Inselaciune

Sentinţă penală 699 din 08.12.2010


R O M A N I A

JUDECATORIA ONESTI

JUDETUL BACAU

Dosar nr. 2910/270/2010

ÎNCHEIERE  DE AMÂNARE A PRONUNTARII

Sedinta publica din data de 06.12.2010

COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN:

Presedinte – ……

Grefier – ……..

Ministerul Public reprezentat de procuror – …..

Astazi a fost pe rol judecarea cauzei penale pusa în miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Onesti împotriva inculpatilor ….. si …… trimisi în judecata pentru savârsirea infractiunii de înselaciune si fals.

La apelul nominal facut în sedinta publica au raspuns inculpatii … asistat de avocat ……, …. asistata de avocat ……, lipsa partea civila.

Procedura completa.

S-a facut referatul oral al cauzei de grefierul de sedinta, dupa care, avocat …..pentru inculpata …. depune un set de acte în circumstantiere.

Instanta lasa dosarul la a doua stricare pentru ca aparatorul inculpatului …… sa ia cunostinta de actele depuse.

La a doua strigare a cauzei au raspuns inculpatii …… asistat de avocat …., ….asistata de avocat … lipsa partea civila.

Avocat .. pentru inculpatul …. solicita sa fie întrebata inculapta . daca pe actele depuse la termenul anterior este scrisul acesteia, respectiv la filele 60, 61, 62 dosar.

Inculpata …. precizeaza ca îi apartine scrisul, dar actele au fost întocmite ulterior dupa ce inculpatul … a contactat-o pentru a-i tine contabilitatea la societatea pe care o administra, respectiv septembrie 2009 dupa ce a fost întocmita adeverinta pentru care a fost trimisa în judecata.

Avocat ….. pentru inculpatul … solicita ca inculpata sa precizeze cui apartine scrisul pe celelalte documente depuse.

Instanta respinge cererea si nefiind cereri de formulat instanta declara terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvântul pe fond.

Procurorul, având cuvântul, expune situatia de fapt, solicita condamnarea inculpatilor la pedeapsa închisorii cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, sa se ia act ca partea vatamata nu are pretentii civile, sa fie anulate înscrisurile falsificate, obligarea inculpatului la plata despagubirilor civile si la cheltuieli judiciare.

Avocat …. pentru inculpata ….  arata ca probatoriile sunt extrem de controversate; de ce ar fi întocmit inculpata acea adeverinta în fals din moment ce nu avea nici un interes si avea un anume statut în societate. Inculpata a recunoscut ca a completat si a pus stampila în prezenta lucratorului bancar, însa inculpatul ….. nu a recunoscut faptele. Exista contradictii în declaratiile inculpatilor, în declaratiile martorilor si între declaratiile martorilor si declaratiile inculpatilor. Fata de declaratia martorului .. si probitatea profesionala a inculpatei este îndreptatita sa creada ca inculpatul …. a manipulat întreaga situatie. Si nu poate fi acceptata ca adevarata apararea acestui inculpat. Solicita sa se constate nevinovatia inculpatei si achitarea acesteia în baza art. 10 lit. b – art. 11 pc. 2 lit. a Cod penal pentru infractiunea de fals si pentru complicitate la infractiunea de înselaciune. În subsidiar solicita a se avea în vedere circumstantele reale si faptul ca afirmatiile inculpatului …. nu sunt dovedite.

Avocat … pentru inculpatul ….. arata ca acesta a petrecut 17 ani în Ungaria, a venit în tara, a înfiintat o societate, însa dupa atâtia ani petrecuti în strainatate limba româna îi este putin straina. Nu exista nici un contract de prestari servicii, iar adeverinta a fost semnata în alb. Inculpatii s-au înteles sa construiasca o casa si la finalizare inculpata ….. ramâne datoare si în acel moment se întelege cu inculpatul ……. sa ia un credit pe societate urmând ca inculpata … sa achite ulterior creditul. În momentul când s-a întocmit adeverinta inculpata .. si-a dat seama ca este mult mai usor sa obtina un credit pe persoana fizica. În acel moment nu era contabila societatii si nu este o practica sa mearga la banca cel care solicita un credit împreuna cu contabila societatii la care lucreaza mai ales ca banca nu a solicitat acele documente, respectiv cartea de munca si fluturatii de salarii. Inculpatul … nu avea nici un interes sa falsifice acea adeverinta, iar pe societatea sa la care era si angajat oricând putea sa-si emita o asemenea adeverinta de salariat. A luat plicul de la inculpata …. si l-a dus la banca la martora …. unde i s-a indicat ce sa semneze. Martora …. este agent vânzari la o banca si nu avea nici un rost atât timp cât avea actele în mâna în care se preciza locul de munca al inculpatului sa-l întrebe pe acesta unde lucreaza. Inculpatul ….. s-a aflat într-o eroare de fapt, iar forma de savârsire a infractiunii este participatia improprie. Solicita achitarea inculpatului pentru ambele fapte.

