Carte Funciara

Sentinţă civilă 1517 din 30.09.2009


La data de  26 mai 2009 petentii V. G.G, V.  P.-C. , V. V. si V. N. au formulat  plângere împotriva încheierii nr.din 4.05.2009,  emisa de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Prahova - Biroul de  Cadastru si Publicitate  Imobiliara Valenii de Munte.

În fapt, petentii au aratat ca prin, respectiva încheiere a fost admisa cererea de  notare a somatiei emisa de  executorii  Institutiei Financiare Nebancare S.C. AFIN LEASING IFN S.A. în dosarul  executional  nr. din  2009, pentru suma de 7.808 euro, la care se  adauga cheltuielile  aferente în suma de 1.032,39 euro si 15 lei.

Petentii au solicitat respingerea  încheierii  deoarece  aceasta nu este legala pentru urmatoarele motive:

-contractele  au fost încheiate  între  societatea  de leasing si SC G R SNC -cu  sediul în com.T., sat T., Jud.Prahova, înregistrata cu nr. din 1992 dar încheierea  a fost emisa pentru debitorii- petentii de mai sus;

-desi notarea somatiei s-a efectuat numai pentru imobilul proprietatea petentilor V.G. si V. P. C. , încheierea  a fost  dispusa pe numele  celor patru petenti;

-desi petentii au achitat în avans  suma de 25.000 Euro, care depaseste datoria  catre  societatea  de leasing, aceasta  are în continuare pretentia restituirii  sumei de  7.000 Euro, cu toate ca societatea debitoare are de încasat diverse sume  de  la alte societati, pe care  le-ar fi folosit ulterior la stingerea datoriei, situatie cu care creditoarea a fost de acord.

În drept,  au fost invocate  dispozitiile Legii nr.7/1996 republicata.

Au fost anexate plângerii copiile încheierii nr.din 4.05.2009,  extrasului de  carte funciara pentru informare, dovezilor comunicarii încheierii , referatului emis la 3.06.2009 de catre B.C.P.I.Valenii de Munte, adreselor de înscriere a somatiei imobiliare de  plata, procesului-verbal de  stabilire cheltuieli de executare dosar executional nr.din 2008, biletelor la ordin  emise de  S.C.G R SNC T catre AFIN  LEASING IFN SA), procesului- verbal de stabilire cheltuieli de executare-dosar executional nr. din 2009, biletelor la ordin  prezentate de S.C. AFIN LEASING IFN SA, contractului de vânzare-cumparare autentificat sub nr. din 9  iulie 2004 al B.N.P.C.E. si extraselor de carte funciara pentru imobilele obiect al contractului.

Analizând actele si lucrarile dosarului instanta constata:

Potrivit  dispozitiilor art.372 C.pr.civ. executarea  silita se efectueaza numai în temeiul unei hotarâri judecatoresti sau al unui alt înscris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu.

Legea recunoaste acest caracter si biletului la ordin (art.61 din Legea nr.58/1934 cu modificarile si  completarile ulterioare si art.53 din Legea nr.59/1934 cu modificarile si completarile ulterioare).

Pentru a putea  fi însa puse în executare biletele la ordin trebuie  investite cu formula  executorie, în conditiile prev.de art.374 c.pr.civ., în acest sens  pronuntându-se Înalta  Curte de Casatie si Justitie prin decizia nr.din 19 ianuarie 2009 pronuntata în recursul în  interesul  legii promovat de Procurorul General al P.I.C.C.J.

În speta, creditoarea S.C. AFIN LEASING IFN S.A. a solicitat înscrierea  somatiei imobiliare în  temeiul unor titluri  executorii care nu au fost investite cu formula executorie si a caror executare silita nu a fost încuviintata anterior de catre instanta.

Desi s-a solicitat înscrierea  somatiei în conditiile prev.de art. 494 al.2 C.pr.civ.,  aceasta nu a fost solicitata asupra patrimoniului social al  debitoarei S.C.G R. Conform  art.3 al.1 si 2 din Legea nr.31/1990  modificata si republicata obligatiile sociale sunt garantate  cu patrimoniul social al societatii.

În privinta societatii în nume colectiv, creditorii au obligatia de a se îndrepta mai întâi împotriva acesteia pentru obligatiile ei si, numai daca societatea nu le  plateste în termen de 15 zile de la data punerii în întârziere se  vor putea îndrepta împotriva asociatilor.

Analizând conditiile prevazute de art.3 al.1 si 2 din  Legea societatilor comerciale,în concordanta cu prevederile art.493 Cod pr. civ. rezulta ca nu poate forma  obiect al executarii silite un bun aflat  în codevalmasie,  în speta imobilul  reprezentat  de  suprafata de 392 mp. teren categoria curti-constructii, situat  în intravilanul com.I. si  constructia C1 formata din  10 încaperi, C2 formata din 3 încaperi, imobil  dobândit  prin contract de vânzare-cumparare de catre V. Gh.G.(casatorit cu V. P. C.) si  V. V. (casatorit cu V. N.).

Creditorul  avea obligatia ca, înainte de a  demara procedura executarii silite sa solicite iesirea din  indiviziune  o data pentru cei doi asociati cu S.C. G. R. SNC si apoi pentru fiecare dintre acestia si sotiile lor.

Având în vedere  ca din  înscrisurile  depuse  nu rezulta îndeplinirea conditiilor legale pentru demararea procedurilor executarii silite,  asa cum au fost precizate mai sus, instanta va admite plângerea formulata de catre cei patru petenti si va dispune desfiintarea  încheierii nr.din  4.05. 2009, pronuntata în dosarul nr. din 2009 al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Prahova- Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Valenii de Munte.