Evaziune fiscala

Sentinţă penală 165 din 21.03.2012


R O M A N I A

JUDECATORIA ONESTI JUDETUL BACAU

Dosar nr. 7596/270/2011

Inreg. 28.12.2011

SENTINTA PENALA NR.165

Sedinta publica din data de 21.03.2012

COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN:

Presedinte – ….

Grefier –  …

Ministerul Public reprezentat de procuror – ..

Astazi a fost pe rol judecarea cauzei penale pusa în miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Onesti împotriva inculpatului …  ,trimis în judecata pentru savârsirea infractiunii de evaziune fiscala (Legea 87/1994, Legea 241/2005)

Conform art. 304 al.1 Cod procedura penala, lucrarile sedintei au fost înregistrate cu mijloace tehnice audio.

La apelul nominal facut în sedinta publica a raspuns  inculpatul personal, lipsa  celelalte  parti.

Procedura legal îndeplinita..

  S-a facut referatul oral al cauzei de grefierul de sedinta, care învedereaza instantei ca s-au depus prin Serviciul Registratura relatiile solicitate de la Oficiul National al Registrului Comertului.

 În baza art. 300 c.p.p. verifica regularitatea actului de sesizare si constata ca a fost legal sesizata prin rechizitoriu.

In baza  art. 318  Cod  procedura  penala , instanta a procedat  la verificarea identitatii  inculpatului , care prezinta  CI – CNP …..

Constatând ca nu mai exista chestiuni prealabile, instanta dispune citirea actului de sesizare de catre grefierul de sedinta, prin care se aduce la cunostinta inculpatului  fapta pentru care este trimis în judecata si încadrarea juridica a acesteia.

Dupa citirea actului de sesizare, instanta explica inculpatului drepturile sale procesuale, conform art.322 c.p.p., respectiv dreptul de a avea aparator ales,de a nu face declaratii, iar în cazul în care este de acord sa fie audiat, ceea ce declara poate fi folosit si împotriva sa de asemenea i se aduce la cunostinta prevederile art.320/1 Cod procedura penala de a fi judecat în baza recunoasterii savârsirii infractiunii.

Inculpatul nu doreste sa-si angajeze aparator , nu doreste judecarea în baza procedurii simplificate prev. de art. 320/1 Cod procedura penala si  este de acord sa dea declaratie.

Inculpatul arata ca nu doreste sa-si angajeze avocat si nu doreste aplicarea prevederilor 320/1Cod procedura penala.

Se procedeaza la audierea inculpatului, declaratia acestuia fiind consemnata si atasata la dosar, dupa citire si semnare.

Instanta acorda cuvântul  partilor pentru probe.

Reprezentantul Ministerului public  nu are exceptii si cereri de formulat, solicita încuviintarea probei cu înscrisurile administrate în faza de urmarire penala.

Inculpatul nu are exceptii si cereri de formulat.

Instanta încuviinteaza proba cu înscrisuri si nemaifiind cereri instanta în baza art.339 Cod procedura penala,  declara terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvântul pentru dezbateri judiciare .

Reprezentantul Ministerului public  arata ca inculpatul a fost trimis în judecata  pentru savârsirea infractiunii de evaziune fiscala prev. si ped. de Legea 87/1994 si art.6 din Legea 241/2005) , constând în aceea ca, în calitate de administrator la ….. , în perioada mai 2008-noiembrie 2010, desi a retinut, nu a virat catre bugetul consolidat al statului, sume reprezentând obligatii fiscale cu stopaj la sursa, producând un prejudiciu de 5336 lei, cu toate ca a existat venituri, banii au luat alta destinatie, inculpatul trebuia sa achite cu prioritate aceste obligatii fiscale, solicita condamnarea inculpatului la pedeapsa închisorii cu suspendare, obligarea la plata prejudiciului catre Ministerul Finantelor cu dobânzile aferente de la data sesizarii si obligarea la plata cheltuielilor judiciare catre stat.