Inculpata ….., având ultimul cuvânt, arata ca îsi mentine declaratiile.

Inculpatul, având ultimul cuvânt, arata ca a avut încredere în inculpata …… si considera ca este vinovat întrucât nu trebuia sa semneze acele acte..

Dezbaterile în cauza de fata s-au desfasurat în conformitate cu dispozitiile art. 304 Cod pr. pen, în sensul ca au fost înregistrate cu ajutorul calculatorului pe suport magnetic si fiind terminate, cauza a ramas în pronuntare.

I N S T A N T A

Din lipsa de timp pentru deliberare,

D I S P U N E

Amâna pronuntarea la termenul din 08.12.2010, ora 12.30.

R O M A N I A

JUDECATORIA ONESTI

JUDETUL BACAU

Dosar nr. 2910/270/2010

Din 30.04.2010 înselaciune

SENTINTA PENALA NR. 699

Sedinta publica din data de 08.12.2010

COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN:

Presedinte ….

Grefier – …

Ministerul Public reprezentat de procuror – ….

Astazi a avut loc pronuntarea hotarârii în cauza penala pusa în miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Onesti împotriva inculpatilor … si …… trimisi în judecata pentru savârsirea infractiunilor de înselaciune si fals.

Dezbaterile în fond au avut loc la data de 06.12.2010 si au fost consemnate în încheierea de amânare a pronuntarii de la acea data care face parte integranta din prezenta hotarâre.

I N S T A N T A

Deliberând,

Asupra cauzei penale de fata,

Constata ca prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Onesti, înregistrat la aceasta instanta sub nr. 2910/270/2010, s-a dispus punerea în miscare a actiunii penale si trimiterea în judecata a inculpatilor …. pentru comiterea infractiunii de uz de fals prev. de art.290 Cod penal si tentativa la înselaciune prev. de art. 20 rap. la art. 215 al. 1, 2, 3 Cod penal cu aplicarea art. 33 lit. a Cod penal si …….. pentru comiterea infractiunilor de fals în înscrisuri sub semnatura privata prev. de art. 290 Cod penal si tentativa la complicitate la înselaciune prev. de art. 26 cu ref. la art. 20 Cod penal raportat la art. 215 al. 1, 2, 3 Cod penal cu aplicarea art. 33 lit. a Cod penal.

S-a retinut în esenta în sarcina inculpatilor ca în lunile august-septembrie 2009 inculpata … a întocmit în fals o adeverinta de salariat si 6 fluturasi privind calculul lunar al salariilor, atestând nereal ca inculpatul …… este salariat la ……. Ulterior, inculpatul a folosit aceste acte încercând sa obtina un credit în suma de 33390 de la ……

În cauza s-a administrat proba cu înscrisuri, s-au luat declaratii inculpatilor si s-au audiat martorii ……., …., …...

Din coroborarea probatoriilor administrate, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:

În luna august 2009, cu ocazia unei prezentari facute la societatea unde era angajata inculpata ….., martora …….. – agent vânzari în cadrul …., a facut cunostinta cu aceasta prezentându-i conditiile obtinerii unui credit.

… îl cunostea pe inculpatul …., stia ca este administratorul unei societati comerciale si având nevoie presanta de un credit încercase la mai multe banci, dar fara rezultat. Dupa putin timp, ……. i-a telefonat martorei solicitându-i noi relatii , afirmând ca are o ruda care doreste credit.

La data de 28.08.2009, inculpatii si martora s-au întâlnit pe terasa unei cofetarii din Onesti, iar cu aceasta ocazie … a întocmit în fals adeverinta de salariat nr. 35/28.08.2009, prin care atesta în mod mincinos ca … este salariat la …

De asemenea a întocmit în fals un numar de 6 fluturasi reprezentând drepturile salariale pentru perioada martie-august 2009.

De precizat ca, inculpata lucra pentru SC …. si era în posesia uneia din cele doua stampile, dar nu avea calitatea de director resurse umane si nici sa întocmeasca astfel de acte.

Formularul privind adeverinta de salariu a fost pus la dispozitie de banca si completat de inculpata. A semnat la rubrica director resurse umane si la reprezentantul legal al angajatorului, unde l-a mentionat pe ….

… a semnat alte formulare solicitate de banca si în care se face mentiunea ca are calitate de salariat la ……...

Ambii inculpati au afirmat în fata martorei .. . reprezentanta bancii ca … este salariat la …..

