Luarea măsurii arestării preventive în cursul urmăririi penale, în lipsa inculpatului; traficul de droguri de mare risc, prev. şi ped. de art. 2 alin. 1 şi 2 din Legea Nr.143/2000

Hotărâre FN din 10.12.2009


R O M   N I A

TRIBUNALUL BUCUREŞTI - SECŢIA A II – A  PENALĂ

DOSAR NR.48238/3/2009

Î N C H E I E RE

Şedinţa din Camera de Consiliu din data de 10 Decembrie 2009

Tribunalul constituit din :

PREŞEDINTE : MITU STEGARU

GREFIER : PETER FODOR

Cu participarea Ministerului Public reprezentat de PROCUROR RUXANDA RAMONA ELENA din cadrul Parchetului de pe lângă  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate şi Terorism

S-a întrunit în şedinţa din Camera de Consiliu astăzi, data de mai sus, luând spre examinare cauza penală de faţă ce are ca obiect soluţionarea propunerii formulate de Parchetul de pe lângă  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată  şi Terorism –privind luarea măsurii arestării preventive în lispă faţă de inculpatul P.C., cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc, fapte prev. şi ped. de art.2 alin. 1 şi  2 din Legea Nr.143/2000, cu aplic. art.41 alin. 2 Cod pen.

La apelul  nominal făcut în Camera de Consiliu a lipsit inculpatul, pentru care răspunde apărător din oficiu av.U.E. (cu delegaţie aflată la dosar).

Procedura de citare este legal îndeplinită, dovezile de îndeplinire fiin ataşate la doarul cauzei (filele nr.36, 37)

S-a expus referatul  cauzei de către grefierul de şedinţă, după care :

Nefiind cereri prealabile de formulat în cauză, Tribunalul pune în discuţie propunerea privind luarea măsurii arestării preventive a inculpatului.

Reprezentanta Ministerului  Public, având cuvântul, susţine propunerea formulată, dezvoltând situaţia de fapt reţinută în sarcina inculpatului, arătând că acesta în datele de 04 respectiv 06.05.2009 a vândut droguri unui colaborator sub acoperire, se sustrage de la urmărire penală,  pedepasa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este mai mare de 4 ani închsisoare iar lăsarea în libertata a inculpatului ar constitui un pericol concret pentru ordinea publică. Pentru aceste motive formulează concluzii de admitere a propunerii formulate şi luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpat pe o perioadă de 30 de zile de la data punerii efective în executare a mandatului.

Apărătorul din oficiu al inculpatului, având cuvântul, solicită respingerea propunerii formulate arătând că inculpatul beneficiează de prezumpţia de nevinovăţie şi că poate fi cercetat şi în stare de libertate.

În baza ansamblului actelor şi a lucrărilor existente la dosar precum şi a concluziilor formulate, Tribunalul reţine cauza în pronunţare.

T R I B U N A L U L ,

Deliberând asupra propunerii privind luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul P.C., constată următoarele :

Prin referatul întocmit în dosarul Nr.185/P/D/2009 la data de 07.12.2009 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate şi Terorism a fost făcută propunerea de arestare preventivă în lipsă a inculpatului Popa Cristian, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de droguri de mare risc în forma prev. şi ped. de art. 2 alin. 1 şi 2 din Legea nr.143/2000 cu aplic. art.41 alin. 2 C.pen.

Se reţine în actul de sesizare în sarcina inculpatului următoarea situaţie de fapt :

În datele de 04.05.2009 şi 06.05.2009 a vândut colaboratorului cu nume de cod S.I.R., 0,58 grame cocaină respectiv 1,30 grame cocaină contra sumelor de 400 lei repectiv 800 lei.

Examinând ansamblul actelor şi lucrărilor dosarului, Tribunalul reţine următoarele:

În dosarul Nr.185/D/P/2009 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate şi Terorism a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de inculpatul  P.C. pentru lsăvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc în forma prev. şi ped. de art. 2 alin. 1 şi 2 din Legea nr.143/2000 cu aplic. art.41 alin. 2 C.pen.

