Liberare condiţionată
Prin sentinţa penală nr. 866/27.04.2012 a Judecătoriei Brăila, s-a respins cererea de liberare conditionata formulata de petentul G. G. detinut in Penitenciarul Braila .
S-a stabilit în conformitate cu dispoziţiile art. 450 alin. 2 din codul de procedură penală ca propunerea să poată fi reînnoită la data executarii fractiei legale (2/3 – 2070 zile inchisoare).
În baza art.192 alin.3 C.pr.pen. a fost obligat petentul la plata sumei de 300 lei cheltuieli judiciare catre stat.
Pentru a dispune astfel, instanţa a reţinut următoarele:
Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante, petentul condamnat G. G., în prezent deţinut în Penitenciarul Brăila, jud. Braila, a solicitat liberarea sa conditionata din executarea pedepsei de 8 ani si 6 luni inchisoare, aplicata prin sentinta penala nr. 1060/2008 pronuntata de Judecatoria Constanta.
Cercetind actele anexate cererii instanta retine ca din adresa nr. …/2012 a Penitenciarului Braila, rezulta ca petentul nu a executat fractia de 2/3 din pedeapsa, respectiv 2070 zile inchisoare, astfel ca, nu a fost analizat in Comisia de Propuneri pentru punerea in libertate conditionata.
In concret, petentul trebuie sa execute un numar de 2070 zile inchisoare si, pana la data de 28.03.2012, a executat un numar de 1617 zile inchisoare.
In conditiile Legii nr.275/2006 privind executarea pedepselor, petentul condamnat s-a adresat cu cerere privind liberarea conditionata direct instantei de judecata, cererea fiind insotita de relatiile privind perioada executata de petent..
Analizand prevederile legale in vigoare in materia liberarii conditionate, instanta retine ca, potrivit art. 59 C.p., poate fi liberat conditionat condamnatul care a executat fractiunea de pedeapsa prevazuta in mod obligatoriu de lege, este disciplinat, staruitor in munca si da dovezi temeinice de indreptare, tinindu-se seama si de antecedentele sale penale.
Raportand aceste criterii legale la situatia petentului condamnat si analizand actele aflate la dosarul cauzei, instanta apreciaza ca petentul nu indeplineste principala conditie pentru punerea sa in libertate conditionata, executarea fractiunii de 2/3 din pedeapsa.
Fata de cele retinute mai sus, avand in vedere dispozitiile art. 59-60 C.p. si art. 450 alin.1 si 2 C.p.p., instanta apreciaza admisibila acordarea liberarii conditionate, motiv pentru care cererea petentului condamnat va fi respinsă ca neintemeiată si se va stabili ca cererea să poată fi reinnoită potrivit art. 450 alin. 2 C.p.p. dupa executarea fractiei prevazute de art. 59 cod penal.
Totodata, in baza art. 192 alin. 2 C.p.p. instanta va obliga condamnatul la plata sumei de 300 lei cu titlul de cheltuieli judiciare către stat.
Tribunalul Mehedinți
Potrivit art.450 alin.2 C.p.p când instanţa constată că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru acordarea liberării condiţionate, prin hotărârea de respingere fixează termen după expirarea căruia propunerea sau cererea poate fi reînnoită.
Judecătoria Tulcea
liberare conditionata
Tribunalul Bistrița Năsăud
Liberare provizoriu sub control judiciar. Natura infracţiunilor.
Judecătoria Brașov
Liberare conditionata – aprecierea conditiilor subiective
Judecătoria Arad
Necesitatea întrunirii condițiilor cumulative prevăzute de art. 100 alin.1 Cod penal, de către persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, pentru a putea beneficia de liberare condiționată.