Vătămare corporală

Decizie 69 din 12.02.2010


Prin sentinta penala nr.  846 din 11.12.2009 pronuntata de Judecatoria Radauti  în dosarul nr. 5473/285/2009, s-a admis actiunea civila formulata de  partea civila G. D.– prin mandatar G. N., în parte, inculpat fiind  P.(I.) R. fiind obligat inculpatul sa plateasca partii civile  suma  de  1.500 lei daune materiale si  suma de 1.000 lei daune morale cât si la plata cheltuielilor judiciare.

Pentru a hotarî astfel, prima instanta a retinut ca, prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Radauti nr.3098/P/2007 din 18 aprilie 2008, s-a dispus punerea în miscare a actiunii penale si trimiterea în judecata a inculpatului P. R. sub aspectul savârsirii infractiunii de vatamare corporala, prev.de art.181 al.1 cod penal.

S-au retinut în sarcina inculpatului urmatoarele:

Prin plângerea prealabila formulata la 08.10.2007, partea vatamata G. D. a reclamat ca în ziua de 30.08.2007 a fost lovit de mai multe ori de faptuitorul P. R. si i-au fost produse leziuni vindecabile în 23-25 zile de îngrijiri medicale.

Din actele lucrarile de urmarire penala administrate în cauza rezulta ca în seara zilei de 30.08.2007, partea vatamata G. D. s-a deplasat la barul „L.C.” apartinând S.C. … S.R.L., unde, împreuna cu numitii G. V. si G. A., au consumat bauturi alcoolice. În acelasi bar se afla si inculpatul P. R. si la un moment dat acesta a început sa se certe cu partea vatamata G. D., pe care a lovit-o cu palma si a strâns-o de gât.

În aceeasi seara, partile s-au întâlnit si la barul denumit „L.C.” unde partea vatamata i-a cerut explicatii inculpatului cu privire la incidentul petrecut la barul „L.C.” si apoi au început sa se loveasca reciproc si au cazut amândoi la pamânt. În timp ce inculpatul o lovea pe partea vatamata cu palmele si cu pumnii, a intervenit numitul G. D. G. care i-a despartit, iar G. D. a reusit sa fuga si a plecat spre locuinta sa. Pe drum, partea vatamata s-a oprit si s-a asezat pe banca din fata scolii din localitatea Tibeni si din urma a fost ajunsa de inculpat care a continuat sa o loveasca cu pumnii peste corp.

Urmare  a loviturilor aplicate de inculpat, partii vatamate i-au fost produse leziuni vindecabile în 23-25 zile îngrijiri medicale, aspect ce rezulta din CML nr.370/M din 12.09.2007  eliberat de Cabinetul medico-legal Radauti.

În cursul urmaririi penale partea vatamata a declarat ca se constituie parte civila cu suma de 10.000 lei, si în baza mandatului special nr.2331/2007 a fost reprezentat de G. N. în calitate de mandatar.

Prin sentinta penala  nr. 98 din 30 ianuarie 2009 a Judecatoriei Radauti inculpatul a fost condamnat la 2.500 lei amenda pentru savârsirea infractiunii de vatamare corporala prev. de art. 181 al.l C.pen. cu aplicarea art. 73 lit.b C.pen., art. 74 lit.a C.pen., art. 76 lit.e C.pen. si obligat sa plateasca partii civile, Spitalul Judetean de Urgenta „ Sfântul Ioan cel Nou” Suceava suma de 513,77 lei cu titlu de cheltuieli de spitalizare.

Fiind declarat recurs împotriva sentintei primei instante de partea  civila G. D., prin mandatar G. N., prin decizia  penala  nr.273 din 10 iunie 2009, Tribunalul Suceava l-a admis, a casat, în parte, sentinta  penala  doar sub aspectul laturii civile si a trimis cauza spre rejudecarea laturii civile aceleiasi instante.

Instanta de fond, reinvestita cu solutionarea cauzei, sub aspectul laturii civile a administrat proba cu martori si înscrisuri.

Din declaratiile martorilor C. T. si G. S. a reiesit faptul ca,  partea vatamata  era lovita si îi lipsea dantura pe care a fost nevoit sa o refaca, lucrarea fiind apreciata la suma de 2.000 – 3.000 lei.

De asemenea, din lista de preturi pentru manopera de  medicina dentara fila 23  dosar, rezulta un pret asemanator al lucrarii necesare refacerii danturii a partii civile.

