nu pot cuprinde decât dobânda legala, afara de regulile speciale în materie de comert, fidejusiune si societate” (alin. 1), iar „aceste daune se cuvin fara ca creditorul sa fie tinut a justifica despre vreo paguba si nu sunt debite decât din ziua cererii în judecata, afara de cazurile în care, dupa lege, dobânda curge de drept”.

Întrucât prezenta actiune este de natura comerciala, instanta retine ca debitorul este de drept în întârziere, conform art. 43 C.com, potrivit caruia datoriile comerciale lichide si platibile în bani produc dobânda de drept de la data exigibilitatii, astfel încât, vazând si dispozitiile art. 3 din OG 9/2000, acesta este obligat sa achite creditoarei  dobânda legala aferenta .

Conform art 3 alin 3 si 4 din OG/2000 modificata, dobânda  legala se calculeaza  la nivelul dobânzii de referinta practicata  de BNR, diminuat cu 20%. 

Orange România SA  a calculat  dobânzi  legale  la debitele restante începând  cu a 101-a azi de intârziere 08.02.2007 (data scadenta a ultimei facturi  este de 30.10.2006) si pâna la data initierii procedurii de convocare la conciliere directa, 03.02.2009. Conform modului de calcul al creditoarei, debitoarea datoreaza  dobânda legala în suma de 32,23 lei .

Pentru aspectele mai sus mentionate, instanta va admite ca intemeiat  capatul de cerere privind obligarea debitoarei la plata sumei de 32,23 lei cu titlu de dobânzi legale.

In ceea ce priveste taxa de reziliere solicitata creditoare in baza art 14 pct14.2 din contract, instanta are in vedere ca articolul mentionat prevede ca „in cazul  in care clientul denunta  contractul inainte  de perioada contractuala sau, dupa caz, perioada minima prevazuta in oferta  speciala avesta va fi obligat la plata unei taxe fixe de incetare a contractului echivalentul a 300 USD pentru fiecare abonament Orange contractat”. Având in vedere ca, in cauza nu s-a facut dovada ca  debitoarea a denuntat unilateral contractul încheiat, clauza invocata de creditor – art 14 pct 14.2-nu poate fi aplicabila debitoarei si, astfel, instanta va respinge capatul de cerere privind obligarea acesteia la plata taxei de reziliere.

Fata de considerentele aratate mai sus, instanta, în baza art. 1 si art. 6 alin. 2 din OG 5/2001, va admite în parte cererea creditoarei si va soma debitorul ca, în termen de 30 de zile de la comunicare prezentei hotarâri, sa plateasca creditoarei suma de  417,63 lei reprezentând: 192,75 lei -c/val facturi restante, 192,75 lei - penalitati de intârziere, 32,13 lei - dobânzi legale.

De asemenea, conform art. 274 alin. 1 cpc, la cererea partii adverse, partea care cade în pretentii va fi obligata la cheltuieli de judecata. Având în vedere taxele de timbru achitate de creditoare si retinând culpa procesuala a debitoarei, instanta o va obliga pe aceasta la plata catre creditoare a sumei de 39,5 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata.

 

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

HOTARASTE:

Admite în parte cererea formulata de creditoarea .. cu sediul  …  împotriva pârâtei debitoare  …, judetul Gorj.

Someaza debitoarea sa plateasca  creditoarei în termen de 30 de zile de la comunicarea prezentei hotarâri, sa achite creditoarei suma de 417,63 lei reprezentând: 192,75 lei-c/val facturi restante, 192,75 lei- penalitati de intârziere, 32,13 lei- dobânzi legale .

Respinge capatul de cerere privind obligarea debitoarei la plata sumei de 32,21 lei reprezentând  taxa de reziliere contract.

Obliga  debitorul sa plateasca creditoarei suma de 39,3 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata.

 Cu drept de cerere în anulare pentru debitor în 10 zile de la comunicare.

Pronuntata în sedinta publica astazi, 02.11.2009.

PRESEDINTE,   GREFIER,

 

Domenii speta