CERERE DE INLOCUITE A MASURII ARESTARII PREVENTIVE CU OBLIGAREA DE A NU PARASI LOCALITATEA , RESPINSA. RECURS INADMISIBIL. APLICAREA ART.141 COD PROCEDURA PENALA. DECIZIA NR.15/20 IANUARIE 2005 A CURTII CONSTITUTIONALE .
Art.141 Cod procedura penala enumera cazurile in care incheierea pronuntata de instanta in cursul judecatii privind masurile preventive, poate fi atacata cu recurs .
In speta, tribunalul a respins ca nefondate cererile inculpatilor , de inlocuire a masurii arestarii preventive cu masura obligarii de a nu parasi localitatea , solutie ce a fost mentinuta prin decizia curtii de apel, recursul inculpatului fiind respins ca inadmisibil, conform art.38515 pct.1 lit.a Cod procedura penala.
Astfel , incheierea prin care s-a dispus respingerea cererii de inlocuire a masurii arestarii preventive cu obligarea de a nu parasi localitatea , nu poate fi atacata cu recurs, nefiind enumerata printre cazurile strict si limitativ prevazute de textul de lege mai sus mentionat .
Sustinerile inculpatilor in sensul ca s-au incalcat prevederile constitutionale privind liberul acces la justitie, nu pot fi retinute , folosirea cailor de atac realizandu-se in conditiile legii, astfel cum prevede art. 129 din Constitutie, iar in conformitate cu prevederile art. 126 alin.2 din legea fundamentala , legiuitorului ii revine competenta exclusiva de a stabili care sunt caile de atac si conditiile de exercitare.
Faptul ca incheierea de sedinta prin care s-a respins cererea de inlocuire a masurii arestarii preventive nu este supusa separat caii de atac a recursului nu aduce atingere dreptului unei persoane de a se adresa justitiei sau a posibilitatii de a folosi caile de atac stabilite de legea procedurala .
Lipsa reglementarilor privind exercitarea caii de atac a recursului impotriva unor astfel de incheieri se justifica prin nevoia de a se evita tergiversarea solutionarii fondului cauzei , in acest mod pronuntandu-se si Curtea Constitutionala prin decizia nr. 15/20 ianuarie 2005 , in analizarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 1403 alin.1 din Codul de procedura penala care este calea de atac impotriva incheierilor pronuntate de instanta in cursul urmaririi penale , privind arestarea preventiva si care enumera aceleasi situatii in care inculpatul poate declara recurs .
(decizia penala nr.20/16 martie 2005.).
Curtea de Apel Târgu Mureș
Ultimul cuvânt al inculpatului. Neacordare. Consecinţe juridice
Curtea de Apel Oradea
Recurs.Procedura penala. Cai de atac Instanta de fond nu are dreptul sa cenzureze regularitatea investirii sale printr-o decizie de casare cu trimitere cum gresit a procedat.
Curtea de Apel Constanța
Gresita calificare a caii de atac apel in loc de recurs pentru infractiuni pentru care punerea in miscare a actiunii penale se face la plângerea prealabila a persoanei vatamate. Nulitatea absoluta a hotarârii, potrivit art. 197 alin. 2 Cod procedura ...
Curtea de Apel Ploiești
Cale ordinară de atac inadmisibilă. Hotărâre definitivă.
Curtea de Apel Pitești
Articolul 317 Cod procedură civilă stabileşte regula după care hotărârile irevocabile pot fi atacate cu contestaţie în anulare pentru neregularitatea procedurii de citare numai dacă acest motiv nu a putut fi invocat pe calea apelului sau recursului. ...