Prin încheierea nr. 1/04.01.2012 Judecatoria Alexandria a admis cererea formulata si a dispus liberarea provizorie sub control judiciar a inculpatului PC, aflat în stare de arest preventiv pentru infractiunea de ultraj prevazuta de art. 239 alin. 2 si 5 Cp.
S-a apreciat ca nu este depasita limita maxima de 18 ani închisoare pentru infractiunea pentru care este cercetat, asa cum prevede art. 160/2 alin. 1 Cpp si nici nu exista date din care sa rezulte necesitatea de a-l împiedica pe inculpat sa savârseasca alte infractiuni, sau date din care sa rezulte ca acesta va încerca sa zadarniceasca aflarea adevarului prin influentarea unor parti, martori sau experti, alterarea sau distrugerea mijloacelor materiale de proba, potrivit art. 160/2 alin. 2 Cpp. S-a mai avut în vedere ca inculpatul este tânar, a regretat faptele si a cooperat cu organele de cercetare, asa încât prima instanta a apreciat ca nu rezulta presupunerea ca inculpatul ar intentiona sa savârseasca astfel de fapte penale. Acordarea libertatii sub control judiciar, nu este împiedicata de mentinerea temeiurilor care au determinat arestarea preventiva, iar scopul arestarii poate fi îndeplinit si prin liberarea provizorie a inculpatului cu impunerea unui control judiciar, ca alternativa la masura arestarii, în acord cu jurisprudenta CEDO si cu practica instantelor nationale.
În recursul declarat de Parchet, tribunalul a retinut ca instanta de fond a ignorat gravitatea sporita a infractiunii comise si modalitatea de savârsire – inculpatul împreuna cu alte persoane au amenintat si lovit cu un târnacop un agent de politie si au aruncat cu caramizi în echipajul de politie lovind autoturismul de serviciu.
S-a apreciat ca prima instanta a avut în vedere numai interesul particular al inculpatului ignorând interesul de ansamblu al societatii, care se cere a fi aparata de astfel de manifestari. Prin fapta savârsita, inculpatul a dovedit o atitudine de sfidare a autoritatii publice menite sa vegheze la ordinea si linistea cetatenilor asa încât tribunalul a apreciat ca cererea de liberare provizorie, chiar si cu instituirea de garantii a fost gresit admisa de instanta de fond.
În consecinta, recursul Parchetului de pe lânga Judecatoria Alexandria a fost admis, cererea de liberare provizorie sub control judiciar fiind respinsa.
Judecătoria Pătărlagele
PENAL: Cerere de liberare provizorie sub control judiciar. Analiza cerinţelor legale. Aprecierea existenţei unuia dintre cazurile de netemeinicie ale cererii. Cheltuieli de judecată.
Judecătoria Băilești
Liberare provizorie sub control judiciar
Curtea de Apel Ploiești
Liberare provizorie sub control judiciar. Netemeinicia cererii faţă de incidenţa dispoziţiilor art.1602 alin. 2 C.proc.pen.
Judecătoria Beclean
Respingerea cererii formulată de petent ca fiind inadmisibilă, având în vedere că petentul se afla în executarea pedepsei, la data formulării cererii.
Tribunalul Argeș
Pentru a consulta jurisprudenţa instanţei, accesaţi site-ul http://www.justitie-ag.ro/tr_ag/practica_instanta.asp