Litigiu de muncă. Indemnizaţie de dispozitiv. Angajat al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Decizie 80/R din 22.01.2009


Litigiu de muncă. Indemnizaţie de dispozitiv. Angajat al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Prin sentinţa civilă nr. 1210 din 10 iunie 2008, pronunţată de Tribunalul Mureş în dosarul nr. 1498/102/2008, s-a respins acţiunea civilă formulată de reclamanta NF şi CM, în contradictoriu cu pârâţii Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureş şi Consiliul Judeţean Mureş.

 Pentru a pronunţa această hotărâre, instanţa a reţinut, în esenţă, faptul că reclamanta nu poate beneficia de dispoziţiile prevăzute în Legea nr. 138/1999 şi în Ordinul MAI nr. 496/2003, deoarece prevederile acestor acte normative se referă la cele două categorii de personal – din cadrul internelor şi din cadrul administraţiei publice, iar reclamanta nefăcând parte din aceste două categorii de personal, acţiunea ei s-a apreciat a fi neîntemeiată şi a fost respinsă ca atare.

Împotriva acestei hotărâri, în termen legal, a declarat recurs reclamanta, solicitând admiterea recursului, modificarea în tot a sentinţei atacate, în sensul admiterii cererii introductive, aşa cum a fost formulată.

În motivarea recursului recurenta învederează că în opinia sa sentinţa recurată este lipsită de temei legal şi a fost dată cu încălcarea sau aplicarea greşită a legii, invocând prevederile art. 304 pct. 9 Cod procedură civilă. În continuare arată că Legea nr. 215/2001 nu defineşte în mod expres noţiunea de „administraţie publică locală”, definind însă atât noţiunea de autorităţi deliberative/executive ale administraţiei publice locale, cât şi pe cea de „organisme prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local sau judeţean”, categorie în care se încadrează şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureş. Face referire la prevederile art. 120 alin. 1 din Constituţia României, conform cărora „administraţia publică din unităţile administrativ-teritoriale se întemeiază pe principiile descentralizării, autonomiei locale şi deconcentrării serviciilor publice”, de unde rezultă că noţiunea de „administraţie publică” nu poate fi suprapusă cu cea de „autorităţi publice”.

Intimata Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureş, prin întâmpinarea formulată solicită respingerea recursului ca netemeinic şi nefondat şi menţinerea hotărârii atacate, cu cheltuieli de judecată.

De asemenea, a formulat întâmpinare şi intimatul Consiliul Judeţean Mureş, solicitând respingerea ca nefondat a recursului şi menţinerea hotărârii recurate ca fiind temeinică şi legală.

Examinând recursul declarat prin prisma motivelor de recurs invocate precum şi din oficiu, conform prevederilor art. 304/1 Cod procedură civilă, Curtea constată că recursul este fondat pentru următoarele considerente:

Reclamanta face parte din categoria personalului civil contractual din cadrul DGASPC Mureş, instituţie publică ce funcţionează în subordinea Consiliului judeţean, potrivit H.G. nr. 1434/2004 privind atribuţiile şi regulamentul cadru de organizare şi funcţionare al  DGASPC Mureş.

DGASPC este o instituţie publică, realizează o sarcină a puterii executive de satisfacere a interesului  public şi are aceeaşi natură juridică ca şi organismul căruia îi este  subordonat.

Este o instituţie publică înfiinţată prin lege ca organ al puterii executive-administrative.

Potrivit art. 13 din Legea nr. 138/1999, cadrele militare în activitate, militarii angajaţi pe bază de contract şi salariaţii civili din cadrul instituţiilor prev. l la art. 1 beneficiază de o indemnizaţie de dispozitiv lunară de 25% din solda de funcţie, solda de grad, solda de merit, indemnizaţia de comandă şi gradaţii, respectiv din salariul de bază.

Ministerul de Interne şi Ministerul Administraţiei Publice s-a reorganizat conform prevederilor O.U.G. nr. 63/2003.

Ministerul Administraţiei şi Internelor, în temeiul art. 9 alin. 4 din O.U.G. nr. 63/2003, a emis Ordinul nr. 496/28.07.2003, prin pct. 9.2 prevăzând că indemnizaţia de dispozitiv se acordă şi personalului civil ce-şi desfăşoară activitatea în domeniul administraţiei publice, fără a distinge între administraţia publică centrală şi ce locală.

Ministerul Administraţiei şi Internelor emite ordine care stabilesc obligaţii şi în seama personalului contractual din cadrul autorităţilor publice locale, caz în care se poate vorbi de o anumită subordonare legală.

Astfel, conform art. 14 pct. 4 din O.U.G. nr. 62/2003, Ministerul Administraţiei şi Internelor îndrumă şi sprijină autorităţile publice locale şi aparatul propriu al acestora în aplicarea corectă şi unitară a prevederilor legale.

Ordinul mai sus amintit are caracterul unui act administrativ de autoritate, cu forţă juridică deplină şi, în cazul neîndeplinirii unor condiţii de validitate îşi produce efecte juridice pentru care a fost emis până la data constatării nulităţii de către organul competent.

Prin urmare, beneficiază de indemnizaţia de dispozitiv şi personalul civil din administraţia publică fără a diferenţia între administraţia centrală şi cea locală.

Ca atare, reţinând incidenţa motivului de nelegalitate prev. de art. 304 pct. 9 Cod procedură civilă – hotărârea  pronunţată a fost dată cu aplicarea greşită a legii, Curtea, în baza  art. 312 alin. 1 Cod procedură civilă, va admite recursul declarat de reclamantă, va modifica în tot sentinţa atacată, în sensul că va admite cererea de chemare în judecată şi va obliga pârâta DGASPC Mureş la plata în favoarea reclamantei a indemnizaţiei de dispozitiv de 25% din salariul de bază al reclamantei, începând cu data de 07.08.2007 şi până la pronunţarea prezentei iar pârâtul Consiliul judeţean Mureş va fi obligat să aloce fondurile necesare plăţii drepturilor băneşti acordate reclamantei.

În sensul art.1084 Cod civil, daunele interese cuprind prejudiciul efectiv suferit precum şi beneficiul de care creditorul a fost lipsit pe perioada de referinţă, or sumele de bani datorate reclamantei s-au devalorizat, în mod continuu, ele trebuind a fi reactualizate în momentul plăţii, în funcţie de rata inflaţiei, calculate de la data scadenţei lunare a fiecărei indemnizaţii şi până la data executării efective.