Fond funciar

Sentinţă civilă 188 din 27.01.2012


JUDECĂTORIA MUN. MOINESTI JUDEŢUL BACĂU

Deliberând asupra acţiunii civile de faţă,

Constată că prin acţiunea inregistrată la 29.06.2011 sub nr. 5402/260/2011, reclamantul S.I. a solicitat obligarea pârâtelor C.J. PENTRU STABILIREA DREPTULUI DE PROPRIETATE ASUPRA TERENURILOR, C.L. DE APLICARE A LEGII FONDULUI FUNCIAR A şi chematei in garanţie D Silvică să intocmeasca documentaţia necesara pentru emiterea titlui de proprietate pentru suprafaţa de 1018, 54 ha teren cu vegetaţie forestieră.

Acţiunea este scutită de plata taxei judiciare de timbru.

Analizând actele si lucrările dosarului, instanţa reţin e următoarele:

Reclamantul S.I. Ion a introdus o acţiune prin care solicită obligarea autorităţilor statului respectiv a comisiilor de aplicare a Lg fondului funciar şi a Direcţiei Silvice Bacău ca deţinător de terenuri forestiere la intocmirea documentaţiei necesare emiterii titlului de proprietate pentru o suprafaţă de 1106, 54 ha teren vegetaţie forestieră.

In fapt, reclamantul s-a adresat instituţiilor respective care au recunoscut dreptul de proprietate si prin Hotărârea nr. 12594/4.11.2008, a Comisiei Judeţene Bacău, s-a validat propunerea Comisiei locale, recunoscându-se dreptul de proprietate al reclamantului pentru suprafaţa de 1018, 54 ha.

Ulterior, reclamantul s-a judecat cu instituţiile statului, recunoscându-i-se dreptul de proprietate . pentru incă 88 ha teren cu vegetaţie forestieră, astfel incât suprafaţa totală ce i se cuvine este de 1106, 54 ha. Reclamantul s-a adresat instituţiilor statului in vederea materializării acestui drept, insă până in prezent aceste instituţii care legal au indatorirea punerii in operă si materializării dreptului de proprietate, nu au dat un răspuns satisfăcător reclamantului in sensul că acesta nu a fost pus in posesie pentru suprafaţa arătată anterior.

Acţiunea apare in situaţia de faţă ca o acţiune privind executarea unui drept,  respectiv obligarea instituţiilor statului legal îndrituite să facă toate demersurile pentru ca reclamantul să primească suprafaţa de teren de 1106, 54 ha recunoscută ca fiind proprietatea sa.

Această suprafaţă de teren a fost preluată abuziv de către statul roman după 1945 si a aparţinut anterior autorilor reclamantului.

Fiecare dm cele 3 instituţii pârâte are obligaţii legale care indepiinite conduc la emiterea titlului de proprietate, astfel: Direcţia Silvică Bacău are obligaţia de a pune la dispoziţie prin unităţile sale silvice terenurile aferente punerii in posesie, Comisia Locală preia cererile de reconstituire a dreptului de proprietate, le analizează si face propuneri Comisiei judeţene, Corn. Judeţeană validează prin hotărârile ei propunerile Comisiei locale, ulterior urmând a se face punerea in posesie de către Comisia locală, iar după această punere in posesie Comisia judeţeană pentru un amplasament delimitat cu exactitate, va emite titlu) de proprietate.

Dintre instituţiile pârâte, Comisia locală a făcut propuneri pentru validare pentru suprafaţa de teren solicitată de către reclamant. Comisia judeţeană a emis Hotărârea nr. 12594/2008, iar instanţa de judecată a recunoscut dreptul de proprietate prin decizia civilă nr. 911/R/2009, pentru incă 88 ha.

In zona comunei Brusturoasa unde autorii reclamantului au avut terenurile cu vegetaţie forestieră, nu mai există in momentul de faţă la dispoziţia Comisiei locale terenuri pe care reclamantul să poată fi pus in posesie.

Această situaţie este atestată de către intâmpinarea pârâtei Comisia locală şi de o expertiză topo-cadastrală depusă la dosar prin care Corn. locala arată ca nu poate da curs solicitării reclamantului întrucât pe o parte dintre terenurile ce au aparţinut autorilor săi s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate si s-au emis titluri de proprietate pentru cetăţeni ai comunei persoane fizice. Ca urmare a acestei operaţiuni de reconstituire a dreptului de proprietate, la dispoziţia Primăriei Brusturoasa si a Corn. locale Brusturoasa nu au mai rămas terenuri cu care pârâta să poată satisface pretenţia reclamantului.

S-a arătat in cauză că pârâta C. Locala a făcut toate demersurile pentru ca reclamantul sa poată fi pus in posesie cu supafata de teren recunoascută, insă acest lucru nu a fost posibil.

De asemenea, Corn. jud. nu poate trece la emiterea titlului de proprietate atâta timp cât nu există suprafatele de teren corespunzătoare si atâta timp cât nu s-a făcut punerea in posesie de către C. Locala.

Statul prin Direcţiile Silvice Judeţene este gestionarul suprafeţelor de teren cu vegetaţie forestiera in zona Văii Trotusului si a comunei Brusturoasa, existând la deţinătorul Direcţia Silvică Bacău, suprafeţe de teren cu care să se poată satisface pretenţia reclamantului.

