Divort

Sentinţă civilă 2529 din 05.01.2010


DOSAR NR.2529/2005

JUDECĂTORIA GHERLA

Sentinţa civilă nr.

Şedinţa publică de la 02.03.2010

Instanţa compusă din:

PREŞEDINTE –

GREFIER -

Pe rol fiind judecarea cauzei civile formulată de reclamantul O D V, în contradictoriu cu pârâta O A R, având ca obiect divorţ.

La apelul nominal făcut în cauză se prezintă părţile personal, prezentă fiind şi martora C C V.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei, după care:

Se constată că la dosarul cauzei s-a comunicat de către S.C. …. S.A. Gherla, veniturile nete obţinute de reclamant pe ultimele şase luni.

Reclamantul, întrebat fiind arată că stăruie în desfacerea căsătoriei.

Pârâta nu se opune acţiunii formulate de reclamant şi este de acord cu desfacerea căsătoriei.

Instanţa procedează la administrarea probei cu audierea martorei C C V, care se legitimează în baza C.I. seria ….nr……, CNP:….., cu domiciliul în…., declaraţia dată de către aceasta sub prestare de jurământ fiind depusă la dosarul cauzei (fila 19).

Părţile prezente arată că nu mai au cereri de formulat în probaţiune.

Părţile precizează în faţa instanţei de judecată că doresc desfacerea căsătoriei din culpa lor comună şi nu doresc motivarea hotărârii.

Reclamantul este identificat de către instanţă, acesta având CNP: 1741118124032, acesta arătând că este de acord cu încredinţarea minorei spre creştere şi educare mamei sale.

Pârâta arată că este de acord ca minora să-i fie încredinţată acesteia spre creştere şi educare.

Reclamantul întrebat de către instanţă, arată că este de acord să plătească pensie de întreţinere în favoarea minorei O E A, raportat la venitul pe care îl deţine conform adeverinţei depuse la dosar.

Nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat în cauză, instanţa încuviinţează înscrisurile depuse la dosar, constată cauza în stare de judecată şi acordă cuvântul pe fond.

Reclamantul solicită admiterea cererii de chemare în judecată, desfacerea căsătoriei din culpa comună a părţilor, încredinţarea minorei spre creştere şi educare pârâtei, se obligă la plata pensiei de întreţinere în favoarea minorei, fără cheltuieli de judecată.

Pârâta este de acord cu cererea de chemare în judecată formulată de reclamant, solicită desfacerea căsătoriei din culpa comună, este de acord ca minora să-i fie încredinţată acesteia spre creştere şi educare iar reclamantul să plătească pensia de întreţinere în favoarea minorei, raportat la veniturile pe care reclamantul le obţine, conform adeverinţei de venituri comunicată la dosar.

Părţile arată că doresc ca hotărârea ce va fi dată în cauză să nu fie motivată pe aspectele privitoare la divorţ.

I N S T A N Ţ A,

Deliberând asupra cauzei civile de faţă, retine următoarele :

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 11.11.2009 sub nr. 3398/235/2009, reclamantul O D V a chemat în judecată pe pârâta O A R, solicitând instantei ca prin hotărârea pe care o va pronunţa să dispună desfacerea căsătoriei încheiată între părţi.

În ceea ce priveşte cererile accesorii reclamantul a solicitat încredinţarea spre creştere a minorei O A R paratei, obligandu-se sa plateasca pensie de intretinere in favoarea minorei. Reclamantul mai arata ca este de accord ca parata sa-si pastreze numele dobandit prin casatorie.

Reclamantul a mai aratat faptul ca nu au nici un bun material de impartit.

În motivarea acţiunii, s-a arătat de către reclamant că motivul pentru care continuarea casatoriei nu mai este posibila il constituie nepotrivirea de character.

În drept cererea nu a fost întemeiată.

În dovedirea cererii, legal timbrate, au fost anexate certificatul de căsătorie seria C.B nr.134313 eliberat de Primaria Orasului Gherla la data de 29.03.1999, inregistrat in registrul de stari civile sub nr. 23/29.03.1999, certificatul de naştere al minorei, seria N.Z nr. 284460 eliberat de Primaria Municipiului Gherla la data de 30.03.2001 cu nr. 88, în copie.

Pârâta nu a formulat în cauză întâmpinare, prezentându-se însă la termenul de judecată, din data de 02.03.2010, în care părţile au învederat instanţei că s-au înţeles în ceea ce priveşte desfacerea căsătoriei, din culpă comună, cu încredinţarea minorei paratei, cu contributia reclamantului la cheltuielile de întreţinere ale minorei.

Sub aspectul probatoriului, instanţa a încuviinţat pentru părţi proba cu înscrisuri şi proba testimonială cu un martor comun, C C V, audiat în şedinţa publică din data de 02.03.2010.

De asemenea, la dosar a fost depusa adeverinţa de salarizare a reclamantului (f. 17).

În cauză s-a dispus de către instanţă şi efectuarea anchetei sociale de către Primăria Municipiului Gherla - Serviciul Autoritate Tutelară, fiind depus la dosar referatul întocmit în acest sens, sub nr. 252/15.01.2010 (f. 11-13).

Ambele părţi au solicitat în şedinţa publică din 02.03.2010 nemotivarea hotărârii sub aspectul motivelor de divorţ.

