Art. 87 din oug 195/2002

Hotărâre 2 din 07.11.2013


ART. 87 DIN OUG 195/2002

Asupra prezentului proces penal:

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău cu nr…./P/2013 din data de 29.08.2013 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului L pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având o îmbibaţie alcoolică în sânge peste limita legală prevăzută de art.87 al.1 din O.U.G. nr.195/2002 republicată.

Prin actul de sesizare al instanţei s-a reţinut faptul că, inculpatul la  data de 01.05.2013, în jurul orelor 20,14  a condus pe DN 1B E 577 autovehiculul  marca  Daewoo Matiz cu nr. de înmatriculare …,  având o îmbibaţie alcoolică mai mare de 0,80 g/l alcool put în sânge, respectiv 2,10 g%o.

Inculpatul s-a prevalat de dispoziţiile art.320/1 Cod procedură penală, recunoscând în totalitate fapta reţinută în sarcina sa, solicitând ca judecata să aibă loc în baza probelor administrate în faza de urmărire penală,pe care le cunoaşte şi le-a însuşit.

Analizând întregul material probator administrat în cauză în cursul urmăririi penale, respectiv declaraţiile inculpatului , biletul Drager, procesul-verbal de constatare a infracţiunii, procesul-verbal de prelevare a probelor biologice, buletinul de examinare clinică, buletinul de analiză toxicologică alcoolemie, instanţa va reţine următoarele:

Inculpatul L ( 64 ani) are domiciliul în municipiul …,judeţul Buzău .

În data de 01.05.2013, orele 20.14, organele de poliţie din cadrul  Biroului Rutier Buzău  au fost sesizate că pe DN 1B E 577 în apropierea intersecţiei cu DN 2 E 85 , în afara şoselei se află răsturnat un autoturism .

La faţa locului a fost găsit autoturismul avariat,  marca  Daewoo Matiz cu nr. de înmatriculare …., stabilindu-se că fusese condus de către inculpat, care se afla la faţa locului.

Întrucât inculpatul emana halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul alcooltest Drager, în urma testării stabilindu-se că inculpatul , la orele 20,29 se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, aparatul alcooltest indicând o valoare de 1,15 mg/l alcool pur în aerul expirat.Ulterior, inculpatul a fost condus la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău unde i s-au recoltat două probe biologice de sânge pentru stabilirea alcoolemiei, la prima probă recoltată la orele 20,45 rezultând o alcoolemie de 2,10 g%o, iar la cea de-a doua probă recoltată la orele 21,45 rezultând o alcoolemie de 1,95 g%o.

În drept, fapta inculpatului L constând în aceea că a circulat pe drumurile publice cu autoturismul, având o îmbibaţie alcoolică peste limita legală, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzută de art.87 al.1 din O.U.G. nr.195/2002 republicată.

Reţinând vinovăţia inculpatului, care a fost dovedită cu titlu de certitudine ,instanţa îl va condamna în baza situaţiei de fapt şi a textului incriminator, la stabilirea şi dozarea pedepsei având în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 72 Cod penal şi anume: împrejurările săvârşirii faptei, gradul de pericol social concret al  acesteia determinat de faptul că inculpatul a generat o stare de nesiguranţă pentru ceilalţi participanţi la trafic, în condiţiile în care alcoolemia era  ridicată, limitele de pedeapsă prevăzute de legea penală şi persoana inculpatului, care se află la prima incidenţă cu legea penală şi a avut o atitudine sinceră pe toată desfăşurarea procesului penal, recunoscând săvârşirea infracţiunii reţinută în sarcina sa .

Limitele de pedeapsă pentru infracţiunea reţinută în sarcina inculpatului sunt cuprinse între 1 şi 5 ani închisoare, iar reduse conform art. 320/1 Cod procedură penală sunt cuprinse între 8 luni  şi 3 ani  şi 4 luni închisoare, astfel că aceste din urmă limite au fost avute în vedere la stabilirea pedepsei, ţinând cont de toate criteriile de individualizare a pedepsei menţionate anterior.

Instanţa a apreciat că  se impun a fi reţinute circumstanţe atenuante personale pentru inculpat, având în vedere precizările menţionate anterior, vârsta inculpatului, faptul că până la această dată nu a mai fost condamnat pentru încălcarea normelor la regimul circulaţiei pe drumurile publice.

Aşa fiind, în contextul elementelor de fapt şi de drept reţinute, instanţa în baza art. 87 al.1 din O.U.G. nr. 195/2002 rep. în referire la art. 320/ Cod procedură penală cu aplicarea  art. 74 lit. a  Cod penal şi art. 76 lit. e Cod penal va condamna inculpatul la o pedeapsă de 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita legală.

În baza art.71 Cod penal va interzice inculpatului drepturile prevăzute de art.64 lit. a teza a II-a, b,  Cod penal cu începere de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe şi până la terminarea executării pedepsei.

În ceea ce priveşte pedepsele accesorii instanţa apreciază că nu se impune interzicerea în totalitate a dispoziţiilor art.64 lit. a Cod penal , în condiţiile în care dreptul de a alege este consfinţit şi prin art.3 din Protocolul nr.1 la CEDO, iar fapta săvârşită de inculpat nu este de o gravitate deosebită astfel încât să conducă la interzicerea acestui drept. La aplicarea pedepselor accesorii s-a ţinut cont de criteriile de apreciere prevăzute în art.71 al.2 Cod penal (Hotarărea CEDO, Hirst Vs GB şi Decizia I.C.C.J. nr. 74 din 5.11.2007).

În ceea ce priveşte modalitate de executare a pedepsei instanţa apreciază că scopul acesteia poate fi atins şi fără executare în regim de detenţie, având în vedere atitudinea inculpatului atât înainte cât şi după săvârşirea faptei, astfel că va face aplicarea dispoziţiilor art. 81 Cod penal şi va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe perioada unui termen de încercare de 2 ani şi 6  luni ,  prevăzut de art. 82  Cod penal .

În baza art.359 Cod procedură penală în referire la art.83 Cod penal va atrage atenţia inculpatului că dacă în cursul termenului de încercare va săvârşi din nou o infracţiune pentru care s-a pronunţat o condamnare definitivă chiar după expirarea acestui termen, instanţa revocă suspendarea condiţionată, dispunând executarea în întregime a pedepsei care nu se contopeşte cu pedeapsa aplicată pentru noua infracţiune.

În baza art.71 al. ultim Cod penal va suspenda executarea pedepselor accesorii prevăzute de art.64 lit. a , teza a -II- a, b, Cod penal pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii.

În baza art. 191 Cod procedură penală va obliga inculpatul la 500 lei cheltuieli judiciare, din care 200 lei onorariu apărător oficiu.