Vizitare minor

Sentinţă civilă 3500 din 06.11.2008


Prin actiunea înregistrata la aceasta instanta sub nr. …. din ….2008, reclamantul ZM a chemat în judecata pârâta T M C, solicitând instantei ca prin hotarârea ce o va pronunta sa o oblige sa-i permita a avea legaturi personale cu fiica sa minora, conform unui program care sa prevada un timp suficient la dispozitia reclamantului si posibilitatea de a lua copilul la domiciliul sau, respectiv un sfârsit de saptamâna pe luna si doua saptamâni în vacanta de vara.

In motivarea actiunii, reclamantul a aratat ca partile au divortat prin Sentinta civila …./…..2005 a Judecatoriei Zalau, minora AN fiind încredintata mamei spre crestere si educare. Pârâta îi refuza în prezent dreptul reclamantului de a avea legaturi personale cu minora. Reclamantul are dreptul si obligatia de a veghea la cresterea si educarea copilului sau.

Pârâta a fost de acord, prin întâmpinare si în fata instantei, cu stabilirea unui program de relatii personale între tatal reclamant si fiica sa minora, concretizând programul propus de reclamant astfel: încredintarea minorei spre gazduire tatalui reclamant în fiecare prima sâmbata din luna, la ora 10,00, pâna a doua zi, duminica, la ora 18, precum si doua saptamâni în vacanta de vara a fiecarui an, respectiv primele doua saptamâni din luna august.

Reclamantul a fost de acord cu acest program.

În probatiune, reclamantul a solicitat si instanta a încuviintat administrarea probei cu înscrisuri – hotarârea de divort.

Instanta a dispus efectuarea anchetei sociale la domiciliul tatalui reclamant (f.14-15).

Analizând materialul probator administrat în cauza, instanta retine în fapt urmatoarele:

Prin Sentinta civila nr. …. 2005 a Judecatoriei Zalau, ramasa definitiva si devenita irevocabila, reclamantul si pârâta au divortat, culpa apartinând ambelor parti.

Copilul Z A N, nascuta la …..1999, a fost încredintat spre crestere si educare mamei, pe baza concluziilor anchetei sociale si întelegerii partilor.

Prin prezenta actiune, tatal îsi manifesta intentia de a-si exercita efectiv dreptul de a avea legaturi personale cu fiica sa, solicitând instantei stabilirea unui program în acest sens.

Dreptul conferit de art. 43 alineat ultim Codul familiei parintelui divortat caruia nu i s-a încredintat copilul de a avea legaturi personale cu acesta si de a veghea la cresterea, educarea, învatatura si pregatirea lui profesionala presupune exercitarea lui neîngradita, cât timp titularul dreptului nu abuzeaza de el si nu pune în primejdie interesele primordiale ale minorului.

De aceea, în caz de neîntelegere între parti cu privire la exercitarea acestui drept, instanta va solutiona conflictul fixând un program concret de întâlnire între parinte si copil, astfel încât acest program sa reflecte cât mai fidel dreptul parintelui de a avea legaturi personale si contacte directe cu minorul, fara sa creeze premisa exercitarii abuzive, contrare dreptului concomitent al celuilalt parinte si, mai ales, interesului minorului.

Modalitatile concrete de realizare a relatiilor personale între copii si parinti sunt enumerate cu titlu exemplificativ la art. 15 din Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, raportându-se la art. 14 alin.1 din acelasi act normativ care consacra dreptul copilului de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii sai. Dreptul la relatii personale nu este, asadar, numai un drept al parintelui, ci si un drept fundamental al copilului.

Aceste modalitati prevazute de lege sunt: întâlnirile, vizitele la domiciliul copilului, gazduirea pentru perioade determinate de catre parintele la care minorul nu locuieste în mod obisnuit, corespondenta, alte forme de comunicare si transmitere de informatii.

În speta, instanta retine urmatoarele elemente de fapt care au influenta determinanta pentru stabilirea programului concret al relatiilor personale dintre copil si tatal sau reclamant: vârsta copilului, ambianta propice dezvoltarii lui oferita de mediul în care traieste în prezent, faptul ca parintele caruia nu i s-a încredintat copilul la divort s-a recasatorit, mai are un copil din a doua casatorie si poate oferi minorei AN conditii bune de gazduire pentru perioade determinate.

Partile au cazut de acord la prima zi de înfatisare cu programul concret al relatiilor personale pe care tatal reclamant urmeaza sa le aiba cu fiica sa minora. 

Fata de acestea, instanta va admite actiunea reclamantului si va obliga pârâta sa-i permita a avea legaturi personale cu fiica lui minora ZAN, nascuta la …., în felul urmator: - încredintarea minorei spre gazduire tatalui reclamant în fiecare prima sâmbata din luna, la ora 10,00, pâna a doua zi, duminica, la ora 18; - încredintarea minorei spre gazduire tatalui reclamant doua saptamâni în vacanta de vara a fiecarui an, respectiv primele doua saptamâni din luna august.

(Sentinta Civila 3500/6 noiembrie 2008 nepublicata)