Plangere impotriva actelor procurorului

Sentinţă penală 5297 din 13.12.2005


PLANGEREA ÎMPOTRIVA ACTELOR PROCURORULUI.

Prin plângerea înregistrată sub nr. 5297 din 13 decembrie 2005 petentul C.A. a solicitat să se desfiinţeze rezoluţia nr. 2008/P/28 noiembrie 2005 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Alexandria.

Petentul a arătat că, prin rezoluţia atacată s-a confirmat propunerea organelor de poliţie de neîncepere a urmărire penale faţă de inculpaţii R.D. R.S. şi C.A, fără a se cerceta dacă această propunere corespunde realităţii.

Petentul a depus rezoluţia  din 28 noiembrie 2005 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Alexandria şi adresa de comunicare a acestei rezoluţii.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele :

Petentul a solicitat desfiinţarea rezoluţiei nr. 2008/P din  28 noiembrie 2005 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Alexandria şi trimiterea cauzei la procuror în vederea începerii urmăririi penale faţă de intimaţi.

Prin rezoluţia mai sus menţionată procurorul a confirmat propunerea organelor de poliţie  de neâncepere a urmăririi penale faţă de intimaţi.

Art. 278 Cod proc. pen.  prevede că plângeriile  împotriva  măsurilor luate sau actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispoziţiilor date de acesta, se rezolvă de prim-procurorul parchetului sau după caz, de procurorul general  al parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În cauza de faţă plângerea împotriva rezoluţiei procurorului se soluţionează de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alexandria.

Aşa cum rezultă din art. 278 alin. 1 Cod de procedură penală legiuitorul a prevăzut o etapă procesuală obligatorie în sensul că plângerea împotriva actelor efectuate de procuror sau efectuate pe baza dispoziţiilor lui şi a măsurilor luate se rezolvă de prim-procurorul parchetului.

Potrivit art. 278/1 alin. 1 C,proc.pen. sesizarea instanţei de judecată este admisibilă numai  după respingerea plângerii făcute conform art. 275-278  C.proc.pen. împotriva  rezoluţiei sau ordonanţei date de procuror.

Prin urmare, din interpretarea acestor prevederii legale rezultă că introducerea plângerii la procurorul ierarhic superior constituie o condiţie  prealabilă  obligatorie de exercitare a procedurii  reglementate în art. 278/1 C.proc.pen., plângerea la instanţă formulată cu omiterea etapei menţionate fiind inadmisibilă.

Cum petentul nu a formulat plângerea la procurorul ierarhic superior aşa cum el însuşi recunoaşte, urmează ca plângerea să fie respinsă ca inadmisibilă.