Ordonanţă preşedinţăală

Sentinţă civilă 5560 din 20.09.2013


Ordonanţă preşedinţială. Inadmisibilitate. Măsuri prin care se soluţionează litigiul de fond.

(sent. civ. nr. 5560  a Judecătoriei Arad, irevocabilă, dos. nr. 12042/55/2013)

În speţă, reclamanta a solicitat, pe cale de ordonanţă preşedinţială, să fie obligată pârâta a-şi da acordul pentru :

● obţinerea avizului de amplasament necesar pentru extinderea reţelei şi executarea branşamentului de gaze naturale pentru apartamentul reclamantei;

● debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire al blocului şi realizarea unui sistem individual de încălzire pentru apartamentului reclamantei, acord scris necesar pentru certificatul de urbanism, în vederea executării extinderii de reţea şi branşamentului de gaze naturale;

● în caz de refuz, obligarea pârâtei la daune de 1000 lei/zi de întârziere;

● în caz de refuz, sentinţa pronunţată de instanţă să ţină loc de acord pentru cele solicitate la primele două capete de cerere.

Potrivit art. 996 al. 1 C.pr.civ., „Instanţa de judecată, stabilind că în favoarea reclamantului există aparenţa de drept, va putea să ordone măsuri provizorii în cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara, precum şi pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări”.

Potrivit art. 996 al. 5 C.pr.civ., „Pe cale de ordonanţă preşedinţială nu pot fi dispuse măsuri care să rezolve litigiul în fond şi nici măsuri a căror executare nu ar mai face posibilă restabilirea situaţiei de fapt”.

Faţă de aceste texte legale, instanţa constată că în cauză condiţiile ordonanţei preşedinţiale nu sunt îndeplinite.

Astfel, obligarea pârâtei la a-şi da acordul pentru obţinerea avizului de amplasament necesar pentru executarea branşamentului de gaze naturale pentru apartamentul reclamantei şi la a-şi da acordul pentru debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire al blocului şi realizarea unui sistem individual de încălzire pentru acelaşi apartament – reprezintă măsuri prin care s-ar rezolva litigiul în fond (raportat la situaţia de fapt, la reglementările tehnice complexe în materie, precum şi la susţinerile şi apărările părţilor, neputându-se stabili dacă în favoarea reclamantei există aparenţa de drept) şi totodată măsuri a căror executare n-ar mai face posibilă sau ar face dificilă restabilirea situaţiei de fapt.

Ca atare, chiar dacă s-ar putea reţine ca fiind îndeplinită condiţia urgenţei măsurilor cerute, cererea de ordonanţă preşedinţială nu poate fi admisă.