Anulare act administrativ

Sentinţă civilă 1300 din 05.07.2010


Prin sentinta civila nr. 1300 din 05.07.2010 a Tribunalului Arad, pronuntata în dosarul nr. 1638/108/2010, a fost admisa exceptia lipsei calitatii procesuale a reclamantilor, invocata de pârâta si a fost respinsa actiunea în contencios administrativ.

În considerentele hotarârii, tribunalul a statuat ca, ca prin decizia atacata Camera de Conturi Arad a dispus masuri si termene pâna la care ordonatorul de credite, Primarul comunei Silindia, urmeaza sa înlature abaterile de la legalitate si regularitate constatate de camera prin proces verbal, încheiat în urma auditului financiar al contului de  executie bugetara, încheiat pe anul 2008 la Comuna Silindia, astfel ca prin decizie, Camera de Conturi Arad a dispus conducerii institutiei Primaria comunei Silindia, sa ia masurii de stabilire a întinderii prejudiciilor estimate reprezentând forme de remunerare a primarilor si viceprimarilor, neconforme cu prevederile legale si plata unor drepturi de personal în baza contractului colectiv de munca, fara a avea la baza prevederi legale, fara nici o referire în concret la persoanele care au beneficiat de aceste sume. Comuna Silindia, prin Primar a contestat aceasta decizie, iar contestatia sa a fost respinsa de Curtea de Conturi a României, prin Încheierea nr. VI.30/17.02.2010. Urmare acestui fapt, Comuna Silindia, prin Primar a atacat încheierea respectiva în contencios administrativ, cauza fiind înregistrata la Sectia contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Arad în dosarul ne. 1601/108/2010. 

Prin actiunea de fata reclamantii au chemat si ei în judecata Curtea de Conturi a României si Camera de Conturi Arad, solicitând anularea încheierii si respectiv a pct. în discutie din dispozitivul deciziei si a procesului verbal de control, motivându-si  în drept actiunea pe dispozitiile art. 1 alin. 2 din Legea nr. 554/2004. 

Invocându-se de catre pârâte lipsa calitatii lor procesuale, instanta a considerat întemeiata aceasta exceptie, pentru urmatoarele considerente:

În legatura cu cele doua acte administrative contestate, instanta retine ca raportul juridic s-a nascut între Camera de Conturi Arad, în calitate de autoritate de control si Primaria comunei Silindia, în calitate de entitate controlata si singura îndreptatita sa conteste actele respective, cum dealtfel a si facut-o în dosarul aratat mai sus.  Chiar daca, conform dispozitiilor legale invocate de reclamanti, potrivit carora cele doua acte si în special dispozitiile pct. în discutie din dispozitivul deciziei, le vatama un drept, instanta retine, contrar acestor sustineri,  ca  din  cele doua acte  administrative nu rezulta ca reclamantilor le-ar fi vatamat vreun drept sau interes legitim, astfel cum sunt definite potrivit art. 2 lit. o si n din Legea nr. 554/2004 si ca, în consecinta acestia nu au calitatea sa conteste aceste acte, cu atât mai mult cu cât ordonatorul de credite nu a individualizat înca prejudiciul si nici nu a dispus recuperarea lui de la reclamanti. Eventualitatea unor prejudicii virtuale,  nu îi îndreptateste pe acestia sa solicite ei anularea celor doua acte administrative emise de pârâte, atâta timp cât nu s-a statornicit un raport juridic între reclamanti si pârâte.