Din analiza dispoziţiilor legale incidente în materia măsurii arestării preventive, Tribunalul reţine că,  potrivit disp. art.149/1 C.pr.pen., pentru a se putea dispune arestarea preventivă a inculpatului în cursul urmăririi penale, în cauză trebuie să fie întrunite condiţiile prev. de art.143 C.pr.pen. şi să existe în mod corespunzător unul din cazurile prev. de art.148 C.pr.pen. Prin urmare, ceea ce este de analizat de către instanţa de judecată învestită cu soluţionarea unei propuneri de arestare preventivă în cursul urmăririi penale este, pe de o parte, existenţa unor probe sau indicii temeinice că inculpatul a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală iar pe de altă parte, existenţa uneia sau mai multora dintre cazurile prev. de art.148 C.pr.pen.

Raportând aceste dispoziţii legale asupra cauzei penale de faţă, Tribunalul apreciează că propunerea formulată de Ministerul Public privind luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpat este întemeiată pentru motivele ce vor fi dezvoltate în cele ce urmează :

În ceea ce priveşte existenţa în cauză a probelor şi indiciilor temeinice că inculpatul a săvârşit  fapta prevăzută de legea penală sub aspectul căreia este cercetat, Tribunalul are în vedere în acest sens declaraţiile colaboratorului cu nume de cod „S.I.R., declaraţiile investigatorului sub acoperire cu numel ede cod „N.M.”concluziile raportului de constatare tehnico – ştiinţifică Nr.523.321/05.05.2009 (din care rezultă că, substanţa vândută de inculpat colaboratorului cu nume de cos este cocaină), transcierea conţinutului convorbirilor telefonice purtate de inculpat cu colaboratorul sub acoperire etc., toate acestea aflate la dosarul de urmărire penală şi care formează un amplu ansamblu probator şi din care rezultă indicii temeinice că inculpatul a săvârşit fapta pentru care este cercetat.

Cu privire la pericolul concret pentru ordinea publică pe care îl reprezintă punerea în libertate a inculpatului Tribunalul urmează a avea în vedere natura şi gravitatea faptei, modalitatea concretă şi circumstanţele reale de comitere a acesteia (vânzarea de droguri având loc în loc public, pe stradă), creşterea fenomenului infracţional şi amploarea infracţiunilor de natura acelora pentru care inculpatul este cercetat precum şi atitudinea inculpatului care se sustrage urmăririi penale (acesta nu s-a prezentat nici în faţa organului de urmărire penală şi nici în faţa acestei instanţe deşi a fost legal citat)

Pedeapsa prevăzută de lege pentru fapta comisă de inculpat fiind mai mare de 4 ani închisoare şi existând probe în sensul că, lăsarea sa în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică, inculpatul sustrăgându-se urmăririi penale, Tribunalul constată aşadar îndeplinite în cauza penală de faţă condiţiile prev. de art.148 lit. a şi  f C.pr.pen.

Văzând şi dispoziţiile art.136 C.pr.pen., Tribunalul apreciează că există motive temeinice în sensul necesităţii luării măsurii arestării preventive faţă de inculpat pentru asigurarea bunei desfăşurări a procesului penal, în scopul administrării tuturor probelor în vederea lămuririi cauzei sub toate aspectele pentru justa ei soluţionarea.

Faţă de cele ce preced, Tribunalul, văzând disp. art.149 ind.1 C.pr.pen., urmează a admite propunerea formulată şi va dispune arestarea preventivă a inculpatului în temeiul disp. art.143 C.pr.pen. rap. la art.148 lit. a şi f  C.pr.pen, pe o durată de 30 zile, începând cu data încarcerării, urmând a emite mandat de îndată şi mandat de arestare preventivă pentru inculpat.

Onorariul apărătorului din oficiu se va avansa din fondul special al Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti.

În temeiul disp. art.192 alin.3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare vor rămâne în sarcina Statului.

D I S P U N E

Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crâiminalitate Organizată şi Terorism.

În baza disp. art.149/1 C.pr.pen. dispune arestarea preventivă a inculpatului P.C. faţă de care, în baza disp. art.148 lit. a şi f C.pr.pen. dispune emiterea M.A.P. Nr.281/UP/10.12.2009 pe o perioadă de 30 de zile, cu începere de la  data încarcerării efective a inculpatului..

Cheltuielile judiciare rămân în sarcina Statului.

Onorariu apărătorului din oficiu se va avansa din fondul special al Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti.

Cu drept de recurs în 24 de ore de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 10 Decembrie 2009

PREŞEDINTE,  GREFIER,

MITU STEGARU PETER FODOR