Contestatie la executare. Excepţia lipsei capacităţii de folosinţă a intimatei Primăria mun. Turda

Sentinţă civilă 57 din 06.08.2014


Prin cererea înregistrată Inspectoratul de Poliţie al Judeţului C, a solicitat în contradictoriu cu intimata, Primaria Municipiului Campia Turzii - Direcţia Impozite si Taxe Locale, pronunţarea unei hotărâri prin care să admita contestatia la executare si sa oblige parata sa puna in executare titlul executoriu constand in Proces verbal de contraventie seria PA nr. ....../04.08.2012, fara cheltuieli de judecata.

In motivare, contestatoarea a aratat ca, la data de 02.07.2013, a inaintat paratei procesul verbal de contraventie devenit titlu executoriu in termenul legal de 90 zile prevazut de art. 141 alin. 7 C.pr.civ, insa parata i-a restituit acesteia titlul executoriu, invocand ca nu este mentionat numarul strazii unde isi are domiciliul contravenientul.

La data de 12.12.2013, s-a depus la dosar un inscris intitulat Intampinare de catre Municipiul Turda prin Primar, persoana juridica care nu este parte in prezenta cauza, improcesuata fiind Primaria Municipiului Turda, inscris care a fost atasat cauzei insa nu va fi avut in vedere la solutionarea cererii.

La termenul de judecata din data de 16.01.2014, instanta a invocat exceptia lipsei capacităţii procesuale de folosinţă a intimatei Primăria Municipiului Turda - Direcţia Impozite si Taxe Locale, in raport cu disp. art. 20 alin. 1 din Legea nr. 215/2001.

Analizând cu prioritate excepţia lipsei capacităţii procesuale de folosinţă a intimatei, instanta urmeaza sa o admita pentru motivele care urmeaza.

Astfel, potrivit art. 20 alin. 1 din Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, unităţile administrativ-teritoriale sunt persoane juridice de drept public, cu capacitate juridică deplină şi patrimoniu propriu. Acestea sunt subiecte juridice de drept fiscal, titulare ale codului de înregistrare fiscală şi ale conturilor deschise la unităţile teritoriale de trezorerie, precum şi la unităţile bancare. Unităţile administrativ-teritoriale sunt titulare ale drepturilor şi obligaţiilor ce decurg din contractele privind administrarea bunurilor care aparţin domeniului public şi privat în care acestea sunt parte, precum şi din raporturile cu alte persoane fizice sau juridice, în condiţiile legii.

Potrivit alin. 2 al art. 21 din lege, in justiţie, unităţile administrativ-teritoriale sunt reprezentate, după caz, de primar sau de preşedintele consiliului judeţean.

De asemenea, art. 62 din Legea nr. 215/2001 prevede că primarul reprezintă unitatea administrativ-teritorială în relaţiile cu alte autorităţi publice, cu persoanele fizice sau juridice române ori străine, precum şi în justiţie.

Din analiza acestor dispoziţii legale rezultă că unitatea administrativ-teritorială, în speţă Municipiul Turda, are personalitate juridică şi poate sta în nume propriu în judecată, fiind reprezentat de către Primarul Municipiului Turda.

Primăria unităţii administrativ-teritoriale este, conform art. 77 din Legea nr. 215/2001, o structură funcţională cu activitate permanentă constituită din primar, viceprimar, secretarul unităţii administrativ-teritoriale şi aparatul de specialitate al primarului, structură care duce la îndeplinire hotărârile consiliului local şi dispoziţiile primarului, soluţionând problemele curente ale colectivităţii locale.

Se deduce că primăria nu are personalitate juridică pentru a avea calitate de parte în judecată, aşa cum prevăd dispoziţiile art. 56 N.C.pr.civ., potrivit carora poate fi parte in judecata orice persoana care are folosinta drepturilor civile.

Din cele arătate, reiese că este întemeiată excepţia lipsei capacităţii procesuale de folosinţă a intimatei Primăria Municipiului Turda, deoarece aceasta nu are personalitate juridică, fiind numai o structură administrativă, deci nu are capacitate de folosinţă a drepturilor civile pentru a fi parte în judecata.

Domenii speta