 Inculpatul, având ultimul cuvânt , solicita sa se aiba în vedere ca în perioada respectiva a ramas fara bani datorita concurentei, au ramas blocate toate resursele financiare, sa se aiba în vedere ca a muncit din greu toata viata, solicita sa nu fie condamnat.

Cauza a ramas în pronuntare,

I N S T A N T A

 Deliberând,

Asupra cauzei penale de fata,

Prin rechizitoriul Parchetului nr. 913/P/2011 din 23.12.2011, s-a dispus punerea în miscare a actiunii penale si trimiterea în judecata a inculpatului …, pentru comiterea infractiunii de evaziune fiscala, prev. de art. 6 din Legea 241/2005, constând în aceea ca, în calitate de administrator la …., în perioada mai 2008 – noiembrie 2010, desi a retinut, nu a virat catre bugetul consolidat al statului, sume reprezentând obligatii fiscale cu stopaj la sursa, producând un prejudiciu de 5336 lei.

Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

Inculpatul … a fost administrator al …, societate care a avut ca obiect de activitate comertul cu amanuntul si care în prezent este dizolvata, conform adresei Oficiului National al Registrului Comertului … (fila 17).

În perioada mai 2008 – noiembrie 2010 societatea a avut un singur angajat pentru care inculpatul a retinut obligatiile fiscale cu titlu de stopaj la sursa dar nu le-a virat în contul bugetului de stat.

Din adresa nr. 410870 emisa de ANAF …. (filele 4 -7), rezulta ca societatea …. avea un debit total de 2803 lei, reprezentând impozit venit salarii, CAS asigurati, somaj asigurati, sanatate asigurati, dobânzi în suma totala de 2142 lei si penalitati în suma totala de 391 lei.

Fapta a fost comisa de inculpat cu intentie, deoarece au existat posibilitati financiare, întrucât s-au platit salarii o lunga perioada de timp, s-au facut cheltuieli pentru procurare de marfa, care a fost ulterior vânduta.

În drept, fapta inculpatului …. care în perioada mai 2008 – noiembrie 2010, desi a retinut, nu a virat catre bugetul consolidat al statului, sume reprezentând obligatii fiscale cu stopaj la sursa, producând un prejudiciu de 5336 lei, întruneste elementele constitutive ale infractiunii de evaziune fiscala, prev. de art. 6 din Legea 241/2005.

Cu privire la individualizarea pedepsei, instanta retine ca, în art. 72 Cod penal se arata ca, la stabilirea si aplicarea pedepselor se tine seama de dispozitiile partii generale a acestui cod, de limitele de pedeapsa fixate în partea speciala, de gradul de pericol social al faptei  savârsite, de  persoana infractorului si de împrejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala.

La stabilirea în concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si de mijloacele de savârsire a faptei, de scopul urmarit, de împrejurarile în care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi putut produce, precum si de persoana si conduita faptuitorului.

Pentru ca o pedeapsa sa-si atinga scopul preventiv, ea trebuie sa fie astfel aleasa si dozata încât, prin fiecare din functiile ei, sa realizeze un efect preventiv maxim. Individualizarea legala se face prin stabilirea pedepsei pentru fiecare infractiune în parte în raport de gradul de pericol social abstract al faptei, tinând cont de importanta valorilor sociale lezate si de gravitatea vatamarii la care e supusa acesta dar individualizarea judecatoreasca se face post delictum de instanta judecatoreasca si consta în adecvarea pedepsei la o anumita fapta concreta si la un infractor care trebuie reeducat.

Este de necontestat faptul ca o pedeapsa – de acelasi gen si cuantum – nu produce efect educativ asupra tuturor infractorilor, instanta fiind datoare sa tina seama de elementele care caracterizeaza persoana infractorului: starea psihofizica a acestuia, mediul în care s-a dezvoltat si traieste, comportarea sa înainte si dupa savârsirea infractiunii.

