Tâlhărie săvârşită în formă continuată. Mai multe infracţiuni de tâlhărie în concurs real. Distincţie.

Decizie 80/A din 14.02.2006


Tâlhărie săvârşită în formă continuată. Mai multe infracţiuni de tâlhărie în concurs  real. Distincţie.

Săvârşirea de către inculpat a trei acte infracţionale de tâlhărie într-un interval de peste 3 săptămâni, prin aceeaşi modalitate de acţiune (atacarea victimelor femei , pe stradă şi sustragerea poşetelor acestora) echivalează cu săvârşirea  a 3 infracţiuni distincte de tâlhărie , şi nu o infracţiune continuată de tâlhărie.

Secţia Penală –Decizia penală 80/A/14.02.2006  a Curţii de Apel Alba Iulia

Prin sentinţa penală nr.289/2005  pronunţată de Tribunalul Sibiu în dosarul nr.1444/2005  a fost condamnat inculpatul M.P.  la pedeapsa de 8 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii  de tâlhărie în formă continuată  prev. de art.211 al.1, 2 lit. b,c CP cu aplicarea art.41 al.2 CP şi art.37 lit. a CP .

În fapt s-a reţinut că , în realizarea aceleaşi rezoluţii infracţionale , în dimineţile zilelor de 31.12.2004, 18.01.2005 şi 24.01.2005  inculpatul a atacat  pe părţile vătămate D.C.M. , P.M.D. şi H.A. cărora le-au sustras prin violenţă o plasă şi o poşetă , o poşetă , respectiv o geantă şi cerceii din urechi.

Împotriva acestei sentinţe  a declarat apel  Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu  solicitând  schimbarea încadrării juridice  dintr-o infracţiune unică în formă continuată de tâlhărie , în 3 infracţiuni de tâlhărie în concurs real, respectiv majorarea cuantumului pedepsei .

Apelul parchetului este fondat.

Cele trei acte infracţionale comise de inculpat prin modul în care au fost concepute  şi realizate  , profitând doar de anumite condiţii similare  în situaţii diferite de timp , prezintă fiecare în parte conţinutul unei infracţiuni distincte.

Pentru existenţa unei infracţiuni unice  în formă continuată de tâlhărie , se impunea  ca inculpatul să-şi fi reprezentat de la bun început  în întregul ei  activitatea infracţională pe care o va desfăşura.

Ori, în cazul de faţă , inculpatul a acţionat pe baza unei hotărâri autonome, luată în mod spontan şi reînnoită  când a avut prilejul.

În consecinţă, în urma admiterii apelului parchetului s-a dispus rejudecarea cauzei  de către instanţa de fond, aceasta urmând să se pronunţe cu privire la infracţiunile săvârşite de inculpat în dauna fiecăreia dintre părţile vătămate menţionate.

Domenii speta