Actele depuse la banca în vederea obtinerii unui credit de 33390 lei au ajuns la Sucursala din Bucuresti care a contactat telefonic …., aflând ca …. nu a fost niciodata salariat la ……

În aceste conditii a fost refuzat acordarea împrumutului fiind sesizata politia.

Pe tot parcursul procesului penal, inculpatii nu au recunoscut comiterea faptelor, dând vina unul pe celalalt, sustinând fiecare ca a fost indus în eroare.

Astfel, în timp ce …. a declarat ca nu a stiut ce documente semneaza, ca fara ca el sa stie coinculpata i-a întocmit adeverinta de salariat în cadrul …, a declarat ca a întocmit aceasta adeverinta fiind indusa în eroare de catre ….. care i-a dictat toate datele si i-a aratat copii dupa statul de plata pe luna iunie si a cartii de munca.

Se retine ca acestea sunt simple aparari de circumstanta, urmând a fi înlaturate.

În primul rând, este de precizat ca cei doi inculpati aveau raporturi de colaborare, inculpata …. tinând evidenta contabila a ….. administrata de inculpatul ….. ,asa cum rezulta din  înscrisurile de la f. 60-63, 85-95 cât si din declaratiile martorilor …(f. 45 dosar instanta) si ….. (f. 44 dosar instanta).

Apararea inculpatei în sensul ca nu a avut cunostinta de împrejurarea ca ….. nu este angajat la firma ….. este lipsita de suport probator ,relevanta în acest sens fiind chiar declaratia ei prin care recunoaste ca a întocmit adeverinta de salariat pe care a semnat-o la rubrica director resurse umane desi nu îndeplinea aceasta functie.

Mai mult, declaratia ei nu se coroboreaza cu cea martorului …. care sub prestare de juramânt a declarat ca firma pe care o administreaza în perioada august-septembrie 2009 avea un numar de 8-9 angajati si ca în cadrul societatii nu a avut agenti vânzari ci doar lucratori comerciali .A sustinut ca inculpata era contabila firmei si în aceasta calitate avea acces la baza de date si se ocupa si de salarii.

A sustinut ca nu l-a avut angajat pe inculpatul ….. si ca nu a fot întrebat de catre inculpata daca acesta s-a prezentat la el pentru semnarea unor documente.

Inculpatul …. în prima declaratie data la urmarirea penala, f. 13 a recunoscut ca a semnat adeverinta de salariu completata de coinculpata din care rezulta ca el este angajat la …… în calitate de agent vânzari, aceasta declaratie coroborându-se cu cea a martorei ..

Aceasta a declarat ca inculpatul i-a precizat ca este angajatul acestei firme, situatie confirmata si de coinculpata.

De alt fel, apararea sa este lipsita de suport probator, în conditiile în care recunoaste ca a predat documentele salariatei bancii, el neavând calitate de angajat la alta societate.

În drept, fapta inculpatului …… de a induce în eroare reprezentatii bancii cu ocazia încheierii unui contract de credit prin prezentarea sa ca angajat al unei societati, în scopul obtinerii unui credit bancar, executare întrerupta ca urmare a sesizarii angajatilor bancii, întruneste în drept elemntele constitutive ale tentativei la infractiunea de înselaciune prev. de art. rap. la art. 215 al. 1, 2, 3 Cod penal.

Fapta aceluiasi inculpat de a folosi adeverinta de venit falsificata de catre coinculpata …., în scopul încheierii contractului de credit, întruneste în drept elementele constitutive ale infractiunii de uz de fals prev. de art. 291 Cod penal.

În drept, faptele inculpatei ….. de a întocmi în fals adeverintele de venituri si cei 6 fluturasi ,pe numele …., mentionând în mod nereal ca este angajat la ……, în scopul obtinerii de catre acesta a unui credit bancar, întrunesc elemntele constituitve ale infractiunilor de fals în înscrisuri sub semnatura privata prev. de art. 290 Cod penal si tentativa la complicitate la înselaciune prev. de art. 26 cu ref. la art. 20 Cod penal raportat la art. 215 al. 1, 2, 3 Cod penal.

Retinând vinovatia, se va dispune în baza textelor de lege mentionate, condamnarea inculpatilor  la pedeapsa închisorii.

La dozarea pedepselor conform dispozitiilor art. 72 Cod penal, se va avea în vedere pericolul social concret al faptelor, infractiuni de prejudiciu, si pericol, împrejurarea ca infractiunea de înselaciune a ramas în faza tentativei cât si persoana inculpatilor.

Ambii sunt tineri si lipsiti de antecedente penale si desi nu au fost sinceri s-au prezentat constant la solicitarea organelor judiciare.