Cum prin sentinta penala nr. 98 /2009 a Judecatoriei Radauti s-a retinut  culpa partii vatamate în producerea incidentului soldat cu vatamarea sa corporala, în proportie de 50 %, inculpatul a fost obligat  sa îi plateasca partii civile daune materiale în cuantum de 50 %, respectiv suma de 1.500 lei reprezentând jumatate din contravaloarea lucrarii dentare.

Având în vedere suferinta fizica produsa partii vatamate, ca urmare a loviturilor aplicate de inculpat, instanta de fond l-a obligat pe acesta la plata sumei de 1.000 lei daune morale, având în vedere aceeasi culpa comuna de 50 %. 

Împotriva acestei sentinte a declarat recurs inculpatul criticând-o pentru nelegalitate si netemeinicie motivat de faptul ca gresit prima instanta l-a obligat la plata despagubirilor civile atâta timp cât trebuia sa se pronunte doar în sensul de a lua act sa partea vatamata nu si-a dovedit latura civila.

Analizând actele si lucrarile dosarului fata de motivele de recurs si în conformitate cu dispozitiile art. 3856 alin. 3 C.p.p., instanta retine urmatoarele:

Tribunalul retine în primul rând ca S.p.98/2009 a judecatoriei Radauti a ramas definitiva prin neapelare cu privire la partea civila Spitalul Judetean „Sfântul Ioan cel Nou Suceava”, întrucât recursul partii civile persoana fizica nu privea situatia acestei parti civile persoana juridica. De asemenea, în speta era inoperant efectul devolutiv al recursului cu privire la Spitalul Judetean, iar în masura în care instanta de recurs întelegea sa faca aplicarea dispozitiilor codului de procedura penala referitoare la efectul extensiv al recursului trebuia sa mentioneze expres în considerente si dispozitiv.

În consecinta, în mod corect a procedat prima instanta la solutionarea cauzei doar în ceea ce priveste actiunea civila a partii civile G. D.. De asemenea, din considerentele primei decizii de casare (D.p.273/2009) rezulta ca Tribunalul a solicitat primei instante sa se pronunte cu privire la fondul actiunii civile formulate si nu sa o admita sau sa o respinga – instanta de recurs neexaminând probatoriul administrat pe latura civila.

Sub aspectul daunelor stabilite de catre prima instanta, Tribunalul constata ca partea civila nu a justificat prin probatoriul administrat existenta unor cheltuieli cu refacerea danturii si nici legatura de cauzalitate între aceste eventuale cheltuieli si consecintele faptei inculpatului. Înscrisurile depuse la dosarul cauzei (f. 23-24 ds.fond) au caracterul unei oferte de pret si nu fac dovada platii (nu sunt facturi fiscale sau chitante) si nici nu contin date cu privire la dintii la care medicul stomatolog ar fi actionat.

Din CML 370/M din 12.09.2007 (f. 13 ds.u.p.) rezulta ca partea civila a suferit leziuni la 3 dinti, respectiv luxatii dentare la dintii 11 si 21 si ca este suspecta de fractura coronara la dintele 22. Alte acte medicale cu privire la situatia danturii partii civile nu au fost depuse, iar probatoriul administrat nu indica date suplimentare. Desi martorii audiati au indicat cheltuieli ale partii civile pentru refacerea danturii, tribunalul are în vedere caracterul neconvingator al unei astfel de probe, în conditiile în care astfel de cheltuieli trebuie evidentiate prin înscrisuri (facturi si chitante).

Însa sub aspectul daunelor morale acordate, tribunalul constata ca suma cuantificata de prima instanta a avut în vedere existenta culpei comune (evidentiata sub aspect penal de circumstanta atenuanta a provocarii), cât si consecintele grave pe care actiunea inculpatului le-a avut asupra sanatatii partii vatamate.

În consecinta, în baza art. 38515 pct. 2 lit. d C.p.p. raportat la art. 3856 alin. 3 C.p.p. va admite recursul formulat de recurentul inculpat P. (I.) R.împotriva S.p.846 din 11.12.2009, ds.5473/285/2009 al Judecatoriei Radauti. Se va dispune casarea în parte a sentintei recurate, iar în rejudecare se va înlatura dispozitia de obligare a inculpatului la plata sumei de 1.500 lei catre partea civila cu titlu de daune materiale.

Vor fi mentinute celelalte dispozitii ale sentintei care nu sunt în contradictie cu prezenta decizie. Cheltuielile judiciare din recurs vor ramâne în sarcina statului.