Fond funciar

Sentinţă civilă 528 din 20.07.2012


Prin plângerea înregistrata sub nr. 2475/335/2011 din 21.10.2011 la Judecatoria Videle, petentul P.C.G. a solicitat instantei, în contradictoriu cu  intimatele Comisia Locala de Fond Funciar S.M. si Comisia Judeteana T, obligarea acestora sa-i elibereze titlul de proprietate pentru terenul la care este îndreatatit.

De asemenea, a mai solicitat obligarea intimatelor la plata daunelor materiale reprezentând productia medie aferenta perioadei 2004 – 2011, precum si a daunelor în suma de 2.500 lei, reprezentând cheltuieli de judecata.

Prin sentinta civila nr. 648 din 9 mai 2012, Judecatoria Videle a respins, ca nefondata, plângerea formulata de petentul P.C.G.

Pentru a hotarî astfel, prima instanta a retinut  ca autorului petentului i s-a reconstituit drept de proprietate pentru suprafata de 8,15 ha teren, fiindu-i eliberata adeverinta nr. 2229/07.08.1991.

În anul 2004, petentul, în calitate de mostenitor, a solicitat eliberarea titlului de proprietate pentru suprafata de 8,15 ha teren, însa nu i s-a eliberat titlul de proprietate deoarece OCPI a constatat deficiente ale documentatiei primite de la comisia locala.

În atare situatie, instanta a constatat ca imposibilitatea de eliberare a titlului de proprietate este legata de scrierea acestuia, conform documentatiei refacute dupa înlaturarea deficientelor.

A apreciat ca petentul se afla în procedura prealabila de fond funciar, care a debutat prin cererea autorului sau de reconstituire a dreptului de proprietate si ca, în realitate, nu exista un refuz de eliberare a titlului de proprietate, ci o imposibilitate de ordin topografic ce nu poate fi remediata de catre instanta, fiind atributul comisiei locale de fond funciar.

Împotriva acestei sentinte, în termen legal, a declarat recurs recurentul-petent P.C.G., solicitând modificarea acesteia, în sensul admiterii cererii privind obligarea intimatelor la eliberarea titlului de proprietate.

Prin decizia civila nr. 528/20.07.2012, Tribunalul a admis recursul si a modificat sentinta în sensul admiterii plângerii si a obligarii intimatei Comisia Judeteana T sa elibereze titlul de proprietate pe numele petentului, pentru suprafetele de : 2058 mp teren intravilan si 79442 mp teren extravilan, cu vecinatatile din procesul verbal din data de 23.01.2012 privind punerea în posesie.

A retinut tribunalul ca desi petentul a facut demersuri, în mod constant, în vederea emiterii titlului de proprietate, pentru suprafata de 8,15 ha teren, la care era îndreptatit în calitate de mostenitor si pe care l-a folosit în mod continuu, institutiile implicate în procedura de reconstituire, au tergiversat solutionarea cererii.

A apreciat tribunalul ca inexistenta planurilor parcelare nu îi este imputabila recurentului-petent, iar durata excesiva a procedurii goleste, practic, de continut, dreptul de proprietate al acestuia.

A retinut, de asemenea, ca nesolutionarea cererii recurentului-petent de emitere a titlului de proprietate constituie o încalcare a art. 1 din Protocolul nr. 1 aditional la CEDO, precum si a art. 6 din CEDO.

Cum, în cauza, s-a emis în favoarea recurentului-petent procesul-verbal de punere în posesie din 23.01.2012, fata de prevederile art. 6 lit. f din HG nr. 890/2005, cererea recurentului-petent a fost apreciata întemeiata.

Ca atare, în baza art. 312 alin. 2 C. proc. civ.,  recursul a fost admis iar sentinta modificata, în sensul considerentelor expuse anterior.