Fond funciar

Sentinţă civilă 7 din 23.05.2013


fond funciar

ROMÂNIA

JUDECĂTORIA ORADEA

DOSAR NR. .

SENTINŢA CIVILĂ NR. .

ŞEDINŢA PUBLICĂ DIN .

PREŞEDINTE :  .

GREFIER:  .

Pe rol, pronunţarea în cauza civilă înaintată de …….. în contradictoriu cu pârâta ….. pentru fond funciar.

La apelul nominal făcut în cauză nu se prezintă nimeni.

Procedura este completă.

S-a făcut referatul cauzei, după care:

Se constată că fondul cauzei a fost dezbătut la data de …….., când părţile prezente au pus concluzii, consemnate în  încheierea de şedinţă din acea dată, când, în vederea deliberării şi pentru a da posibilitatea părţilor să depună concluzii scrise, s-a amânat pronunţarea pentru azi, …………., când:

J U D E C Ă T O R I A

DELIBERÂND:

Constată că prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de …….., scutită de plata taxei de timbru, reclamanta …….. a solicitat, în contradictoriu cu pârâtele ……… pronunţarea unei hotărâri prin care să se constate nulitatea absolută parţială a titlului de proprietate nr. …….. privind suprafaţa de …..mp din parcela cu nr. top. …., înscrisă în CF ……, cu consecinţa desfiinţării parţiale a acestuia, să se dispună rectificarea CF  …., în sensul rectificării înscrierii de sub B.8 numai cu privire la cota de …….. parte, la care pârâta este îndreptăţită, cu cheltuieli de judecată.

În motivare, s-a arătat că societatea reclamantă a fost înfiinţată în baza legii nr. 15/1990, ocazie cu care au trecut în patrimoniul său toate construcţiile necesare desfăşurării activităţii sale, care la data înfiinţării au reprezentat mijloace fixe. Terenul aferent construcţiilor, necesar desfăşurării activităţilor societăţilor înfiinţate în baza legii 15/1990, trec cu titlu gratuit în favoarea societăţilor nou înfiinţate, potrivit HG 834/1991.

S-a mai arătat că terenul din litigiu reprezintă teren aferent construcţiilor ce formează proprietatea reclamantei şi reprezintă construcţii şi instalaţii termice – fostul ………. – iar cu ocazia întocmirii documentaţiei cadastrale necesară obţinerii Certificatului de Atestare a Dreptului de Proprietate asupra terenurilor, s-a constatat că suprafaţa de teren menţionată în petitul acţiunii reprezintă teren aferent construcţiilor reclamantei, pentru care, în mod greşit, s-a emis titlu de proprietate pe seama pârâţilor. Acest teren nu formează obiect al legii fondului funciar, în sensul posibilităţii reconstituirii sale în natură pe seama vechilor proprietari, ci urmează regimul juridic al legii nr. 15/1990 şi a HG 834/1991, urmând ca persoanelor îndreptăţite să li se reconstituie drept de proprietate prin echivalent bănesc ori pe un alt amplasament.

În drept, au fost invocate prevederile legii nr. 18/1991, nr. 15/1990, HG 834/1991.

Prin întâmpinare (f.51-52), pârâta Comisia Locală ………a solicitat respingerea cererii ca nefondată.

În motivare, s-a arătat că terenul din litigiu nu a fost niciodată în administrarea societăţii reclamante, acesta făcând obiectul legii nr. 18/1991, reclamanta nu a dovedit niciun drept de proprietate asupra construcţiilor şi nici nu a obţinut certificat de atestare a dreptului de proprietate cu privire la terenul din litigiu.

În drept, au fost invocate prevederile art. 115 şi urm. C.pr.civ., legea nr. 18/1991, legea nr. 169/1997.

La data de ……. reclamanta a solicitat introducerea în cauză, în calitate de pârât, a numitului ……., moştenitorul def. ……., decedată la …………

Analizând materialul probator administrat în cauză, instanţa reţine următoarele:

Prin titlul de proprietate nr. …….. s-a reconstituit dreptul de proprietate în favoarea antecesoarei pârâtului ………, cu privire la suprafaţa totală de 2 ha …..mp teren extravilan identificat prin nr. top. ………., înscris în CF ……

Ulterior, acest titlu de proprietate a fost întabulat în CF ……, sub B… apoi imobilul a fost transmis, cu titlu de moştenire, în favoarea pârâtului (B…), ulterior fiind vândut succesiv către numiţii …….., dreptul de proprietate al acesteia din urmă fiind întabulat sub …

Instanța constată că reclamanta este succesoarea în drepturi a unei unități economice de stat înființată înainte de anul 1990 și care, în conformitate cu prevederile Legii 15/1990, a fost reorganizată în societate comercială, iar ulterior a trecut prin mai multe divizări și transformări succesive. În prezent patrimoniul unității economice de stat inițiale aparține reclamantei.