Analizând probele administrate în cauză, instanţa reţine următoarele :

Părţile în cauză, reclamantul O DV şi pârâta O A R, s-au căsătorit la data de 29.03.1999, fiind înregistrată căsătoria acestora sub nr. 23 din 29.03.1999 în registrul stării civile al Primariei Orasului Gherla, astfel cum rezultă din certificatul depus la dosar (f. 4), din căsătorie rezultând minora O E A, născută la data de 26.03.2001 (f.6).

Avându-se în vedere probele administrate în cauză, respectiv declaraţia martorului comun audiat în cauză, C C V (f. 19), văzând şi susţinerile părţilor, instanţa constată că raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă, reţinându-se culpa ambilor soţi în destrămarea relaţiilor de familie.

Faţă de solicitarea ambelor părţi referitor la aplicarea dispoziţiilor art. 617 al. 2 C.pr.civ., instanţa nu va motiva soluţia privind desfacerea căsătoriei.

Prin urmare, instanţa va dispune în baza art. 38 al.1 C.fam. desfacerea căsătoriei părţilor înregistrată în registrul stării civile al Primariei Orasului Gherla, sub nr. 23 din 29.03.1999, din vina ambilor soţi, admiţând în acest sens acţiunea formulată de reclamant.

Faţă de cererile părţilor cu privire la nume, avand in vedere ca intre acestea a intervenit o intelegere cu privire la purtarea de catre parata pe viitor a numelui dobândit prin căsătorie, în baza art. 40 al. 1 si 2 C.fam. instanţa va lua act de aceasta invoiala, urmand ca pârâta să pastreze pe viitor numele purtat in timpul casatoriei, acela de „…..”.

Cu privire la încredinţarea minorei O E A născută la data de 26.03.2001, instanţa va avea în vedere întelegerea învederată de către părţi în sensul ca aceasta să fie încredinţată spre creştere şi educare mamei, precum şi declaraţia martorului audiat în cauză şi referatul de anchetă socială nr. 252/15.01.2010 întocmit de către Primăria Municipiului Gherla -Serviciul Autoritate Tutelară (f.11-13.

Astfel, reţinând că dispoziţiile alineatului ultim al art.42 C.fam. îngăduie învoiala părţilor sub acest aspect, instanţa va dispune încredinţarea minorei spre creştere şi educare paratei.

Se apreciază de către instanţă că în acest fel sunt protejate interesele minorei, faptul că mama minorei s-a ocupat îndeaproape şi în permanenţă de creşterea, educarea şi pregătirea şcolară a acesteia, împreună cu reclamantul, aspecte reţinute din declaraţia martorei audiate, ce confirmă susţinerile părţilor, precum şi din referatul de anchetă socială efectuată în cauză.

În temeiul art. 42 al. 3 şi 4 raportat la art. 86 al. 1 şi 3, instanţa urmează ca, văzând susţinerile părţilor, să dispuna obligarea reclmantului la plata pensiei de intretinere in favoarea minorei. La stabilirea cuantumului acesteia instant va avea in vedere veniturile obtinute  de reclamant (f. 17) si interesul superior al copilului.

Instanţa are în vedere şi dispoziţiile art.101 din C. fam., care pun în sarcina părinţilor obligaţia de a veghea la creşterea copilului „îngrijind de sănătatea şi dezvoltarea lui fizică, de educarea, învăţătura şi pregătirea profesională a acestuia (...)”. Totodată, instanţa va avea în vedere interesul superior al copilului, astfel cum acesta este definit de art. 2 alin. 3 din Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

La stabilirea cuantumului pensiei de întreţinere la care urmează să fie obligat reclamantul, instanţa va ţine cont de art. 94 alin.1 conform căruia întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui ce urmează a o plăti, precum şi de prevederile alin. 3 ale aceluiaşi articol din care rezultă că, când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din câştigul său din muncă pentru un copil.

Din înscrisurile depuse la dosar în dovedirea veniturilor realizate de către reclamant rezultă că acesta a realizat un venit net, pe ultimele 6 luni, în cuantum de  963 lei.

Faţă de cele menţionate, având în vedere mijloacele financiare ale reclamantului, în temeiul dispoziţiilor art. 94 al. 1 si 4 din C. fam., instanţa urmează să stabilească cuantumul pensiei de întreţinere la suma de 240 lei lunar, începând cu data pronunţării hotărârii, 02.03.2010 şi până la majoratul minorei

Se va lua act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE :

Admite acţiunea civilă formulată de reclamantul O D V domiciliat în……,  împotriva pârâtei O A R domiciliată în……...

Desface căsătoria încheiată între părţi şi înregistrată în registrul stării civile al Municipiului Gherla, jud. Cluj, sub numărul 23 din data de 29.03.1999, din culpa comună a părţilor.

Reclamanta îşi va păstra numele dobândit prin căsătorie, acela de „……”.

Încredinţează pârâtei O A R spre creştere şi educare pe minora O E A  născută la data de 26.03.2001.

Obligă pe reclamant să plătească în favoarea minorei O E A, născută la data de 26.03.2001, suma de 240 lei lunar, cu titlu de pensie de întreţinere, începând cu data pronunţării hotărârii, 02.03.2010 şi până la majoratul minorei.

Ia act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.

Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţa publică din data de 02.03.2010.

PREŞEDINTE, GREFIER,