Completare acte de stare civilă. Art. 57 alin. (1) din Legea nr. 119/1996

Sentinţă civilă 591 din 13.03.2008


JUDECĂTORIA MANGALIA

SENTINŢA CIVILĂ NR. 591/C DIN DATA DE 13.03.2008

Completare acte de stare civilă. Art. 57 alin. (1) din Legea nr. 119/1996

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Mangalia sub nr. 82/254 din 21.01.2008 reclamanta M. M. a chemat în judecată pe pârâtul Consiliul Local P. pentru ca instanţa, prin hotărârea pe care o va pronunţa, să dispună completarea actului de căsătorie înregistrat la Primăria comunei P..

În motivarea cererii, reclamanta a arătat că s-a căsătorit la data de 03.01.1961 cu M.M., fiind întocmit actul de căsătorie nr. 1 din aceeaşi dată, însă, în cuprinsul acestuia, nu au fost trecute numele de familie ale părinţilor soţilor, ci numai prenumele acestora, astfel că se impune completarea actului cu aceste date, respectiv M. pentru părinţii soţului şi N. pentru părinţii soţiei.

În drept, au fost invocate dispoziţiile art. 57 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 119/1996.

Cererii i-au fost anexate, în copie, certificatul de naştere şi actul de identitate ale reclamantei, certificatul de naştere şi de deces ale soţului ei, M.M., şi certificatul de căsătorie al acestora.

Pârâtul, legal citat, nu a formulat întâmpinare.

Prin adresa din 08.02.2008 Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Mangalia a arătat că avizează favorabil emiterea unei hotărâri judecătoreşti de completare a actului de căsătorie.

De asemenea, la solicitarea instanţei, Primăria comunei P. a înaintat un extras de pe actul de căsătorie, iar Primăria oraşului Băneasa a depus un extras de pe actul de naştere al reclamantei.

La rândul său, reclamanta a depus la dosar dispoziţia nr. 277 din 05.12.2007 a Primarului comunei P. prin care s-a rectificat actul de căsătorie în sensul că numele de familie al soţiei a fost trecut „N” în loc de „I”, iar prenumele mamei soţiei s-a trecut „M” în loc de „C”.

Analizând acţiunea dedusă judecăţii, prin prisma actelor şi lucrărilor dosarului şi a dispoziţiilor legale aplicabile, instanţa a constatat următoarele:

Reclamanta M.M. s-a născut în localitatea N, jud. Constanţa, şi are ca părinţi pe N Nşi N M, astfel cum reiese din extrasul de pe actul de naştere din 28.10.1940 eliberat de Primăria oraşului Băneasa şi din certificatul său de naştere.

La data de 03.01.1961, reclamanta M (la acea dată N) M s-a căsătorit cu M.M., căsătoria fiind înregistrată la Primăria comunei P., potrivit extrasului de pe actul de căsătorie menţionat anterior.

Soţul reclamantei, M.M., s-a născut în localitatea B, jud. Botoşani, are ca părinţi pe M M şi M V şi a decedat, astfel cum reiese din certificatul de naştere şi din certificatul de deces ale acestuia.

În cuprinsul actului de căsătorie înregistrat sub nr. 1 1961 la Primăria comunei P., numele de familie al soţiei (reclamanta) a fost trecut I, prenumele mamei soţiei a fost trecut C, iar numele de familie ale părinţilor soţilor nu au fost înscrise.

Prin dispoziţia din 05.12.2007 a Primarului comunei P. s-a rectificat actul de căsătorie în sensul că numele de familie al soţiei a fost trecut „N” în loc de „I”, iar prenumele mamei soţiei s-a trecut „M” în loc de „C”.

Potrivit dispoziţiilor art. 57 alin. (1) din Legea nr. 119/1996 „anularea, modificarea şi completarea actelor de stare civilă şi a menţiunilor înscrise pe acestea se pot face numai în temeiul unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile”.

Faţă de dispoziţiile legale anterior citate şi având în vedere că, din înscrisurile depuse la dosar, rezultă că în cuprinsul actului de căsătorie s-a omis înscrierea numelui de familie al părinţilor soţilor, instanţa a constatat că cererea formulată de reclamantă având ca obiect completarea actului de căsătorie cu aceste date este întemeiată şi a admis-o.

Pe cale de consecinţă, instanţa a dispus completarea actului de căsătorie înregistrat la Primăria comunei P. cu numele de familie al părinţilor soţului, respectiv „M”, şi cu numele de familie al părinţilor soţiei, respectiv „N”.

Domenii speta