Cu privire la bunurile aflate în patrimoniul reclamantei, instanța constată că acestea au fost dobândite de la vechea unitate economică de stat o dată cu reorganizarea acesteia în societate comercială, în temeiul art. 20 alin. 2 din Legea 15/1990, conform căruia „Bunurile din patrimoniul societăţii comerciale sunt proprietatea acesteia, cu excepţia celor dobândite cu alt titlu.”. Aceste bunuri sunt cele arătate de reclamantă în înscrisurile depuse la dosarul cauzei cu titlu de liste de inventar ale reclamantei (f……). Potrivit aceluiași art. 20 alin. 2 din Legea 15/1990, care reprezintă un caz special de dobândire a dreptului de proprietate în temeiul legii, reclamanta și-a întabulat acest drept de proprietate cu privire la construcțiile care fac parte din patrimoniul astfel obținut.

Pentru soluționarea cererii reclamantei privitoare la terenurile aferente acestor imobile aflate în patrimoniul său, instanța apreciază că sunt aplicabile prevederile HG 834/1991 privind stabilirea și evaluarea unor terenuri deținute de societățile comerciale cu capital de stat. Conform prevederilor art. 1 din HG 834/1991 „Terenurile aflate în patrimoniul societăţilor comerciale cu capital de stat la data înfiinţării acestora, necesare desfăşurării activităţii conform obiectului lor de activitate, se determină, pentru societăţile comerciale înfiinţate prin hotărâre a Guvernului, de către organele care, potrivit legii, îndeplinesc atribuţiile ministerului de resort, iar pentru societăţile comerciale înfiinţate prin decizia organului administraţiei locale de stat, de către autoritatea administrativă publică judeţeană”, iar conform prevederilor art. 6 alin. 2 din HG 834/1991 „Rapoartele de evaluare prevăzute la alin. (1) se anexează la documentaţiile înaintate autorităţii publice de resort, în scopul eliberării certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor în cauză”.

Privitor la natura juridică a certificatului de atestare  a dreptului de proprietate asupra terenurilor aparţinând societăţilor comerciale cu capital de stat, practica instanţei noastre supreme este constantă, în sensul considerării certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra acestor terenuri ca fiind un act administrativ de autoritate constitutiv de drepturi, care produce efecte juridice subsecvente de drept civil.

Reclamanta nu a făcut dovada că suprafaţa de teren din litigiu îi este „necesară desfăşurării activităţii conform obiectului lor de activitate”. Și în legătură cu acest aspect s-a pronunțat ICCJ – Secția de contencios administrativ, prin decizia nr. 967 din 5 martie 2004 care în motivarea sa arată că „potrivit prevederilor H.G. nr.834/1991, eliberarea certificatului de atestare a  dreptului de proprietate este condiţionată de faptul deţinerii în folosinţă a terenurilor în patrimoniul societăţilor comerciale cu capital de stat la data înfiinţării acestora, în măsura în care le sunt necesare desfăşurării activităţii conform  obiectului de activitate”.

Astfel, rezultă că, pentru obţinerea unui certificat de atestare a dreptului de proprietate, terenul trebuie să se afle la data  înfiinţării societăţii comerciale în patrimoniul acesteia şi să fie necesar desfăşurării  activităţii sale.

Or, reclamanta nu a dovedit că parcela cu nr. top. …… se afla în patrimoniul acesteia la data înfiinţării sale, iar în prezent unitatea Termoelectrica (…………) este dezafectată, unitatea reclamantă nu îşi desfăşoară activitatea în imobilele construcţii proprietatea acesteia, astfel că nu este îndeplinită condiţia referitoare la necesitatea utilizării suprafeței de teren respective în desfășurarea activității curente conform obiectului de activitate al reclamantei.

De asemenea, reclamanta nu a dovedit că parcela cu nr. top. ……… ar fi fost expropriată din patrimoniul fostei cooperative agricole de producţie şi trecută în proprietatea statului şi în administrarea directă a Întreprinderii ……. În baza legii nr. 15/1990 şi a HG nr. 834/1991, în favoarea reclamantei s-au emis mai multe Certificate de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor expropriate de la fostele ……..

Pentru aceste motive, instanţa va respinge ca nefondată cererea reclamantei.

Având în vedere că pârâţii nu au căzut în pretenţii faţă de reclamantă, în baza art. 274 C.pr.civ. va respinge cererea reclamantei privind obligarea pârâţilor la plata cheltuielilor de judecată, aceştia din urmă nedovedind cheltuielile ocazionate de prezentul proces.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

H O T Ă R Ă Ş T E:

Respinge ca nefondată cererea formulată de reclamanta ………..în contradictoriu cu pârâţii …….

Respinge cererea reclamantei privind obligarea pârâţilor la plata cheltuielilor de judecată.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, …………..

PREŞEDINTE GREFIER

.

Domenii speta