Acţiune în constatare

Sentinţă civilă 48 din 29.01.2015


Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Mizil la data de 22.07.2014 sub nr.........../259/2014, reclamanta SC C.C.SRL, a chemat în judecată şi personal la interogatoriu pe pârâta E. E., pentru ca, prin hotărârea ce se va pronunţa, să se constate valabilitatea convenţiei încheiată între părţi cu privire la terenul arabil, în suprafaţă totală de 2500 m.p., situat în extravilanul satului ......., comuna......., jud. Prahova în Tarlaua 108, Parcela 975/21, urmând să se pronunţe o hotărâre care să ţină loc de act autentic de vânzare-cumpărare, cu obligarea pârâtei să achite cheltuieli de judecată.

 În motivarea acţiunii, reclamanta a arătat că, la data de 20.04.2007, între reclamant şi pârâtă s-a încheiat antecontractul de vânzare-cumpărare autentificat la nr....... din 20.04.2007 prin care pârâta a promis vânzarea terenului arabil în suprafaţă de 2500 mp situat în extravilanul satului........, comuna......., jud. Prahova.

A precizat reclamanta că, în baza acestui antecontract, deşi pârâta s-a obligat ca nu mai târziu de 20 de zile de la data perfectării documentaţiei cadastrale, să încheie contractul de vânzare în formă autentică, nu şi-a respectat obligaţia asumată.

A mai arătat reclamanta că pârâta este titulara dreptului de proprietate asupra terenului ce formează obiectul antecontractului de vânzare, conform certificatului de moştenitor nr......../1998. De asemenea, reclamanta a învederat că a intrat în posesia terenului de la data încheierii antecontractului nefiind tulburat în exercitarea prerogativelor dreptului de proprietate de nimeni.

În drept, acţiunea a fost întemeiază pe dispoziţiile art. 970 alin. 2 art. 1073, art. 1075 din Codul Civil din 1864, art. 5 alin. 2 din Titlul X al Legii nr. 247-2005 şi art. 1699 Noul Cod civil.

În dovedirea acţiunii a solicitat administrarea probei cu înscrisuri, interogatoriul pârâţilor şi martori.

Pârâta, deşi a fost citată cu menţiunea că are obligaţia să depună întâmpinare, nu s-a conformat acestei obligaţii.

  Cererea a fost timbrată cu taxa judiciară de timbru în cuantum de 743 de lei, conform chitanţelor seria PH nr....... şi seria PH nr.......... care au fost anulate şi ataşate la dosarul cauzei.

  Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa a reţinut următoarea situaţie de fapt:

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Mizil la data de 22.07.2014 sub nr........./259/2014, reclamanta SC C.C.SRL, a chemat în judecată şi personal la interogatoriu pe pârâta E. E., pentru ca, prin hotărârea ce se va pronunţa, să se constate valabilitatea convenţiei încheiată între părţi cu privire la terenul arabil, în suprafaţă totală de 2500 m.p., situat în extravilanul satului ......, comuna ......, jud. Prahova în Tarlaua 108, Parcela 975/21, urmând să se pronunţe o hotărâre care să ţină loc de act autentic de vânzare-cumpărare, cu obligarea pârâtei să achite cheltuieli de judecată.

  La data de 20.04.2007 între E. E. în calitate de promitentă vânzătoare şi SC C. C.SRL în calitate de promitentă cumpărătoare s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare în formă autentică prin care prima s-a obligat să îi vândă secundei terenul arabil în suprafaţă de 2500 mp, situat în extravilanul satului ........, comuna........, jud. Prahova, situat în Tarlaua 108, Parcela 975/21 după ce va perfecta documentaţia cadastrală,  nu mai târziu de 20 de zile de la această dată.

Pentru a stabili norma de drept aplicabilă situaţiei de fapt prezentată mai sus, instanţa trebuie să aibă în vedere prevederile art. 6 din Noul Cod civil, conform cărora legea civilă este aplicabilă cât timp este în vigoare. Acelaşi articol prevede că legea civilă nu are putere retroactivă.

În plus, din alin. 2 al articolului indicat mai sus rezultă că actele juridice încheiate înainte de intrarea în vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de legea în vigoare la data încheierii lor.

Astfel, instanţa  a reţinut că la data încheierii antecontractului de vânzare-cumpărare în temeiul căruia se solicită pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de act autentic de vânzare-cumpărare, legea aplicabilă raportului juridic rezultat este Codul civil din 1864.

Analizând situaţia de fapt prin prisma prevederilor legale aplicabile, instanţa a admis cererea pentru următoarele considerente:

Din antecontractul de vânzare-cumpărare încheiat de părţi a rezultat în sarcina pârâtei şi în favoarea reclamantei o obligaţie de a face costând în obligaţia de a încheia, după perfectarea documentaţiei cadastrale, dar nu mai târziu de 20 de zile, un contract de vânzare-cumpărare privind terenul arabil în suprafaţă totală de 2500 mp, situat în extravilanul satului ........, com......., jud. Prahova situat în tarlaua 108, parcela 975/21.

Pârâta nu şi-a respectat obligaţia, motiv pentru care reclamanta s-a adresat instanţei cu o cerere de chemare în judecată prin care a solicitat să se pronunţe o hotărâre care să ţină loc de act autentic de vânzare.

Conform prevederilor art. 1073 din Codul civil din 1864, creditorul are dreptul de a obţine îndeplinirea exactă a obligaţiei asumată de debitor. Iar conform prevederilor art. 1077, în cazul nerespectării obligaţiei de a face, creditorul poate fi autorizat a o aduce la îndeplinire.

Vânzarea-cumpărarea este un contract prin care una dintre părţi strămută proprietatea unui bun al său asupra celeilalte părţi, care se obligă a plăti preţul bunului vândut (art. 1294 Cod civ.).

Însă, aşa cum s-a reţinut din doctrină, transmiterea proprietăţii nu este de esenţa contractului de vânzare ci doar de natura lui.

Pentru a fi valabil încheiat, contractul de vânzare-cumpărare trebuie să întrunească următoarele condiţii: consimţământul, capacitatea părţilor, obiectul, cauza licită, şi în contractele solemne forma.

Instanţa  a reţinut că sunt îndeplinite condiţiile privind capacitatea părţilor, obiectul contractului şi existenţa unei cauze licite. Astfel, în temeiul art. 1077 Cod civil, instanţa va suplini lipsa consimţământului pârâtului la încheierea contractului de vânzare ca urmare a obligaţiei asumată de acesta prin antecontractul de vânzare-cumpărare aflat la fila 7 a dosarului.

Având în vedere cele expuse mai sus, instanţa a admis cererea şi a pronunţat o hotărâre care să ţină loc de act autentic de vânzare încheiat între E.E. în calitate de cumpărătoare privind suprafaţa totală de 2500 mp, teren situat în extravilanul satului.........., comuna ........., jud. Prahova, tarlaua 108 parcela 975/21.