În consecinta, instanta se va orienta spre aplicarea unor pedepse privative de libertate îndreptate spre minimul special.

Infractiunile fiind concurente se vor aplica si dispozitiile art. 33 lit. a Cod penal, referitoare la concursul real de infractiuni.

Ca efect al condamnarii, în baza art. 71 Cod penal, li se va aplica si pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prev. de art. 64 lit. a teza a 2-a si lit. b Cod penal.

În raport de cuantumul pedepselor rezultante ce se vor aplica  si de lipsa antecedentelor penale, instanta apreciaza ca scopul pedepselor poate fi atins si fara executare.

În baza art. 81 Cod penal, se va dispune suspendarea conditionata a executarii pe durata termenului de încercare.

În baza art. 359 Cod procedura penala se va atrage atentia inculpatilor asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal privind revocarea suspendarii.

În temeiul art. 71 al 5 Cod procedura penala, pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepselor se va suspenda si executarea pedepselor accesorii.

Sub aspectul laturii civile, este de precizat ca partea vatamata, nu s-a constituit parte civila.

În baza art. 348 Cod pr. pen. se va dispune desfiintarea totala a adeverintei de salariu nr. 35/28.08.2009 (f.20 dosar urm. pen.) si a celor 6 fluturasi de salariu (f.21, 22 dosar urm. pen.), întocmite în fals.

Se va lua act ca inculpatii au avut aparatori alesi.

În baza art. 191 al. 2 Cod procedura penala inculpatii vor fi obligati la cheltuieli judiciare catre stat.

Pentru aceste motive,

În numele legii,

H O T A R A S T E:

1) În baza art. 20 rap. la art. 215 al. 1, 2, 3 Cod penal, pentru comiterea tentativei la infractiunea de înselaciune, condamna pe inculpatul …., fiul lui … si …., nascut la data de …. în …., domiciliat în …., studii .., .., cetatean …. …., are …, necunoscut cu antecedente penale, CNP-……, la o pedeapsa de 1 (un) an si 6 (sase) luni închisoare.

În baza art. 291 Cod penal, pentru comiterea infractiunii de uz de fals, condamna inculpatul la o pedeapsa de 6 (sase )luni închisoare.

În baza art. 33 lit. a 34 lit. b Cod penal, aplica pedeapsa cea mai grea.

Executa pedeapsa de 1 (un) an si 6 (sase) luni închisoare.

În baza art. 71 Cod penal aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 litera „a”teza a II - a  si litera „b” Cod penal.

În baza art. 81 Cod penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata termenului de încercare de 3 ani si 6 luni.

În baza art. 359 Cod pr. pen. atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal privind revocarea suspendarii.

În baza art. 71 al. 5 Cod penal pe durata suspendarii executarii pedepsei, suspenda si executarea pedepselor principale.

2) În baza art. art. 26 rap. cu ref. la art. 20 Cod penal, rap.la art. 215 al. 1, 2, 3 Cod penal, pentru comiterea infractiunii de complicitate la tentativa la înselaciune, condamna pe inculpata ……, fiica lui …..si …., nascuta la data de …. în …, domiciliata în ….., judetul Bacau, studii …., ….., necunoscuta cu antecedente penale, CNP-….. la o pedeapsa de 1 (un) an si 6 (sase) luni închisoare.

În baza art. 290 Cod penal, pentru comiterea infractiunii de fals în înscrisuri sub semnatura privata, condamna inculpata la o pedeapsa de 6 (sase) luni închisoare.

În baza art. 33 lit. a 34 lit. b Cod penal, aplica pedeapsa cea mai grea.

Executa pedeapsa de 1 (un) an si 6 (sase) luni închisoare.

În baza art. 71 Cod penal aplica inculpatei pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 litera „a”teza a II - a si litera „b” Cod penal.

În baza art. 81 Cod penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata termenului de încercare de 3 ani si 6 luni.

În baza art. 359 Cod pr. pen. atrage atentia inculpatei asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal privind revocarea suspendarii.

Ia act ca partea vatamata nu s-a constituit parte civila.

În baza art. 348 Cod pr. pen. dispune desfiintarea totala a adeverintei de salariu nr. 35/28.08.2009 (f. 20 dosar urm. pen)si a celor 6 fluturasi de salariu (f.21,22 dosar urm. pen.)

Constata ca inculpatii au avut aparatori alesi.

În baza art. 191 al 2 Cod pr. pen. obliga inculpatii la câte 200 lei cheltuieli judiciare catre stat.

Cu recurs în 10 zile de la pronuntare pentru inculpati si de la comunicare pentru partea civile.

Pronuntata în sedinta publica, azi 08.12.2010.

PRESEDINTE GREFIER