Art. 5 din o.g. 5/2001, aşa cum a fost modificat

Decizie 2409 din 18.10.2012


Prin încheierea pronuntata în cauza instanta a luat act ca s-a primit datoria de 549,85 lei de la debitor, care a depus în acest sens documentul justificativ al platii efectuate.

Debitorul a solicitat respingerea cererii creditoarei ca ramasa fara obiect.

Instanta, în acord cu dispozitiile art.5/2001, prin încheiere irevocabila a dispus închiderea dosarului si nu respingerea actiunii ca ramasa fara obiect .

Pentru a hotarî astfel, instanta a retinut ca prin cererea înregistrata la aceasta instanta reclamanta S.C. C. D.  SA – prin mandatar, a chemat în judecata pe pârâtul T. D. solicitând ca, prin hotarârea ce se va pronunta, sa fie obligat sa-i plateasca suma de 174,71 lei reprezentând contravaloare facturi energie electrica, neachitate. De asemenea, reclamanta a mai solicitat obligarea pârâtului la plata de penalitati de întârziere egale cu nivelul dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligatilor bugetare, stabilite conform reglementarilor în vigoare, la plata  taxei de debransare/rebransare; la penalitati calculate la taxa de debransare/rebransare egale cu nivelul dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligatiilor bugetare, stabilite conform reglementarilor în vigoare, cu cheltuieli de judecata reprezentând contravaloare taxa de timbru, timbru judiciar, anunt mica publicitate, INEP.

În fapt, a aratat ca între societate si pârât s-a derulat un contract de furnizare a energiei electrice în baza caruia s-au emis facturile cuprinse în fisa contabila atasata cererii. În conformitate cu conditiile generale ale acestui contract reglementat prin act normativ, însusite de pârât, avea obligatia sa furnizeze servicii de energie electrica iar pârâtul sa achite contravaloarea acesteia în baza facturilor pe care le emitea, în termen de maxim 10 zile calendaristice de la înregistrarea facturilor la consumator (art.14 al.1 din Contractul - cadru de furnizare a energiei electrice). Între parti este încheiat un contract de adeziune, având în vedere ca prin Decizia nr. 57/1999, cu modificarile si completarile ulterioare, a A.N.R.E. au fost aprobate contractele–cadru pentru consumatorii de energie electrica. Acest act normativ  a fost publicat în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 623/1999 si nimeni nu poate invoca necunoasterea sa si neînsusirea clauzelor prevazute în acesta, mai ales ca prin art. 33 din Regulamentul de furnizare a energiei electrice, aprobat prin Hotarârea Guvernului nr. 1007/2004, se prevede ca furnizarea energiei electrice se face numai pe baza de contract de furnizare încheiat de un furnizor si un consumator. Astfel, începerea derularii relatiilor contractuale s-a realizat la data de la care pârâtul a început sa consume energie electrica, însusindu-si totodata toate obligatiile contractului – cadru de furnizare a energiei electrice. În dovedirea recunoasterii si însusirii derularii contractului sta si faptul ca pârâtul a efectuat o serie de plati, asa cum rezulta si din situatia financiara anexata cererii. Pentru serviciile prestate si neachitate la termen s-au calculat penalitati conform contractului (art.14 alin.1), iar tariful aplicat este reglementat de catre A.N.R.E. si publicat în Monitorul Oficiai ori de câte ori acesta sufera modificari. Creanta detinuta  fata de pârât este exigibila, data scadentei fiind la 10 zile de la emiterea facturilor. De asemenea, reclamanta a mai aratat ca facturile emise sunt acceptate la plata, ele fiind comunicate prin posta, nefiind contestate de catre pârât, conform art. 156 din Regulamentul de furnizare a energiei electrice. Aceste facturi sunt emise într-un singur exemplar, potrivit Ordinului 1077/2001 privind conditiile în care se pot edita facturile fiscale cu regim special utilizate în activitatea financiara si contabila. Ratiunea acestei  autorizari, de a emite facturile într-un singur exemplar, exclude obtinerea acceptului de plata a facturii în varianta clasica, a semnarii de catre client pe exemplarul doi.

În drept au fost invocate dispozitiile art. 379 C.pr.civ., art. 242 C.pr.civ., O.G. nr. 5/2001, modificata si aprobata prin Legea nr. 295/2002, Legea nr.13/2007 privind energia electrica astfel cum a fost modificata si completata, Decizia A.N.R.E. nr. 57/1999 de aprobare a Contractului cadru de furnizare a energiei electrice si celelalte norme juridice incidente în cauza iar în dovedire a solicitat încuviintarea probelor cu înscrisuri. În baza art. 242 Cod procedura civila, a solicitat judecata în lipsa.

Pârâtul, legal citat, s-a prezentat la instanta si a depus la dosar dovada achitarii debitului catre creditoare.

Domenii speta