Conform legilor fondului funciar, aceste suprafeţe de teren trebuie să aibă in prezent vegetaţie forestieră cum au avut la data preluării de către statul roman si sa fie suprafeţe de teren compacte, pentru că preluarea abuzivă s-a făcut pentru suprafeţele de teren compact.

Direcţia Silvică Bacău nu a răspuns Comisiei Locale la desele interpelări pentru a pune la dispoziţie suprafeţele de teren corespunzătoare si nu a răspus nici in cauza de faţă.

In cauza de faţă s-au invocat de către pârâte mai multe excepţii; a prematuritătii acţiunii de către Corn. Judeţeană, a lipsei calităţii procesuale pasive de către C. Locală si Direcţia Silvică Bacău.

Instanţa apreciază că „deplano,, instituţiile statului, pârâtele in cauza de faţă sunt obligate să desfăşoare o activitate comună care să conducă la satisfacerea pretenţiilor reclamantului, cu atâta mai mult cu cât aceste pretenţii au fost recunoscute. întrucât dreptul reclamantului nu a fost materializat sub aspectul punerii sale in posesie, este clar că aceste instituţii ale statului nu au conlucrat si nu si-au îndeplinit in final atribuţiile astfel incât ele au calitatea de pârâte in cauza de faţă, iar prematuritatea acţiunii nu poate fi pusă in discuţie atâta timp cât reclamantul are o cale legală pentru valorificarea dreptului său.

Instanţa va respinge excepţiile invocate ca nefondate. Comisia locală Brusturoasa a depus si o cerere de chemare in garanţie arătând că Direcţia Silvică Bacău ca gestionar al terenurilor cu vegetaţie forestieră se face vinovată de a nu fi răspuns solicitărilor comieiei locale şi de a nu fi pus la dispoziţia acesteia terenurile pe care să se facă punerea in posesie a reclamantului.

Raportat la probatoriul cauzei, instanţa apreciază ca indreptătită cererea Comisiei locale si va admite cererea de chemare in garanţie formulata de către aceasta.

In contrapartidă, chemata in garantei a introdus si o excepţie, arătând lipsa calităţii sale procesuale pasive raportat la cererea de chemare in garanţie. Instanţa a apreciat ca nefondată această excepţie si o va respinge intrucât din actele dosarului si din poziţiile pârtilor rezultă că Direcţia Silvică este deţinătorul terenului cu vegetaţie forestieră aparţinând statului român, teren pe care ii administrează si in consecinţă poate sta in judecata atât in calitate de parat cat si de chemat in garanţie raportat la poziţia sa si la obligaţiile sale legale.

Pe fondul cauzei se poate aprecia că pentru ca o acţiune să poată fi admisă, este necesar ca reclamantul să dovedească instanţei culpa pârâtului in indeplinirea obligaţiilor sale.

In cauza de faţă nu s-a arătat in mod expres că cele doua comisii locală şi judeţeană ar avea o culpă sub aspectul neindeplinirii unor obligaţii legale prevăzute de legile fondului funciar in ce priveşte relaţia cu reclamantul. Din contra, Corn. Locală a apreciat cererea reclamantului, a făcut propuneri Corn. Judeţene pentu validare si a purtat o corespondenţă cu Dir. Silvică Bacău in vederea obţinerii suprafeţelor de teren de calitatea si intinderea reclamate de către petent. Nu a primit un răspuns de la Dir. Silvică, nu a avut posibilitatea punerii in posesie pe terenuri pe care le deţine in mod direct, de aceea, instanţa apreciază că această instituţie si-a indeplimt obligaţiile legale iar acţiunea reclamantului impotriva sa apare pe cale de consecinţă ca nefondată.

Comisia judeţeană primind documentaţia de la Comisia locală, si-a Îndeplinit obligaţia legală, a emis Hotărârea nr. 12594/2008 prin care a validat propunerea Comisiei locale si si-a manifestat disponibilitatea de a emite titlul proprietate in favoarea reclamantului după identificarea terenurilor si punerea acestora in posesie, întrucât numai in acest mod se poate emite un titlu de propreietate pe suprafeţe expres identificate si delimitate.

Nu se poate aprecia vreo culpa in îndeplinirea obligaţiilor legale in sarcina Comisiei judeţene, fapt pentru care instanţa apreciază acţiunea reclamantului impotriva acestei pârâte ca nefondată.

Pârâta care a Întârziat, tergiversat sau a evitat un răspuns direct, tranşant in ceea ce poveste solicitarea reclamantului si a Corn. locale Brusturoasa de a pune la dispoziţie terenurile necesare satisfacerii pretenţiilor reclamantului este Direcţia Silvică Bacău, gestionar al terenurilor cu vegetaţie forestieră aparatinând statului român.

Instanţa apreciază că singura pârâtă care are o culpă in prezenta cauza este gestionarul fondului forestier in persoana Direcţiei Silvoice Bacău.

De aceea, va admite acţiunea reclamantului alături de admiterea cererii de chemare in garantei si va obliga pârâta Direcţia Silvică Bacău să întocmească toată documentaţia de punere la dispoziţie a terenurilor necesare emiteriterii titlului de proprietate pentru reclamantul Sturdza Ion.

Aceste terenuri trebuie să fie intr-o suprafaţa de 1106, 54 ha, teren cu vegetaţie forestieră si intr-o formă compactă pentru o bună administrare.

Reclamantul a solicitat in cauza de faţă obligarea pârâtelor la daune cominatorii pentru nemdeplinirea de către acestea a obligaţiilor legale.

Domenii speta