Cu privire la persoana  inculpatului, instanta retine ca, nu poseda antecedente penale, a fost sincer în timpul cercetarilor, vârsta înaintata si faptul ca a muncit o lunga perioada de timp. Pentru aceste motive, în baza art.6 din Legea nr. 241/2005,  pentru comiterea infractiunii de stopaj la sursa, va condamna pe inculpatul …..,  studii medii, administrator, casatorit, stagiu militar îndeplinit,  la o pedeapsa de 1000 lei amenda penala.

Având în vedere ca sunt îndeplinite cumulativ conditiile suspendarii conditionate a pedepsei, în baza art. 81 Cod penal instanta va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata termenului de încercare de un an. În baza art. 359 Cod procedura penala, va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal privind revocarea suspendarii.

Conform art. 119 din OG 92/2003 pentru neachitarea la termenul de scadenta de catre debitor a obligatiilor de plata, se datoreaza dupa acest termen dobânzi si penalitati de întârziere. Nu se datoreaza dobânzi si penalitati de întârziere pentru sumele datorate cu titlu de amenzi de orice fel, obligatii fiscale accesorii stabilite potrivit legii, cheltuieli de executare silita, cheltuieli judiciare, sumele confiscate, precum si sumele reprezentând echivalentul în lei al bunurilor si sumelor confiscate care nu sunt gasite la locul faptei. Dobânzile si penalitatile de întârziere se fac venit la bugetul caruia îi apartine creanta principala. Dobânzile si penalitatile de întârziere se stabilesc prin decizii întocmite în conditiile aprobate prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu exceptia situatiei prevazute la art. 142 alin. (6).

Instanta retinând vinovatia inculpatului …., în baza art. 346 al. 1 Cod pr. pen. art. 14 Cod pr. pen., art. 119 din OG 92/2003, va obliga inculpatul, la plata sumei de 5336 lei catre partea civila Ministerul Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala ….reprezentând obligatii fiscale (2803 lei  debit, 2142 lei dobânzi pâna la data de 15.04.2011 si 391 lei penalitati pâna la data de 15.04.2011) si la plata de majorari de întârziere (dobânzi si penalitati de întârziere) aferente debitului, începând cu data scadentei si pâna la achitarea integrala.

Având în vedere ca societatea este dizolvata  din cauza nedepunerii bilantului, instanta va lua act ca …. este dizolvata din 25.11.2011.

În baza art. 13 din Legea nr. 241/2005, va dispune comunicarea hotarârii la registrul Comertului.

Pentru aceste motive,

În numele legii,

H O T A R A S T E :

În baza art.6 din Legea nr. 241/2005,  pentru comiterea infractiunii de stopaj la sursa, condamna pe inculpatul …, fiul …. si .., nascut la data de …. în …., cu  domiciliu …., studii medii, administrator, casatorit, stagiu militar îndeplinit, necunoscut cu antecedente penale, CNP- …, la o pedeapsa de 1000 lei amenda penala.

În baza art. 81 Cod penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata termenului de încercare de un an.

În baza art. 359 Cod procedura penala, atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal privind revocarea suspendarii.

În baza art. 346 al. 1 Cod pr. pen. art. 14 Cod pr. pen., art. 119 din OG 92/2003, obliga inculpatul, la plata sumei de 5336 lei catre partea civila Ministerul Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala …..reprezentând obligatii fiscale si la plata de majorari de întârziere (dobânzi si penalitati de întârziere) aferente debitului, începând cu data scadentei si pâna la achitarea integrala.

Ia act ca …. este dizolvata din 25.11.2011.

În baza art. 13 din Legea nr. 241/2005, dispune comunicarea hotarârii la registrul Comertului.

În baza art. 191 al. 1 Cod procedura penala obliga inculpatul la 150 lei cheltuieli judiciare catre stat.

Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la pronuntare pentru inculpat si de la comunicare pentru celelalte parti.

Pronuntata în sedinta publica, azi 21.03.2012.

PRESEDINTE GREFIER,

1